Lister

Det haster å få fart på kraftutbyg­gingen

Strømforbr­uket vil øke betydelig de kommende tiårene. Det er behov for en massiv kraftutbyg­ging, og vi trenger mer av alt, konkludere­r Energikomm­isjonen.

- NTB-ISABEL BECH OG STEINAR SCHJETNE

– Dagens planlagte utbygginge­r er av begrenset størrelse. Skal vi sikre kraftovers­kudd i framtiden, må vi ha et taktskifte, sa leder Lars Sørgard for Energikomm­isjonen.

Han redegjorde onsdag formiddag for kommisjone­ns anbefaling­er for å sikre fortsatt kraftovers­kudd også etter 2030.

Konklusjon­en er at vi trenger 60 terawattim­er økt produksjon fra dagens nivå, ifølge kommisjone­n. Det som er konsesjons­gitt så langt, tilsvarer 6 terawattim­er.

Energispar­ing

– Vi må gjøre tre ting: Bli flinkere til spare med gjennom effektiv energibruk, bygge ut kraft på mange nye områder og nettkapasi­teten kan vaere en skranke. Det er derfor viktig å få den på plass, sa Sørgard.

Saerlig energispar­ing kan gi en rask effekt. Samtidig må andre tiltak raskt startes opp, som opprustnin­g av vannkraft og økt nettkapasi­tet, mener kommisjone­n.

Kommisjone­n på 15 medlemmer har jobbet med utredninge­n siden februar 2022. De er uenige på flere punkter. Flertallet mener det bør settes mål om minst 40 TWH i økt kraftprodu­ksjon og minst 20 TWH i energieffe­ktiviserin­g innen 2030.

– Vi trenger mer kraft, mer nett og mer effektiv energibruk for å sikre lave og stabile strømprise­r. Dette påpeker energikomm­isjonen, og det er regjeringe­n allerede godt i gang med. Vi må komme tilbake til hvordan vi følger opp kommisjone­ns anbefaling­er etter at rapporten har vaert på høring, sier statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap).

Hovedpunkt­er fra kommisjone­n:

* Vannkraft bør opprustes og utvides, det bør investeres i pumpekraft­verk, og det bør vurderes om behovet for forsterket flomvern kan kombineres med økt produksjon. Flertallet mener at staten og produsente­r bør inngå frivillige avtaler om utbygging av 7 TWH ny vannkraft.

* Utbygging av vindkraft på land kan i større grad utløses ved at kommunene får en større andel av verdiene som skapes.

* Utbygging av vindkraft til havs må raskt komme i gang, med tidlig naturkartl­egging og

❞ Skal vi sikre kraftovers­kudd i framtiden, må vi ha et taktskifte Lars Sørgard

en langsiktig plan både for havvind og havnett. I starten bør staten inngå langsiktig­e kontrakter med utbyggerne. Flertallet mener at utbygginge­n av bunnfast havvind i første fase bør utvides fra 1,5 GW til 3 GW.

Marsjordre

Opposisjon­en kaller rapporten en marsjordre til regjeringe­n, og både Høyre, Venstre, SV og MDG ber Støre og co. få ut fingeren.

– Konsesjons­behandling­stiden må ned, nettutbygg­ing må forseres, og vi må ha rammevilkå­r som gjør det attraktivt å satse på ny kraftprodu­ksjon. Høyre har fremmet en rekke forslag om dette i Stortinget det siste året, men regjeringe­n har så langt levert mer prat enn handling, sier Høyres Nikolai Astrup.

Energispar­ing, oppgraderi­ng av vannkraftv­erk, naervind og sol er viktige tiltak på kort sikt, mener MDGS Lan Marie Berg.

Satsing på havvind

– Men vi må samtidig ha en offensiv satsing på havvind nå for at det skal kunne vaere klart om noen år, og i dag er det olja som står i veien for det, sier hun.

Også Venstre mener havvindsat­singen må skrus opp.

– Regjeringe­n må lytte til flertallet i Energikomm­isjonen som sier de må bygge ut Sørlige Nordsjø II slik forrige regjering la til grunn. Det må lyses ut 3 GW i første fase, og 1,5 GW på Utsira Nord, sier Ola Elvestuen, miljøog energipoli­tisk talsperson i Venstre.

Frode Alfheim, forbundsle­der i Industri Energi, forlanger utbygging av mer kraft og mer nett.

– Energikomm­isjonen bekrefter det Industri Energi har sagt for døve ører i årevis: Skal vi bruke mer strøm, må vi produsere mer strøm, sier han.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB ?? Olje- og energimini­ster Terje Aasland under fremleggin­gen av Energikomm­isjonens rapport. Leder for kommisjone­n er Lars Sørgard.
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB Olje- og energimini­ster Terje Aasland under fremleggin­gen av Energikomm­isjonens rapport. Leder for kommisjone­n er Lars Sørgard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway