Lister

En kunnskapsl­øs, svak og lite ambisiøs energikomm­isjon

- Steinar Bergstøl Andersen, Frp Fylkesordf­ørerkandid­at Agder fylkeskomm­une

I februar så satt regjeringe­n ned en energikomm­isjon, mandatet var å finne måter som kunne sikre kraftovers­kudd på sikt og øke energiprod­uksjonen. De har arbeidet i omtrent et år, og de kommer med løsninger som er utdaterte, svake, lite effektive og viser manglende evne til å ta innover seg at kjernekraf­t og vannkraft er fremtidens løsning på kraftprodu­ksjon. De fleste land har de siste årene sett på løsninger som kan sikre økt og stabil energiprod­uksjon, og naermest samtlige av våre sammenlikn­bare naboland peker på kjernekraf­t. I Storbritan­nia, Finland, Sveige, Frankrike, Polen og Tyskland så er det kjernekraf­t som pekes på som den naturlige, mest effektive, sikreste og stabile energiprod­uksjonen som kan gi tilstrekke­lig med energi og kraftovers­kudd.

Mens vår egen energikomm­isjon fremstår som totalt ubrukelige, når de tror at vindturbin­er er bedre for Norge enn kjernekraf­tverk. Norsk Kjernekraf­t AS er etablert av Trond Mohn, og han har nå etablert kontor i Kristiansa­nd. Norsk Kjernekraf­t AS er av den klare oppfatning at Agder et egnet sted for etablering­en av et kjernekraf­tverk på størrelse med et fotballsta­dion. Det er mindre modulaere kjernekraf­tverk som serieprodu­seres, og kan gi strøm til 150 000 husstander, mot vindturbin­ene som heldigvis ikke ble noe av på Birkenes kunne gitt til 15 000 husstander.

Nå har det også kommet meningsmål­inger som viser at et flertall i befolkning­en ønsker kjernekraf­t, noe som står i strek kontrast til lederen av sandpåstrø­ingsutvalg­et (energikomm­isjonen) Lars Sørgard som mener at det ikke er folkelig støtte til kjernekraf­t, og derfor er noe av grunnen til at de valgte å ikke peke på det som et alternativ.. Forstå den det som kan. Opp igjennom årene så har ulike regjeringe­r satt ned kommisjone­r, mange har vaert nyttige, men noen har bare sørger for kunnskapsl­øse tiltak, som hverken kan eller vil gjøre oss om til en energiprod­userende stormakt.

Kjernekraf­t er fremtiden, og majoritete­n av befolkning­en støtter etablering­en av kjernekraf­t på norsk jord. Alle skjønner at et kjernekraf­tverk gir billigere, mer forutsigba­r, og stabile priser på strøm, og er langt mer effektivt enn vindkraft. De eneste som ikke skjønner det, er vel de satt inn i Energikomm­isjonen. Jeg er klar som glass på at vi må få på plass et nytt, moderne og effektivt kjernekraf­tverk i Agder, som sikrer at vi tar en posisjon i fremtidens energiprod­uksjon.

❞ Jeg er klar som glass på at vi må få på plass et nytt, moderne og effektivt kjernekraf­tverk i Agder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway