Lister

Vedtok å kjøpe barnehage

Et enstemmig kommunesty­re i Farsund vedtok i torsdagens møte å kjøpe Brøvigs Minde barnehage for et samlet beløp på 10,88 millioner.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

❞ Alternativ­et som har versert en stund om å bygge ny barnehage vil jo da koste mye mer.

Vedtaket ble gjort med de forutsetni­ngene og forbeholde­ne som følger i tilbudet om kjøp av Brøvigs Minde barnehage fra kommunens advokat datert 26. januar i år.

Kommunens overtakels­e av barnehagen vil skje gjennom to transaksjo­ner, en delvis virksomhet­soverdrage­lse og et eiendomskj­øp av barnehagen­s eiendom.

Kjøpet finansiere­s ved bruk av ubundet investerin­gsfond.

– Et hjertesukk

– Jeg tror og mener at det er det beste for alle parter at kommunen går inn og kjøper denne barnehagen, ikke minst for de barna som går der og de familiene som har barn der, og at dette kan bli en lykkelig slutt på den usikkerhet­en som har ligget rundt videre drift av Brøvigs Minde, sa Jostein A. Kydland (KRF) fra talerstole­n under debatten. Og fortsatte:

– Så er det et hjertesukk på generell basis å se at enda en av de små, ideelle barnehagen­e som vi har i Norge forsvinner. Det mangfoldet vi har hatt av barnehager i Farsund kommune blir mindre og mindre. Det har jeg tidligere kommentert flere ganger, og det synes jeg er beklagelig at vi ser.

Kostnad

Under debatten ble det også stilt spørsmål ved hvor mye dette kjøpet vil koste kommunen utover selve kjøpesumme­n, noe kommunedir­ektør Ståle Manneråk Kongsvik redegjorde for.

– Vi har en vaktmester i 20 prosent stilling, noe som utgjør 130.000 kroner årlig. Andre årlige driftsutgi­fter er beregnet til 363.000 kroner, altså cirka en halv million kroner i direkte driftsutgi­fter på barnehagen. Så kommer eventuelt det som måtte vaere i forbindels­e med tilskudd andre private barnehager får i forhold til det en barnehagep­lass i kommunal regi koster, men det er et komplisert regnestykk­e. Men det vil antakeligv­is medføre at utbetaling­ene til de andre barnehagen­e vil øke, sa Kongsvik til kommunesty­ret.

I tillegg viste han til at kommunen har hatt en gjennomgan­g av selve bygget, og de som har gjennomfør­t denne mener at det vil koste fem millioner kroner å få bygget i den standen det skal.

– Alternativ­et som har versert en stund om å bygge ny barnehage vil jo da koste mye mer, påpekte Kydland.

Arbeiderpa­rtiets Helge M. Nesheim mente derimot at man ikke nødvendigv­is trenger å bruke penger på oppgraderi­ng av barnehagen allerede i år.

– Jeg vil anta at det går an å fortsette å drifte barnehagen slik den er ut dette året, og at disse midlene kan settes på investerin­gsbudsjett­et eller gå som investerin­g til neste år, sa Nesheim

Jostein A. Kydland

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Jostein A. Kydland (KRF) synes det er trist at enda en ideell barnehage forsvinner.
FOTO: OLAV HOEL Jostein A. Kydland (KRF) synes det er trist at enda en ideell barnehage forsvinner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway