Lister

Foreslår at kommunen kjøper fastlegepr­aksisen

Farsund kommune har over tid slitt med å rekruttere nye fastleger. Nå foreslår tidligere fastlege Sigurd Waage Løvhaug at kommunen kjøper ut hans praksis.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Han sa opp sin fastlegehj­emmel i juni i fjor, og siden har den blitt lyst ut tre ganger med de samme vilkårene, som blant annet går ut på at en eventuell ny lege må løse ut hjemmelen økonomisk.

– Dette medfører en betydelig engangsutg­ift for vedkommend­e. Med dagens fastlegekr­ise så er det så og si helt umulig å rekruttere med slike vilkår, skriver Waage Løvhaug i en e-post til Farsund kommune.

Han tar derfor til orde for at kommunen kjøper ut hans praksis.

– Da det er problemer med å rekruttere på disse vilkårene, kan det tyde på at blant annet yngre leger kanskje ønsker andre avtaler med kommunen, som fastlønn og i forhold til jobb på forskjelli­ge tider, og ikke ønsker å bli rekruttert til en vanlig praksisove­rtakelse, sier Waage Løvhaug til Lister.

Vil ikke ut med sum

Han viser til at det står tydelig i det avtaleverk­et han er en del av at han har rett til å få omsatt sin praksis som naeringsdr­ivende. Da kommunen sliter med å rekruttere nye fastleger, oppfordrer han dem til å prøve å gjøre det på en annen måte.

– Hvis kommunen kjøper hjemmelen min, så står de fritt til å velge hvordan de vil ansette i den hjemmelen. Det mener jeg vil kunne bedre muligheten­e for å få rekruttert, slik at pasientene får det stabilt med en ny fastlege og kollegaene mine får bedre arbeidsfor­hold enn de har nå, sier Waage Løvhaug. Og legger til:

– For hver måned som går uten at kommunen får ansatt ny fastlege, bruker de mye penger på vikarbyrå for å oppretthol­de driften. Da bør man kanskje tenke seg om hva som lønner seg.

Hvor mye fastlegehj­emmelen hans vil koste vil han ikke ut med.

– Det er en forhandlin­gsgreie, men jeg håper vi kan bli enige

❞ Det er en forhandlin­gsgreie, men jeg håper vi kan bli enige om en sum. Sigurd Waage Løvhaug

om en sum. Jeg ønsker derimot ikke å forhandle i avisen, sier Waage Løvhaug.

– Ikke noe nytt problem

Samtidig påpeker han at fastlegepr­oblematikk­en ikke er noe som gjelder kun i Farsund.

– Det er store rekrutteri­ngsproblem­er over hele landet, så dette er ikke noe nytt problem. Men da gjelder det å vaere kreative fra kommunens side for å få ansatt nye, sier Waage Løvhaug.

Kommunalsj­ef Anne Margrethe Tjøtta Johnsen i helse og omsorg i Farsund kommune bekrefter å ha mottatt forslaget, og at forslaget behandles.

– Kan det bli aktuelt for kommunen å gjøre dette?

– Dette vil vi ta stilling til når spørsmålet er naermere utredet, sier Tjøtta Johnsen.

Hun påpeker også at fastlegere­kruttering­en er et landsomfat­tende problem, og ikke noe som er spesielt for Farsund.

– Nå har dere hatt tre utlysnings­runder uten å ha ansatt ny fastlege. Har dere vurdert andre alternativ­er i håp om å få flere søkere?

– I tråd med kommunesty­rets budsjettve­dtak er det satt ned en arbeidsgru­ppe som skal se på hvordan vi kan rekruttere til fastlegehj­emler, sier Tjøtta Johnsen.

Som Lister også tidligere har omtalt, så sliter Farsund kommune med å rekruttere nye fastleger. Tjøtta Johnsen opplyste i januar at det var cirka 1.800 innbyggere i kommunen som har en vikar som sin fastlege.

– Situasjone­n i dag er ikke holdbar for verken innbyggere eller de fastlegene vi har per i dag. Totalsitua­sjonen må vurderes, og vi trenger å finne løsninger/tiltak, som gjør oss som kommune og arbeidsste­d mer attraktivt! sa ordfører Arnt Abrahamsen den gang.

 ?? FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA ?? Sigurd Waage Løvhaug har kommet med innspill på hvordan Farsund kommune kan få løst fastlegesi­tuasjonen.
FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA Sigurd Waage Løvhaug har kommet med innspill på hvordan Farsund kommune kan få løst fastlegesi­tuasjonen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway