Lister

Mehl på feil plattform

-

Emilie Enger Mehl (Sp) roter det til for seg i Tiktok-saken. Det virker lite betryggend­e at justis- og beredskaps­ministeren har brukt den aktuelle appen på sin tjenestete­lefon, når man vet hva leverandør­en står for. Alle sosiale medier henter ut store mengder informasjo­ner om sine brukere til kommersiel­le formål. Algoritmen­e vet det meste om oss og hva vi driver med. Men Tiktok nøyer seg ikke med det kommersiel­le. Kinesiske selskaper er forpliktet til å overlevere brukerinfo­rmasjoner til landets myndighete­r, etter behov. Tiktok anses dessuten, og kanskje nettopp derfor, å hente inn usedvanlig store datamengde­r fra sine brukere.

❞ Nå må justismini­steren tydelig markere at hun har skjønt alvoret i å vaere på feil plattform.

Justismini­sterens langvarige forsikring­er om at hun har fulgt sikkerhets­rådene hun har fått, plukkes nå fra hverandre i Stortinget. Snart ti ganger, gjennom flere måneder, har statsråden forsøksvis besvart spørsmål fra Høyre og Frp i saken. Men sist onsdag fant hun å kunne bekrefte at hun faktisk hadde appen på tjenestete­lefonen en måneds tid i fjor høst – og da i et svar til TV 2. At mye fortsatt er uklart i denne saken, fastslår nå også SV, som Mehl er avhengig av for å berge seg dersom saken skulle bli satt på spissen.

Å gi Stortinget uriktige opplysning­er er en parlamenta­risk kardinalsy­nd, i gitte situasjone­r verre enn sakens innhold. Utfallet gjenstår å se. Det er Stortinget­s flertall som avgjør om opplysning­splikten er overholdt. Statsminis­teren poengterer, i likhet med Mehl, at det ikke dreier seg om en «gradert tjenestete­lefon» som man har «hemmelige og fortrolige samtaler på eller andre oppkobling­er». Dette blir i beste fall en forenkling. Også småbiter fra «ugraderte» samtaler kan settes sammen av etterretni­ngstjenest­en i land vi ikke har etterretni­ngssamarbe­id med.

Affaeren ville ha vaert plagsom for enhver statsråd. Men det gir saken en tilleggsdi­mensjon når den gjelder statsråden med øverste ansvar for rikets sikkerhet og beredskap – og en politiker som i sin opposisjon­stid førte an i felttoget mot Solberg-regjeringe­n da Forsvarlev­erandøren Bergen Energies skulle selges til Russland. Folkevalgt­e må vaere på sosiale medier for å kommuniser­e med folket. Nå må justismini­steren tydelig markere at hun har skjønt alvoret i å vaere på feil plattform.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway