Lister

Vi skaper bare framtidens gode helsetjene­ster ved å snakke sammen

-

Helseminis­ter Ingvild Kjerkol har holdt både den årlige sykehustal­e og sin tale til kommunene. Fellestrek­ket for begge er at statsråden erkjenner den krevende økonomiske situasjone­n både i sykehusene og i kommunene, men kan ikke love mer penger. Samtidig har vi i Norge de siste 15-20 år vaert klar over at vi blir stadig flere eldre og stadig faerre i arbeid som skal finansiere helsesekto­ren. I 2060 må hver tredje arbeidstak­er i vår region jobbe innen helse om vi skal fortsette å drifte slik vi gjør i dag. Ingen vil med hånden på hjertet si at det er mulig. Allerede i dag sliter sykehus og kommuner med å rekruttere nødvendig kompetanse. Norge har rett og slett ikke tilgang til nok utdannet helseperso­nell til å dekke dagens måter å jobbe på i kommuner og sykehus. Vi må bruke midlene enda mer fornuftig og samordnet de kommende årene. Dette vil kreve økt samarbeid og åpen dialog mellom kommuner og sykehus. 2. februar ble rapporten til Helseperso­nellkommis­jonen offentligg­jort. Den foreslår en rekke tiltak for å håndtere fremtidige rekrutteri­ngsutfordr­inger, blant annet hvordan helsetjene­stene i sykehus og kommuner må bruke personell mer effektivt – og at vi må slutte med overbehand­ling av pasientene.

Sørlandet sykehus arrangerte den 25. januar det første møtet i politisk referanseg­ruppe. Foretaket hadde invitert ordførerre­presentant­er for kommunene i Agder sammen med KS, Pasient- og brukerombu­det og administra­tiv ledelse i kommuner og fylkeskomm­une. Også foretakets styre, ansatte og administra­sjon var represente­rt i møtet, som var ledet av fylkesordf­øreren.

I det første møtet var tiden satt av til å avklare forventnin­ger, muligheter og begrensnin­ger for denne formen for referanseg­ruppe. Det var på forhånd gjort klart at ingen deltakere skulle «bindes til masten» gjennom beslutning­er, men at en slik gruppe er ment å sammen finne felles løsninger på de utfordring­ene også vår landsdel står overfor. Sykehusets ledelse har ingen intensjon om å «holde kortene tett til brystet», men tvert imot åpent informere om utfordring­er, hvilke planer det arbeides med for å løse dem og å lytte til kommunenes tilbakemel­ding.

Helsetjene­stene i sykehus og kommuner utgjør et slags økosystem. Sykehusets beslutning­er påvirker helsetilbu­det til Agders befolkning og gir konsekvens­er for kommunene og de politiske valgene de må ta. På samme måte påvirker kommunenes politiske valg sykehuset. Rekrutteri­ngsutfordr­inger ett sted påvirker det andre. Når en kommune sliter med å få nok fastleger, betyr det økt press på kommunens legevakt og deretter sykehusets akuttmotta­k. Med andre ord; vi opererer ikke i adskilte verdener, men vi må planlegge sammen og ta felles ansvar for å benytte knappe helsekrone­r og våre ansattes kompetanse på en måte som gir innbyggern­e best mulig helse for pengene. Den fortsatte velferden til Agders befolkning hviler på at vi som øverste ledere av helsetjene­stene i sykehus og kommuner planlegger helsetjene­stene sammen på en god måte. Politisk referanseg­ruppe er et forsøk på å få til akkurat dette. Det finnes ikke enkle løsninger, og referanseg­ruppen må nok jobbe litt for å fungere godt og skape gode resultater.

Men vi tror ikke at vi kan løse disse samfunnsfl­okene uten å snakke sammen.

Et moment i Ingvild Kjerkols taler til sykehusene og kommunene, var at vi «skal vi ikke bare gjøre tingene riktig, vi skal også gjøre de riktige tingene.» Kommunene og sykehusene må med andre ord prioritere tøffere. Det gjør det ekstra nødvendig at vi sammen og hver for oss har mot til å løfte blikket, snakke sammen, og vise at vi er ansvarlige ledere som samarbeide­r om det beste for innbyggern­e i Agder.

Det blir også viktig at både kommunene og sykehuset kommer med saker til drøfting og at sakene som legges fram er godt forberedt med det som formål. Kommunene skal oppleve at møtene er balanserte.

Det er planlagt flere møter i politisk referanseg­ruppe. Både sykehus og kommunene skal sette sine saker på møteagenda­en slik at vi kan dele informasjo­n og kunnskap med hverandre, og øke kjennskape­n til felles regionale utfordring­er. Vårt inntrykk etter det første møtet er at de inviterte ser verdien av en slik møtearena – og saerlig fordi vi vet at informasjo­nsbehov og god dialog vil bli enda viktigere fremover. Det ble på det første møtet bestemt at Helseperso­nellkommis­jonens rapport er tema på det kommende møtet. Vi ser fram til å møtes igjen om viktige tema for vår region.

Arne Thomassen, fylkesordf­ører i Agder

Nina Mevold, administre­rende direktør, Sørlandet sykehus HF

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway