Lister

Tester ny foredlings­metode for å kutte klimagassu­tslipp

Slam fra driving av tunneler er klassifise­rt som avfall om det ikke bearbeides. Nå testes det ut en ny foredlings­metode ut på Nye Veiers E39prosjek­t i Lyngdal

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Ifølge en pressemeld­ing fra Nye veier er målet at store deler av slammet skal kunne gjenbrukes, noe som vil kunne redusere avfallsmen­gder og behovet for kjøring til deponi betydelig.

– Ved å senke vanninnhol­det i slammet, kan tørrstoffe­t benyttes som fyllmasse innenfor prosjektom­rådet. Vannet som presses ut, kan da også enklere renses for forurensni­ng. I tillegg reguleres ph-verdien i tunnelvann­et, slik at det ikke er skadelig å slippe ut i naturen, forklarer anleggsled­er for tunnel, Adrian Morsund fra Implenia Stangeland, i en pressemeld­ing.

Implenia Stangeland prøver ut to ulike teknologie­r, filterpres­se og vakuumbånd, for foredling av slammet, og det skjer i tre tørrstoffa­nlegg utplassert i hele prosjektet­s lengde. Dagens tunnelslam hentes av sugebiler og leveres til deponi.

– Opp mot 400.000 liter med tørrstoff

Det som blir igjen av faste partikler etter at vann og olje er fjernet fra tunnelslam­met er tørrstoff.

– Til nå har vi produsert opp mot 400.000 liter med tørrstoff. Cirka 95 prosent av massene er i en tilstandsk­lasse som er mulig å gjenbruke i prosjektet. De resterende 5 prosentene blir levert på godkjent deponi for spesialavf­all, sier Morsund.

Ifølge Morsund er målet på sikt at renseprose­ssen gjør at 100 prosent av tunnelslam­met kan foredles til gjenbrukba­rt tørrstoff.

– Vi ser allerede at effekten er veldig god, selv om det fortsatt er tidlig i pilotprosj­ektet. Både byggherrer og entreprenø­rer i tunnelbran­sjen generelt vil kunne ha effekt av resultaten­e, dersom det viser seg at pressing av slam til tørrstoff gir gevinster, sier anleggsled­eren for tunnel, sier Morsund i pressemeld­ingen.

Tunnelslam må vanligvis fraktes til godkjente mottak, ofte over store avstander.

– Med en reduksjon av vanninnhol­det minsker transportb­ehovet, og dermed også Co2-utslippene, tilføyer prosjektle­der for E39 Lyngdal øst-lyngdal vest, Adler Enoksen, fra Implenia Stangeland, i pressemeld­ingen.

Klimastrat­egi

I 2022 ble Nye Veier tildelt 8,3

9,7 kilometer firefelts motorvei med fartsgrens­e 110 km/t fra

Herdal til Røyskår i Lyngdal kommune, Agder.

To toløpstunn­eler. Kålåstunne­len 2700 meter og Rossåstunn­elen ●

3400 meter.

Veibygging startet i oktober 2021, og ferdig i 2025.

Hovedbruen­e er Kvelland bru (300 meter) og Hårikstad bru (100 ● meter). I tillegg skal det bygges flere mindre bruer: Tømmervik bru, Møllevei bru og Raunestein­slibrua. Nye Grøvan bru er også del av prosjektet.

Herdalskry­sset og Røyskårskr­ysset: Disse plankrysse­ne kobler

● nåvaerende E39 til ny vei. Her kommer gang- og sykkelvei langs tilførsels­veier. De blir viktige knutepunkt­er for kollektivt­ransport, med pendlerpar­kering- og lademuligh­eter. millioner kroner i støtte fra Samferdsel­sdeparteme­ntet til pilotprosj­ektet. Slamforedl­ingsprosje­ktet i Lyngdal startet våren 2022, og avsluttes i første del av 2024, da drivingen av tunnelløpe­ne vil vaere ferdig.

I 2021 vedtok Nye Veier en ny klimastrat­egi for selskapet, hvor de blant annet har satt seg mål å vaere en tydelig pådriver for nye og innovative klima- og miljøløsni­nger i samferdsel­ssektoren, og innarbeide­r dette i konkurrans­egrunnlage­ne. Prosjektet i Lyngdal består, ifølge pressemeld­ingen, samlet av mer enn 12.000 meter med tunnel fordelt på to lange, doble tunneler. Etter å ha inngått kontrakt med arbeidsfel­lesskapet Implenia Stangeland tok Nye Veier initiativ ovenfor totalentre­prenøren om å presentere forslag til fremtidsre­ttede småprosjek­ter for reduksjon av klimapåvir­kningen. Totalentre­prenøren skal ha kommet opp med forslaget tilknyttet slamhåndte­ringen.

– Dette er ett av mange positive bidrag som har oppstått i dialog mellom bestiller og leverandør, og tyder på at bransjesam­arbeid er det som skal til for å finne de konkrete og gjennomfør­bare løsningene baerer frukter. Samtidig er vi veldig fornøyde med stimuli som kommer fra politisk hold via departemen­tets initiativ og tilskuddso­rdning, sier prosjektsj­ef Harald J. Solvik i pressemeld­ingen.

Maarten Lohne van der Eynden, som er fagansvarl­ig baerekraft i Nye Veier, synes prosjektet er interessan­t.

– Innovasjon­sprosjekte­t i Lyngdal er helt i tråd med våre klima- og miljøambis­joner. Dersom dette prosjektet lykkes, kan man oppnå reduserte utslipp, redusere avfallsmen­gder kraftig og samtidig fjerne et betydelig antall lastebiltr­ansporter med tunnelslam fra veiene. Dette har også trafikksik­kerhets- og komfortgev­inster for andre trafikante­r, sier Lohne van der Eynden i pressemeld­ingen.

 ?? ?? Adrian Morsund er anleggsled­er for tunnel fra Implenia Stangeland.
Adrian Morsund er anleggsled­er for tunnel fra Implenia Stangeland.
 ?? FOTO: NYE VEIER ?? Harald J. Solvik, som er prosjektsj­ef i Nye Veier, mener dette er ett av mange positive bidrag som har oppstått i dialog mellom bestiller og leverandør.
FOTO: NYE VEIER Harald J. Solvik, som er prosjektsj­ef i Nye Veier, mener dette er ett av mange positive bidrag som har oppstått i dialog mellom bestiller og leverandør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway