Lister

Har politianme­ldt tyveri

Fiolinist Kathrine Skoland ble rammet av helgens innbrudd på Heimtun.

- ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD alexandra@lister24.no

– Politiet gjør undersøkel­ser på stedet nå, forteller Kathrine Skoland mandag formiddag.

Lørdag spilte Skoland opp til dans på ungdomsshu­set Heimtun i Lyngdal. Da hun skulle gjenoppta spilleøkte­n allerede morgenen etter, lot hun fiolinen ligge der over natten.

Da hun møtte opp søndag morgen fikk hun beskjed om at det hadde vaert innbrudd. En tyv hadde tatt seg inn med brekkjern og stålet alt fra vaffeljern og oljeovner, til pølsebrød og en datamaskin.

Notene Skoland har samlet siden hun var 12 år gammel var også forsvunnet. Det samme var felen.

Skoland har politianme­ldt tyveriet.

Tar 10 år å lage

– Jeg har aldri opplevd at noe blir vekk på spilleoppd­rag. De få gangene det har skjedd, er det fordi det har vaert en forvekslin­g. Derfor fikk jeg faren min til å legge en lapp med navnet mitt oppå felen, forteller Skoland til avisen.

Felen fikk hun i 40-års gave fra faren. Den er håndlaget av Nils Ro på Moi i Kvinesdal, og er bygget av tre kjøpt i Østeriket, som har tørket i flere år.

Hun estimerer at musikkinst­rumentet er verdt mellom 30.000 og 100.000 kroner.

– Det er tragisk at noe sånt forsvinner. Materialet er samlet fra en viss høyde over havet, så det skal få en perfekt tetthet. Man bruker 10 år på å lage en sånn fele. Og så har den blitt stjålet sammen med tre pakker frosne pølsebrød, sier hun, tydelig oppgitt.

Gutt på moped

«Fiolinen kan settes utenfor Heimtun, eller leveres på kiosken, Kiwi, eller et annet lurt og synlig sted der noen finner den. Den er ikke veldig glad i frost, så pass litt på den. Ingen spørsmål vil bli stilt», heter det i et Facebook-innlegg Skoiland delte søndag.

Så langt har innlegget blitt delt naermere 300 ganger. To naboer til ungdomsshu­set har siden tatt kontakt med henne og fortalt at de observerte en «spinkel» gutt på området mellom 08.00 og 09.00 søndag morgen. Han hadde en moped med en svart kasse bakpå.

– Han skal ha hatt så mye med seg at mopeden sjanglet da han kjørte, forteller Skoland.

Ifølge henne vil det vaere utfordrend­e for vedkommend­e å selge fiolinen, uten at kjøper oppdager at det er tyvgods. Dette da fiolinen er merket innvendig.

Fortsatt håp

En annen fiolinist steppet inn for Skoland på søndagens konsert.

Nå er planen å finne fram den gamle fiolinen, kjøpe en bue, og begynne å samle noter igjen.

– Så jeg skal nok få spilt, sier hun.

Slik ser den stjålne fiolinen ut.

– Jeg har fortsatt et håp om å få felen tilbake, eller at noen vet noe mer. Og så håper jeg at den ikke blir slengt en plass hvor det kommer frost på den, for da kan den sprekke, avslutter fioliniste­n.

 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Kathrine Skoland har fortsatt håp om å få verdisaken­e tilbake.
FOTO: BJØRN HOEL Kathrine Skoland har fortsatt håp om å få verdisaken­e tilbake.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway