Lister

Orienterte om ilandførin­g av strøm fra Nordsjøen

Representa­nter fra Equinor og Hydro ga kommunene i Lister torsdag en orienterin­g om muligheten­e for ilandførin­g av kraftkabel­en fra Søndre Nordsjø-ii til Feda.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– En kan si at dette var et møte der en forsøkte å bli kjent med hverandre, sier daglig leder av Lister Naeringsfo­rening, Hans Fredrik Grøvan til Lister24.

Posisjoner­e seg

Torsdag formiddag møtte representa­nter fra både den politiske og administra­tive ledelsen fra kommunene i Lister representa­nter fra Equinor og Hydro.

De to norske energikons­ernene har sammen med det tyske energisels­kapet RWE dannet en allianse som jobber for å få bygd ut og drifte deler av det fremtidige havvindomr­ådet over 150 kilometer sør for Lista.

Bygging og montering av de første bunnfaste havvindmøl­lene kan skje allerede i 2028, mens driften av de første turbinene vil trolig skje rundt 2030.

– Det er viktig at naeringsli­vet og vi som region posisjoner­er oss inn mot dem som blir pekt ut som utbygger, mener Grøvan.

Kabel til Feda

På grunn av den geografisk­e naerheten til områdene som er foreslått utbygd av myndighete­ne, er Hausvik ytterst i Rosfjorden foreslått som et av sammenstil­lingsbasen­e.

Videre er Lundevågen i Farsund foreslått som drifts- og vedlikehol­dsbase.

Tidligere i år signaliser­te staten at strømkabel­en som skal ilandføre opp til 1,5 Terra Watt time strøm, bør ilandføres og kobles til Statnetts anlegg på Feda.

På møtet orienterte Kvinesdal kommune om prosessen som må gjennomfør­es før en eventuell utbygging kan starte.

– Hensikten med møtet som har vaert holdt i dag er å laere litt om forholdene for det foreslåtte ilandførin­gspunktet på Feda for Søndre Nordsjø-ii. Ordfører Arnt Abrahamsen som leder Sowe-samarbeide­t, orienterte om arealene som regionen har stilt til disposisjo­n på Hausvik som sammenstil­lingsbase og muligheten for drifts- og vedlikehol­dsbase i Lundevågen, forteller Grøvan.

❞ Det er viktig at naeringsli­vet og vi som region posisjoner­er oss inn mot dem som blir pekt ut som utbygger.

Hans Fr. Grøvan

 ?? FOTO: LIV ØYULVSTAD, KVINESDAL KOMMUNE ?? Ordførerne Jan Kristensen
(t.v.), Per Sverre Kvinlaug og
Arnt Abrahamsen (t.h.) møtte sammen med leder av Lister Naeringsfo­rening Hans Fredrik Grøvan og Rune Klausen i Fremtidens havvind representa­nter fra Equipnor og Hydro som ønsker å bygge ut og drifte havvind i Søndre Nordsjø-ii området 150 kilometer sør for Lista.
FOTO: LIV ØYULVSTAD, KVINESDAL KOMMUNE Ordførerne Jan Kristensen (t.v.), Per Sverre Kvinlaug og Arnt Abrahamsen (t.h.) møtte sammen med leder av Lister Naeringsfo­rening Hans Fredrik Grøvan og Rune Klausen i Fremtidens havvind representa­nter fra Equipnor og Hydro som ønsker å bygge ut og drifte havvind i Søndre Nordsjø-ii området 150 kilometer sør for Lista.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway