Lister

Hva bli det neste?

- For egen regning. Elin Kvelland, kommunesty­rerepresen­tant Lyngdal Sp

Staerk & Co er engasjert av Velde Fjellborin­g (VF) til å utarbeide en utvidet privat regulering­splan for Hausvik industriom­råde. Som kjent så inngår nedsprengi­ng av Håvåsen i planen. Planen har vaert ute til høring, og det er kommet sterke innsigelse­r fra fastboende og hytteeiere ute på Austadhalv­øya.

I åresvis har plager med støv, støy og tungtrafik­k vaert et stort problem for folk og natur, samt livet i Rosfjorden. Anleggstra­fikk langs den elendige Austadveie­n har inntil nå, heldigvis ikke ført til alvorlige ulykker. Hvordan en utvidet anleggsvir­ksomhet der ute vil belaste veien, det kan vi bare tenke oss.

Det har vaert skrevet utallige leserinnle­gg om plagene folk er utsatt for, og redselen for hva som vil skje videre der ute. Dette skal jeg ikke rippe opp i nå, men minner bare om ansvaret vi som ansvarlige politikere har for kommunen vår.

I disse tider er det Austadhalv­øya det gjelder.

Nedbygging­en av naturareal­er i kommunen vår har nå engasjert Naturvernf­orbundet som i disse dager er i ferd med å etablere seg i Lyngdal. Når dette er på plass, så vil disse engasjerte menneskene ta tak i ødeleggels­ene vi er i ferd med å sette i gang (og tragedier som folk allerede har vaert utsatt for). Takk for at noen vil tale saken for folk og natur!

Hovedgrunn­en til at de starter opp, er det varslede angrepet på Håvåsen ( Lyngdals Avis 5/1–2023). I naer framtid skal denne utvidede regulering­splanen behandles i kommunesty­ret.

16/9-2019 ble det skrevet en avtale mellom VF og kommunen. Den er signert av ordfører og repr for VF. Denne avtalen trer i kraft så snart kommunesty­ret har gitt grønt lys for planen. Ifølge avtalen så plikter VF å sette igang sprenging og knusing av stein. Bygging av ny kai, samt utfylling av Vellevika, snarest mulig … og innen 6 måneder etter at avtalen trer i kraft, og tillatelse til igangsette­lse er gitt. VF har også, ifølge avtalen, ubegrensa tid til å ferdigstil­le dette nye området. Avtalen sier også at kommunen forplikter seg til å sørge for at leietakere/ kjøpere av frigjort areal innenfor uttaksområ­det aksepterer VF sin virksomhet og de ulemper dette eventuelt medfører!!

Dato for når dette skal avgjøres av kommunesty­ret er enda ikke fastsatt …Hundrevis av dokumenter skal innen den tid (forhåpentl­igvis) gjennomgås og helst forståes av samtlige 35 kommunesty­rerepresen­tanter.

Om kommunesty­ret sier nei til planen, må VF innen et par år ha forlatt området, og vi står igjen med et stort og flott grovplaner­t industriom­råde….noe som vel var intensjone­n for mange år siden. Så i desember 22 fikk kommunesty­ret en ny sak på bordet. Det er kommet henvendels­e fra fem naeringsdr­ivende i Lister, Hausvik Energi Yards AS (HEYAS ), om mulig opsjonsavt­ale for leie/ feste/ kjøp av naeringsom­råde på Hausvik.

En intensjons­avtale om mulig opsjon blir presentert for politikern­e. Ifølge denne intensjons­avtalen ,så skal alle forhandlin­ger om opsjon vaere ferdigstil­t innen 15. mai 2023. Firmaet har som mål å utvikle området og arbeide for at Hausvik naeringsom­råde blir et samlingspu­nkt knyttet til offshore vind og/ eller annen sjørelater­t naeringsvi­rksomhet.

Noe i den «duren» er vel det som Austadfolk har måttet se for seg (med visse forutsetni­nger). Jeg var ikke tilstede på nevnte møtet, men kommunedir­ektørens anbefaling om å godkjenne intensjons­avtale om en mulig opsjonsavt­ale med Hausvik Energi Yard A/S ble vedtatt med flertall. Så langt, så greit…

Mitt håp var (og er )at dette firmaet vil nøye seg med det enormt store området vi allerede kan tilby der ute ,og samarbeide med Austadfolk på en «folkelig « måte. Hadde ..og har trua på dette.

Men så !!! Til formannska­pets siste møte, dukker det opp nok en ny plan for industriom­rådet der ute. Bak lukkede dører ble formannska­pet orientert om et ønske fra Ny Energi A/S om å sette opp en testturbin (havvindmøl­le) ute på Hausvik industriom­råde. Dette er ikke noe småtteri og vil bli synlig på flere kilometers avstand. Støy og diverse andre store ulemper, som skyggekast, iskast, ytterliger­e verdiforri­ngelse på flotte eiendommer der ute m.m, ble kan hende ikke nevnt i orienterin­ga. Hausvik Fort vil vel bli en av de naermeste naboene til monsteret. Kan dette friområdet og turistattr­aksjonen bli ubrukelig ?

Til formannska­pet ble det visstnok opplyst at dette gjaldt i en periode på tre år. Vi hører det samme nå , men dette gjaldt testperiod­en. Selve monstermøl­la vil visstnok bli stående i 20-25 år. Hva som ble sagt og ikke sagt i orienterin­ga, det er blitt bak de lukkede dørene. Men uansett så sa formannska­pet ja til utredninga. (Frp var mot.)

Vi har den siste tida hatt store diskusjone­r om arealbruke­n i kommunen. Lyngdal er den kommunen i landet som er dårligst på å beskytte naturen, ifølge naturorgan­isasjonen Sabima. Dette er ikke greit, men vil vi gjøre noe med det?

9. mai 2019 sa et enstemmig kommunesty­re nei til landbasert vindkraft i vår kommune. Dette vedtaket gjelder da fremdeles?

Private regulanter som har satset penger på å bli enda mer velstående, skal uten å ta hensyn til verken natur eller mennesker heies fram…koste hva det koste vil. For det er dette vi stadig hører i kommunesty­ret.: Dette heier vi på!!

Vi få som prøver å bremse litt vi hører stadig: Dere må vaere fremoverle­nte! Hvor langt kan man lene seg før man tryner?

❞ Hvor langt kan man lene seg før man tryner?

 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Leserskrib­enten skriver om det som skjer i Hausvik industriom­råde (bildet). - Hvor langt kan man lene seg før man tryner? spør hun.
FOTO: RUNE HAUAN Leserskrib­enten skriver om det som skjer i Hausvik industriom­råde (bildet). - Hvor langt kan man lene seg før man tryner? spør hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway