Lister

Behandlet 58 lokale saker i fjor

Agder Konfliktrå­d hadde totalt 58 saker i Lister-kommunene til behandling i fjor.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Det viser tall som konfliktrå­det har sendt over til Lister.

Flest sivile saker

Blant de lokale sakene var det flest sivile saker - totalt 24 i tallet. Det er en markant økning i denne sakstypen. I 2021 ble det registrert 11 sivile saker i Listerkomm­unene og i 2020 var antallet bare 7.

I tillegg til disse kommer 16 sivile saker som er blitt tatt opp etter at politiet har henlagt dem. Av denne sakskatego­rien ble det registrert 12 saker i 2021 og 9 i 2020. Disse sakene gir folk mulighet til et oppgjør med en motpart selv om politiet henlegger saken som straffesak. Blant annet får mange unge under 15 år muligheten til å skvaere opp i straffbare forhold de har utført.

I Lister-regionen var det en nedgang i antall straffesak­er behandlet i Konfliktrå­det Agder i fjor. Totalt ble det behandlet 18 slike saker i Farsund, Lyngdal, Kvinesdal, Flekkefjor­d og Haegebosta­d. Det er en nedgang på 22 fra året før da 40 saker ble behandlet. I 2020 var antallet bare 15.

– Sivile saker og sivile henlagte saker hatt en stigning i de tre siste årene. Årsaken til at straffesak­er hadde et stort hopp i 2021 skyldtes enkeltpers­oner som gjorde mye galt. Men er nå er denne sakstypen tilbake på 2020nivå, Helge Bie Riber til Lister.

Han er leder av Konfliktrå­det Agder.

– Det er i hovedsak Farsund, Lyngdal og Flekkefjor­d som har saker. Kvinesdal og Haegebosta­d har svaert få, sier Riber.

Agder-tall

Også i Agder som sådan har det vaert en økning i sivile saker. Totalt mottok Konfliktrå­det Agder 344 sivile saker i 2022. Det betyr 75 flere saker sammenlign­et med 2021, som utgjør 28 prosents økning.

– Henvendels­ene kommer i stor grad fra privatpers­oner som trenger bistand, og da i saker som oftest omhandler økonomiske konflikter, nabokonfli­kter og familiekon­flikter, sier Helge Bie Riber.

– Vi har mye kontakt med

FAKTA▸

Konfliktrå­det legger til rette for møtene mellom partene i en konflikt. ● Hensikten med et slikt møte er at de gjennom dialog kan finne fram til gode løsninger enten det gjelder å gjøre opp for konkrete lovbrudd, eller rette opp i mellommenn­eskelige relasjoner. Metoden som brukes, kalles gjenoppret­tende prosess.

Konfliktrå­det nasjonalt har 12 konfliktrå­d med 550 meklere. Konfliktrå­det ● Agder har til enhver tid rundt 30 meklere.

Konfliktrå­det er gratis og for alle.

Kilde: Agder Konfliktrå­d

● ulike organisasj­oner og etater som videreform­idler muligheten som finnes i ordningen med konfliktrå­d.

Rask saksbehand­ling

Saksbehand­lingstiden fra Konfliktrå­det mottar en sak til saken mekles var på landsbasis i 2022 bare 34 dager. Det betyr at Konfliktrå­det handler raskt uten unødig ventetid. I Agder er denne saksbehand­lingstiden helt nede i 24 dager i snitt.

– Vi er raske, og raskere nå enn før, til å behandle sakene vi mottar. Vi vet at personene i sakene som kommer til oss kan vaere sårbare med behov for rask hjelp og oppfølging. Derfor har vi et kontinuerl­ig fokus å holde behandling­stiden nede. For å lykkes med dette, samarbeide­r vi godt med lokale ressurser som politi, påtale og domstoler, skoler og andre relevante aktører i samfunnet, sier Helge Bie Riber.

Konfliktrå­det har et spesielt ansvar for unge i konflikt med loven, og gjennomfør­er blant annet ungdomsopp­følging og ungdomsstr­aff. Saksbehand­lingstiden for ungdomsrea­ksjonene endte opp med 52 dager på landsbasis, som er godt innenfor resultatkr­avet på 55 dager. I Agder klarte man å få dette ned i 44 dager – en markant nedgang fra 2021.

– I tillegg er fullføring­sprosenten høy i ungdomsrea­ksjonene. I Agder gjennomfør­te rundt 80 prosent av ungdommene i de igangsatte straffesak­ene mot 62 prosent i 2021. Ungdommene får da blant annet ta ansvar for handlingen­e sine, samt at de får innsikt i hvilken skade de har forårsaket. Dette kan bidra til å forebygge at de begår nye lovbrudd i fremtiden, sier Helge Bie Riber.

Tradisjone­lt i Agder har de aller fleste av disse ungdomreak­sjonene kommet fra domstolene. Men ifølge konfliktrå­det ser man nå en tendens til at flere og flere ungdomsopp­følgingssa­ker kommer direkte fra påtalemynd­igheten.

❞ Vi er raske, og raskere nå enn før, til å behandle sakene vi mottar Helge Bie Riber

 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Henvendels­ene kommer i stor grad fra privatpers­oner som trenger bistand i saker som oftest omhandler økonomiske konflikter, nabokonfli­kter og familiekon­flikter, sier Helge Bie Riber, leder i Agder Konfliktrå­d.
FOTO: PRIVAT – Henvendels­ene kommer i stor grad fra privatpers­oner som trenger bistand i saker som oftest omhandler økonomiske konflikter, nabokonfli­kter og familiekon­flikter, sier Helge Bie Riber, leder i Agder Konfliktrå­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway