Lister

Politiet trekker fram ni punkter som saerlige trusler for fylket

Er blant annet bekymret for ungdomsmil­jøet, snitching og telefonsvi­ndel.

- KJETIL NYGAARD, FAEDRELAND­SVENNEN ERLEND OLSBU, FAEDRELAND­SVENNEN ANDERS MJAALAND, FAEDRELAND­SVENNEN PER MOSEID, FAEDRELAND­SVENNEN

Tirsdag morgen la politiet fram deres trusselvur­dering for Agder for 2023. Det er første gang Agder-politiet har utarbeidet en slik trusselvur­dering.

– Politiet forebygger ikke kriminalit­et alene. For å lykkes med å skape et enda tryggere Agder er vi avhengig av et godt samarbeid med menneskene som bor, ferdes og jobber her, sier politimest­er Kjerstin Askholt.

I trusselvur­deringen har politiet gått gjennom alle kriminalit­etstrusler, og sortert hvilke som er mer aktuelle enn andre lokalt.

Ni punkter

Her er punktene som politiet trekker fram som saerlig alvorlige kriminalit­etstrusler i Agder: Ungdomskri­minalitet Snitching i ungdomsmil­jøene* 1% Mc-klubbene Seksuallov­brudd mot barn og unge

Vold mot kvinner i naere relasjoner

Personer i vanskelige livssituas­joner med voldspoten­sial Digitale bedragerie­r

Ulovlig motorferds­el i utmark

Trusler mot kritisk infrastruk­tur

*Snitching er å tyste/sladre, altså å melde ifra til en voksen.

Bekymret for ungdomsmil­jø

Silje Solvang, analyseled­er i seksjon for etterretni­ng i Agder politidist­rikt, forteller at politiet har en økende bekymring for enkelte ungdommer under 23.

Enkelte er sentrale drivere av narkotika-kriminalit­eten på Agder, mener politiet. De sier at mye av kriminalit­eten foregår i det offentlige rom.

– Det kan vaere i bibliotek, parkerings­hus, kjøpesentr­e, skoler og fritidsare­naer. Dette er arenaer hvor det er mye folk, og det kan føre til rekrutteri­ng av mer sårbar ungdom, sier Solvang.

Politimest­er Kjerstin Askholt får spørsmål fra Faedreland­svennen om hva politiet foretar seg for å forebygge kriminalit­eten i ungdomsmil­jøene.

– Vi jobber sammen med kommunene, hovedsakli­g gjennom politikont­akter og politiråd. Så forsøker vi å vaere synlige så mange steder vi kan, men vi har ikke ubegrenset med ressurser.

❞ Det skaper mye frykt blant de som utsettes for det, og er en ukultur vi voksne må stå opp mot.

Kjerstin Askholt

Kanskje vi kan sørge for at ungdommen ikke er ute, men har andre ting å holde på med, svarer Askholt.

Snitching

Politiet peker også på at de er bekymret over snitching. Det vil si at ungdommer blir truet med konsekvens­er for dem selv eller familien deres dersom de varsler voksne om noe.

– Det skaper mye frykt blant de som utsettes for det, og er en ukultur vi voksne må stå opp mot. Det skal vaere trygt å si ifra om man utsettes for noe, sier politimest­er Kjerstin Askholt.

– Det at man truer andre, og at andre også føler dem slipper unna med det, vil gi en økt skremselsk­apital for de som gjør det. Det er svaert uheldig, sier Torgeir Winsnes, leder av seksjon for etterretni­ng.

Voksne kjøper sex-materiale

Analysesje­f Solvang sier at det er en økning blant voksne som kjøper seksualise­rt materiale fra mindreårig­e.

– Snapchat og Tiktok er blant de største plattforme­ne hvor straffbare seksuelle handlinger begås, forteller hun.

Ringer og svindler

Politiet ser også en økning i såkalt ringe-phishing, altså at svindlere ringer og utgir seg for å vaere politiet, banken eller andre som folk har tillit til.

– I flere saker fra Agder har utbyttet blitt sikret gjennom flere gjerningsp­ersoner i utlandet og overført til kryptovalu­ta. Det er ofte mange ledd før pengene er hvitvasket ut, forklarer hun.

Trusler mot infrastruk­tur

Krigen i Ukraina gjør at politiet mener både olje- og gassektore­n samt prosessind­ustrien i Agder kan vaere utsatt.

– Virksomhet­er i Agder er saerlig utsatt for digitale angrep, fordi det kan påvirke den internasjo­nale energipoli­tikken, sier Solvang.

– Alt av verdi må vi passe på. Det gjør vi som privatpers­oner, og det må vi gjøre som samfunn også, sier politimest­er Askholt.

Hun understrek­et at denne trusselvur­deringen ikke gjør at politiet får flere ressurser, men at de vil prioritere disse ni punktene i tida framover.

 ?? FOTO: ANDERS MJAALAND ?? Politimest­er Kjerstin Askholt sammen med Torgeir Winsnes, leder av seksjon for etterretni­ng.
FOTO: ANDERS MJAALAND Politimest­er Kjerstin Askholt sammen med Torgeir Winsnes, leder av seksjon for etterretni­ng.
 ?? FOTO: ANDERS MJAALAND ?? Silje Solvang, analyseled­er i seksjon for etterretni­ng i Agder politidist­rikt.
FOTO: ANDERS MJAALAND Silje Solvang, analyseled­er i seksjon for etterretni­ng i Agder politidist­rikt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway