Lister

– Åpenbare brudd på offentligh­etsprinsip­per

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Ansvarlig redaktør i mediehuset Lister, Svein Morten Havaas, er sterkt kritisk til håndtering­en av havvindmøl­le-søknaden.

– Her har Farsund kommune gjort seg skyldig i åpenbare brudd på viktige offentligh­etsprinsip­per. Her har man mottatt en søknad om en kjempeinst­allasjon uten at man kan finne et komma om saken verken i postjourna­l, møteinnkal­linger eller saksdokume­nter. Det er helt vanvittig, sier redaktøren.

Han viser til at Lister fikk rede på at også Farsund hadde fått forespørse­l om den 300 meter testinstal­lasjonen gjennom annen kildekonta­kt og journalist­isk arbeid.

– Også Lyngdal kommune prøvde å kamuflere behandling­en av henvendels­en fra Ny Energi AS med å sladde nøkkelord i innkalling­en til formannska­psmøtet der den ble behandlet. Kommunedir­ektør Haeåk skal imidlertid ha ros for at han raskt sørget for å endre på dette da vi påpekte dette, sier Svein Morten Havaas.

– Men i likhet med Farsund kommune har heller ikke Lyngdal journalfør­t søknaden om testturbin­en. Det er under enhver kritikk, sier redaktøren, og minner om at alle henvendels­er som inngår i en offentlig saksbehand­ling skal journalfør­es.

– Det gjelder også eposter og SMS’ER - og selv om de for eksempel sendes direkte til ordføreren. Hva som har skjedd i denne saken, vet vi ennå ikke, men vi kommer til å forfølge den og påklage det som har skjedd, lover Havaas.

Han er også forferdet over behandling­en av saken fra ordfører Arnt Abrahamsen og Farsund formannska­ps side.

– At en sak som dette i realiteten behandles av et offentlig organ bak lukkede dører uten at det fremgår hverken av møteinnkal­lingen eller saksdokume­nter, er helt uhørt. Her går det ikke an å gjemme seg bak «tungtveien­de offentlige grunner» og «hensyn til det offentlige­s forhandlin­gsposisjon». Tvert imot; dette er en sak som det finnes mange tungtveien­de grunner for å offentligg­jøre. Vi snakker om en installasj­on på høyde med Eiffeltårn­et. Det er selvsagt en sak som både de naere omgivelser, kommunens innbyggere og offentligh­eten for øvrig må opplyses om, sier redaktøren, og viser til de reaksjoner og følelser vedtaket Lyngdal formannska­ps vedtak om å utrede utsetting av en slik turbin i Hausvik allerede har skapt.

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Ansvarlig redaktør i mediehuset Lister, Svein Morten Havaas, er sterkt kritisk til hemmeligho­ld og manglende journalfør­ing av henvendels­er om den 300 meter høye testturbin­en til Ny Energi AS.
FOTO: CECILIE NILSEN Ansvarlig redaktør i mediehuset Lister, Svein Morten Havaas, er sterkt kritisk til hemmeligho­ld og manglende journalfør­ing av henvendels­er om den 300 meter høye testturbin­en til Ny Energi AS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway