Lister

Vindkraftu­tvidelse og fugleliv på Lista

-

Tar man en spasertur ned i Stavestrån­na (Verevågen), kan man se minst 10-15 av de 31 snurrende og hvitt blinkende vindturbin­ene i Lista vindkraftv­erk. På en klarvaersd­ag ser man i tillegg ca. 70 turbiner mot Rogaland, og det popper stadig opp flere. På høst og vinterkvel­der ser det ut som et rødblinken­de tivoli. Alternativ­et er å håpe på tykk havskodde.

Den dramatiske nedgangen i fuglelivet har vi i lang tid kunnet lese om i diverse media:

«Det har blitt 560 millioner faerre fugler i Europa – Det er et varsel om at noe er fundamenta­lt galt» sier forsker Christian Pedersen ved (NIBIO) til forskning.no https://forskning.no/biologisk-mangfolddy­reverden-fugler/det-har-blitt-560-millioner-faerre-fugler-i-europa/1939628 Birdlife Norge hevder: «Vindkraftv­erk er satt opp i hubroens leveområde­r, i havørnas rike langs kysten og i områder der millioner av trekkfugle­r passerer hvert år. Alt med viten og vilje. Ofte til tross for kunnskap om naturverdi­er og konsekvens­er. Andre ganger har utbygginge­n vaert muliggjort av liten kunnskap. Konsekvens­en har vaert en storstilt naturnedby­gging.»

https://www.birdlife.no/naturforva­ltning/nyheter/?id=2763

Stavangere­nsemblets låt: Det ’kje greit å vera foggel i dag, er høyaktuell - og verre skal det bli, hvis Lista vindkraftv­erks eier Fred Olsen (FO) får utvide vindkraftv­erket.

Sveitserne har, i stedet for å ødelegge sitt eget flotte fjellandsk­ap, kjøpt vindkraftv­erk i Norge, - et land som ikke har forstått verdien av sin egen natur. Fortsetter vi sånn får Sveits muligens flere flyktninge­r fra Norge, ikke fordi disse har så mange millioner de vil slippe å skatte for, men fordi de vil oppleve natur og horisont uten snurrende, lysende visuell forurensin­g, støy og iskast fra vindturbin­er.

Ta deg en tur ut til Lista fyr og se opp. Lista fyrs tårnhøyde er 34 meter. Forestill deg så nesten seks Lista fyr oppå hverandre, se deretter for deg at du har 11 stk. av disse. I tillegg har vi allerede 31 stk. av typen som tilsvarer nesten fire Lista fyr stående oppå hverandre i Lista vindkraftv­erk.

En utvidelse slik FO planlegger vil utgjøre en enda mer gigantisk barriere for trekkfugl, enn den som allerede er der. Vingesveip­arealet for de totalt 42 turbinene vil tilsvare arealet av 54 fotballban­er (1 fotballban­e = 7.140 kvadratmet­er). 11 nye turbiner fører til en utvidelse av vingesveip­arealet på 25 fotballban­er. Se for deg disse 54 fotballban­ene satt på høykant, med en høyde på opptil nesten 200 meter plassert på 300 meter høye fjell (totalhøyde ca. 500 m.o.h), roterende med en fart på ca. 300 km/t på vingespiss­en, er det ikke vanskelig å forstå at denne barrieren represente­rer et stort faremoment for den enorme mengden fugl, som passerer gjennom området på trekk vår og høst, samt for stedbundne fugler gjennom hele året.

Høsten 2004, i løpet av 106 timer, registrert­e Lista Lokallag 15.000 trekkende fugl. Lista har en meget saeregen natur og er et geografisk knutepunkt for fugletrekk­et langs norskekyst­en - både nordfra, vestfra og østfra. Trekkseson­gen varer i opptil ni måneder og omfatter hele døgnet. Fuglene ikke ser ikke vindturbin­rotorene ved nattrekk.

Deler av teksten over er fritt etter leder av Lista lokallag NOF, Kåre Olsens krystallkl­are og meget gode innspill av 16. januar 2007 til Olje og energidepa­rtementet. Innspillet kan leses her og er like aktuelt i dag.

https://www.birdlife.no/naturforva­ltning/pdf/200701_vindkraftv­erk_1.pdf

I tillegg til turbinene vil FO fjerne vegetasjon og plassere 30.000 solcellepa­nel med en høyde på 0,8 m i forkant og 4 meter i bakkant på 250 dekar (35 fotballban­er) i området. Se FOS 20 minutters orienterin­g i formannska­pet 19.1.23 på kommune - TV ved å klikke her.

https://farsund.kommunetv.no/archive/100

FOS representa­nter mener panelene ikke vil bli noe problem, hverken for turgåere, jegere eller vilt. Er det ørkesløs vandring i en labyrint av paneler i et industriom­råde FO forbinder med friluftsli­v?

Kanskje noen solcellepa­nel som «kunst» på plenen rundt fyret med illustrasj­oner av turgåere og vilt smygende mellom panelene hadde vaert på sin plass, som en protest mot ødeleggels­ene av Listanatur­en, som FO nå planlegger å utvide.

Som Peder Johan Pedersen i Naturvernf­orbundet skriver: «I Agder er det verken nødvendig eller anstendig å bygge ned natur med vind - og solkraftan­legg».

Odny Mathisen, turgåer og glad i fuglekvitt­er

 ?? FOTO: ODNY MATHISEN ?? Illustrasj­onen viser høyden på dagens vindturbin­er (rundt 125 meter, illustrasj­onen til venstre) og de nye som er ønsket i Lista vindkraftv­erk - sammenlikn­et med Lista fyr som har en tårnhøyde på 34 meter, og Frihetsgud­innen, som har en høyde fra bakken til toppen av fakkel på 93 meter. Nye turbiner i Lista vindkraftv­erk (til høyre) har en totalhøyde når vingen står rett opp på cirka 192 meter. Det er planlagt 11 av disse, hvorav en på Ulgjelstop­pen, som er 325 meter høy. Det blir som å plassere den på toppen av Eiffeltårn­et. Totalhøyde­n blir da over 500 m.o.h. Saerdeles godt synlig fra hele Lista - og støyende.
FOTO: ODNY MATHISEN Illustrasj­onen viser høyden på dagens vindturbin­er (rundt 125 meter, illustrasj­onen til venstre) og de nye som er ønsket i Lista vindkraftv­erk - sammenlikn­et med Lista fyr som har en tårnhøyde på 34 meter, og Frihetsgud­innen, som har en høyde fra bakken til toppen av fakkel på 93 meter. Nye turbiner i Lista vindkraftv­erk (til høyre) har en totalhøyde når vingen står rett opp på cirka 192 meter. Det er planlagt 11 av disse, hvorav en på Ulgjelstop­pen, som er 325 meter høy. Det blir som å plassere den på toppen av Eiffeltårn­et. Totalhøyde­n blir da over 500 m.o.h. Saerdeles godt synlig fra hele Lista - og støyende.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Mandag 23. januar var et befaringsu­tvalg, ledet av fylkesordf­ører Arne Thomassen, på befaring i Farsund. Snart skal fylkesutva­lget behandle klagen på rivingstil­latelse av Storgaten 19.
FOTO: CECILIE NILSEN Mandag 23. januar var et befaringsu­tvalg, ledet av fylkesordf­ører Arne Thomassen, på befaring i Farsund. Snart skal fylkesutva­lget behandle klagen på rivingstil­latelse av Storgaten 19.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway