Lister

Lager språkkafe i Storgaten

Fredag fikk flyktninge­ne for første gang se lokalene til det som skal bli språkkafé i Farsund sentrum, som de selv skal drive.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

Det er Farsund frivilligs­entral som har bidratt til å legge til rette for denne kafeen, men det er altså flyktninge­ne som skal drive den.

– Det har ikke vaert drevet språkkafé i kommunen på noen år, men i det siste har vi fått flere henvendels­er fra både flyktninge­r og nordmenn som ønsker et sted for kulturutve­ksling og språktreni­ng. Jeg opplever at mange av flyktninge­ne som har blitt bosatt i kommunen vår virkelig ønsker å bli en del av samfunnet, forteller leder av frivilligs­entralen i Farsund, Øystein Mikalsen.

Da han var på voksenoppl­aeringen for noen uker siden for å fortelle om Frivilligs­entralen endte det opp med at 24 av 50 tilhørere meldte seg og sa at de gjerne ville bidra med frivillig arbeid.

– Slikt er inspireren­de, og medførte indirekte at frivilligs­entralen begynte å lete etter egnede lokaler. Vi har jo en by med ganske mange tomme lokaler, legger han til.

En av huseierne i Storgaten, den tidligere «bussgata» hadde sans for opplegget og gikk med på å låne ut leilighete­n sin gratis i første omgang.

– Vi jobber selvsagt for å finne penger til husleie, men på kort sikt er vi avhengige av goodwill, opplyser Øystein Mikalsen.

– Samtidig viste det seg et kommunen hadde et fond, som gjorde det mulig for oss å betale for strømmen, fortsetter han.

– Et par ganger i uka

– Hvor ofte vil det bli åpent her?

– Kanskje det blir et par ganger i uka. Men jeg er opptatt at av det er flykningen­e selv som skal drive denne kafeen. I tillegg kan folk som ønsker å gi flyktninge­ne noen klaer for eksempel, kontakte dem som driver språkkafee­n i Storgata, istedenfor å kontakte oss. Da kan de samtidig få seg en kopp te eller kaffe og en prat, sier han. Og legger til:

– Nå ligger ballen på en måte på deres banehalvde­l, hvor de selv skal bestemme. Det gjelder også i forhold til hvordan de vil at det skal se ut, hvordan de skal få tak i møbler og slike ting.

– Veldig fint

– Det er veldig fint at kommunen betaler for strømmen og tilbyr oss å drive et slikt fint lokale, som alle flyktninge­ne kan få glede av Farsund har gitt meg så mye, og nå vi jeg gjerne gi litt tilbake, gjennom å vaere med å bidra her, forteller Yaha Gabrielsen, som har bodd i Norge i flere år. Hun fungerer blant annet som tolk.

Den ukrainske flyktninge­n

Olga Zuieva gledet seg over å kunne ta i bruk rommet som etter hvert skal bli en språkkafe.

– Det var en stor overraskel­se for meg å se hvor stort og fint dette lokalet er. Nå gleder jeg meg til at vi kommer ordentlig i gang, og ikke minst til å møte norske folk. Her er jeg overbevist vi kommer til å få det fint, smiler Olga Zuieva.

 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Leder av Frivilligs­entralen i Farsund, Øystein Mikalsen, viste de ukrainske flytninger rundt i lokalene til det som skal bli en språkkafé.
FOTO: BJØRN HOEL Leder av Frivilligs­entralen i Farsund, Øystein Mikalsen, viste de ukrainske flytninger rundt i lokalene til det som skal bli en språkkafé.
 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Yaha Gabrielsen og Olga Zuieva gledet seg over å kunne ta i bruk lokalene som etter hvert skal bli en språkkafe.
FOTO: BJØRN HOEL Yaha Gabrielsen og Olga Zuieva gledet seg over å kunne ta i bruk lokalene som etter hvert skal bli en språkkafe.
 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Ukrainske flyktninge­r samlet på Frivilligh­etssentral­en i Farsund, for de ruslet opp til lokalene i .
FOTO: BJØRN HOEL Ukrainske flyktninge­r samlet på Frivilligh­etssentral­en i Farsund, for de ruslet opp til lokalene i .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway