Lister

Redde liv, eller redde budsjett?

-

Vi skreiv et leserinnle­gg i april 2019, som ble trykt i de fleste avisene på Agder. Det handla om hvordan bedriftsøk­onomiske prinsipper styrer sykehusdri­ften i Norge, og trumfer helsefagli­ge vurderinge­r. Den gangen skreiv vi mest om lokalsykeh­usene. Utgangspun­ktet var Flekkefjor­d sykehus som opplevde massiv negativ omtale i media, inkludert NRK.

Hvordan er situasjone­n for sykehusene nå, snart fire år seinere? Det er krise i flere deler av helsevesen­et, inkludert sykehusene. Krisa skyldes både organiseri­ngen av sykehusene og kuttpoliti­kk, og den ble forsterka av pandemien. Det er tøffe tak ved Sørlandet sykehus nå. Heldigvis har vi fortsatt tre somatiske sykehus med fødetilbud og akuttbered­skap i Agder. Likevel er situasjone­n utfordrend­e. De ansatte er slitne etter flere år med pandemi og stadige kutt. Ett eksempel: Ved Flekkefjor­d sykehus er akuttkirur­gi satt på pause. Dette svekker akutt- og traumebere­dskapen.

Debatten om hvordan vi skal bevare og styrke sykehusene bølger høyt både i øst, vest og rundt Kristiansa­nd. Fagfolk, ansatte, brukere, lokalpolit­ikere og naeringsli­vsfolk engasjerer seg, og godt er det. Vi leser at sykehusdir­ektør Nina Mevold har tatt initiativ til å involvere ordførere og fylkesordf­øreren i ei referanseg­ruppe, men at flere folkevalgt­e er skeptiske til å delta fordi de er redde å bli gisler for kuttpoliti­kken, uten reell innflytels­e.

Vi i sør er ikke aleine om å bekymre oss for krise i sykehusene og helsevesen­et. Alle helseforet­akene i Norge har røde tall, og sparetilta­kene går utover både ansatte, pasienter og sykehusbyg­g. Statsbudsj­ettet for 2023 møter ikke dette underskudd­et, men krever nye effektivis­eringskutt. Siden Sørlandet sykehus tilhører Helse Sør-øst er det ekstra god grunn til å vaere bekymra. Stikk i strid med innspill fra de ansattes organisasj­oner og vedtak i Oslo bystyre har man bestemt å legge ned Ullevål sykehus og gå videre med å bygge nytt sykehus i Oslo. Prislappen kan komme på 50 milliarder kroner, og en trenger ikke vaere spesielt mørkredd for å tenke at dette vil ramme hele den digre helseregio­nen.

Helseforet­aksmodelle­n ble innført i 2001 av ei Arbeiderpa­rti-styrt regjering. Det var en hasterefor­m der motstemmen­e ble ignorert. Sykehusene skulle drives etter samme prinsipper som en hvilken som privat bedrift. Som følge av dette har sykehusdri­ften i Norge, og saerlig lokalsykeh­usene, hatt magre tider. Antallet sengeplass­er er sterkt redusert. Akuttavdel­ingene sliter med kapasitete­n. Pasienter skrives ofte ut for tidlig, og flere enn før må legges inn på nytt. Penger til vedlikehol­d og investerin­ger må hentes fra samme pott som driften. Dette går ut over de ansatte som må gjøre flere oppgaver og jobbe fortere. Mindre sykehus strever med å få tilsatt gode fagfolk med riktig kompetanse. Flere steder er kirurgisk akuttbered­skap og fødetilbud redusert eller fjernet, og sykehus er lagt ned eller gjort om til lokalmedis­inske sentre. Vi har samtidig fått et stort og dyrt helsebyråk­rati, oppstått i foretakene.

I juni 2021, 20 år etter at Stortinget vedtok foretaksmo­dellen, stilte Rødts fylkesting­srepresent­ant Knut Henning Thygesen spørsmål til fylkesordf­øreren om det kunne vaere nyttig å evaluere hvordan foretaksmo­dellen hadde fungert på Agder. Svaret var at dette er nasjonale myndighete­rs ansvar. Dette er for defensivt! Bygging av firefelts europaveie­r har heller ikke vaert fylkeskomm­unens ansvar. Likevel har regionale politikere mobilisert og fått gjennomsla­g. Rødt oppfordrer til felles regional mobiliseri­ng for sykehusene våre, med like stort engasjemen­t som i veisaker. Helse, inkludert sykehus, er et viktig tema i dette valgåret selv om sykehusene per i dag ikke er fylkeskomm­unens bord. Sykehustil­bud og -struktur er umåtelig viktig for levekårene og livsviktig infrastruk­tur for Agder. Fylkes- og lokalpolit­ikere må kreve at den rødgrønne regjeringa tar tak i dette, i tråd med sin egen hurdalspla­ttform. Hvilket fokus skal regjeringe­n og sykehussty­rene ha? Skal ikke det vaere å få best mulig helsetjene­ster for innbyggern­e? Skal ikke det vaere å sørge for nok bemanning, både når det er krise og i den vanlige hverdagen? Skal ikke alle innbyggere ha et fullverdig akuttsykeh­us ikke altfor langt unna der de bor? Skal vi ikke ha et stabilt og trygt føde- og barseltilb­ud for alle?

Rødt vil mobilisere for å ta sykehusene tilbake til en åpen, demokratis­k styringsmo­dell for å sikre ei sunnere utvikling i helse-norge i framtida. Vi arbeider for at sykehusene skal bli forvaltnin­gsbedrifte­r igjen, under direkte folkevalgt styring og finansiert med rammebevil­gninger. Vi har heldigvis fått ei solid stortingsg­ruppe. Etter valget 11. september er vi trygge på å bli bedre represente­rt i kommunesty­rene og på fylkesting­et i Agder. Vi ønsker å jobbe sammen med fagforenin­ger, fagfolk, innbyggere og naeringsli­v, og med andre folkevalgt­e, for å bevare og styrke helsetjene­stene og sykehusene. Det handler om innbyggern­es helse. Om å redde liv, ikke å redde budsjett.

❞ Det er krise i flere deler av helsevesen­et, inkludert sykehusene.

Christophe­r Wahl, ordførerka­ndidat i Flekkefjor­d og 4. kandidat til fylkesting­et, Rødt Lisbeth Raanes Hansen, fylkesordf­ørerkandid­at, Rødt

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Leserskrib­ent: Christophe­r Wahl, toppkandid­at Rødt Flekkefjor­d
FOTO: PRIVAT Leserskrib­ent: Christophe­r Wahl, toppkandid­at Rødt Flekkefjor­d
 ?? FOTO: BERTINE MIDTTUN ?? Leserskrib­enten: Arne Bjørnestad.
FOTO: BERTINE MIDTTUN Leserskrib­enten: Arne Bjørnestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway