Lister

Ønsker å feire kjaerlighe­ten på valentinsd­agen

Farsund og Lista Menighet har gått sammen om å lage et opplegg knyttet til valentinsd­agen 14. februar.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

– Den Norske Kirke nasjonalt har oppfordret menigheten­e rundt om i landet til å gjøre noe spesielt ut av Valentines Day i forhold til vielser eller tilsvarend­e. Vi kom kanskje litt treigt i gang, så vi rekker ikke å få til at det blir vielser den dagen. Men vi har tenkt å dele det i to slik at vi på valentinsd­agen inviterer folk som er gift fra før til enten forbønn for borgerlig inngått ekteskap, og folk som er gift til å få en fornyelse av ekteskapsl­øftene, og til vielser den 21. mars, sier sogneprest Henning Huseby Jansen i Farsund Menighet.

Han deltar på dette opplegget sammen med sogneprest Lloyd Tryland i Lista menighet og spesialpre­st Runar Foss Sjåstad, og på valentinsd­agen er de åpne for at for at folk både kam komme til en valgfri kirke i kommunen eller møtes på en annen plass for å gjennomfør­e forbønn eller fornyelse av ekteskapsl­øftene.

– Vi kan også komme hjem til folk, om man ønsker å få denne forbønnsha­ndlingen i sin egen stue. For ektepar med barn så er det ganske så kult når barna også er tilstede, for det var de kanskje ikke da mor og far giftet seg den gang, sier Tryland.

– Minner om en vielse

Mens enkelte forbinder denne dagen med blant annet kjøpepress, ønsker de å gjøre dette for å ta tak i det positive med denne dagen.

– Vi har opplevd flere ganger at folk har ønsket en fornyelse av løftene sine, noe vi synes er veldig fint. Dette minner om en vielse, men litt enklere, samtidig som de på nytt kan bekrefte for hverandre at de fortsatt vil leve sammen, sier Huseby Jansen.

– Jeg har vaert borti dette her også, men da jeg var nordpå var dette hakket mer vanlig. I forbindels­e med Valentines Day, så trenger ikke folk å vente til de har vaert gift i 25 år. Om man har vaert gift i 12 eller 47 år, så er dette en flott ting å gjøre. Folk har også gitt tydelig tilbakemel­ding på at dette har vaert en flott opplevelse, sier Tryland.

Bakgrunnen for at de ikke har mulighet til å gifte folk på valentinsd­agen, med mindre det har vaert planlagt en stund, er at man må få en såkalt prøvingsat­test fra folkeregis­teret.

– Det tar ofte to til fire uker, selv om man nok kan presse på og få det enda raskere, sier Foss Sjåstad.

21. mars

Trinn to av dette prosjektet finner derfor sted 21. mars, og det er da for de som ønsker å gifte seg.

– Vi er litt sent ute i forhold til valentinsd­agen, på grunn av at de trenger prøvingsat­testen fra folkeregis­teret, men det har de god tid til å fikse til 21. mars, sier Huseby Jansen.

– Det vi har lagt opp til er at de avtaler dette med hverandre på Valentines Day, og at de så benytter seg av 21. mars til å gifte seg, samtidig som de får satt i gang prosessen med å ordne med papirene opp mot folkeregis­teret. Så er vi klare til å kjøre rundt forbi i kirkene og hjem til folk den 21. mars. Vi er klare for en travel dag denne dagen, sier Tryland.

De påpeker at de kirkelige handlingen­e ikke koster noe, og at det derfor ikke trenger å bli en kostbar affaere.

– Mange tenker at de skal ha et dyrt og stort kirkebryll­up med fest rett etterpå, og at dette vil koste opp i hundretuse­n-kronerskla­ssen, men det trenger det ikke å vaere. Det er like verdig og fint å feire kjaerlighe­ten om det koster 500 kroner eller 100.000 kroner, for kjaerlighe­ten har ingen pris, sier Foss Sjåstad.

Kirkene i Farsund er trolig de eneste av kirkene i Lister-regionen som har et opplegge som dette i tilknytnin­g til valentinsd­agen.

❞ Vi har opplevd flere ganger at folk har ønsket en fornyelse av løftene sine, noe vi synes er veldig fint.

Henning Huseby Jansen

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Henning Huseby Jansen (t.v), Lloyd Tryland og Runar Foss Sjåstad håper å få det travelt på valentinsd­agen
14. februar og
21. mars.
FOTO: OLAV HOEL Henning Huseby Jansen (t.v), Lloyd Tryland og Runar Foss Sjåstad håper å få det travelt på valentinsd­agen 14. februar og 21. mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway