Lister

Nei: Logisk og nyttig!

-

Ulogisk og en skadelig maktdemons­trasjon, sier Russlands Norges-ambassade om besøket av det amerikansk­e hangarskip­et USS Gerald R. Ford. Reaksjonen har noe rutinemess­ig over seg, like rutinemess­ig som russiske fartøyers hyppige tokt langs norskekyst­en. På hjemlig mark uttrykker politikere på venstresid­en skepsis til gigantens seilas inn Oslofjorde­n. SVS utenrikspo­litiske talsperson, Ingrid Fiskaa, frykter at økt militaert naervaer fra USA vil gi økt spenning og bidra til å uthule norsk suverenite­t. Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier i sin kommentar at Norge ikke bør lene seg for tungt på USA og at det haster med å styrke vår nasjonale forsvarsev­ne.

❞ Det er Russland i Ukraina – og ikke hangarskip­et i Oslofjorde­n – som øker spenningen

Det siste er det knapt noen politisk uenighet om, uenigheten går i så fall på tempoet mot målet om 2 prosent av nasjonalbu­dsjettet. Men det råder fortsatt en bred, tverrpolit­isk enighet om at USA utgjør vår fremste sikkerhets­garanti – gjennom NATO, så vel som med den oppdaterte, tosidige samarbeids­avtalen. At denne forsvars- og sikkerhets­politiske linjen har bred tilslutnin­g i befolkning­en, er den mottagelse­n hangarskip­et har fått, et synlig bevis på. Langs hele seilingsle­den var det folk som hilste flåtebesøk­et – og verdens største hangarskip – velkommen.

At giganten hadde Norge øverst på besøkslist­en under sitt første operative tokt, har et krystallkl­art formål. Den forsvarsst­yrken som skal komme oss til unnsetning i en krigssitua­sjon, må vaere fortrolig med norske farvann og jevnlig øve sammen med norske styrker, og våre øvrige allierte. Ingen kan tro – vel heller ikke president Putin – at Russland vil bli angrepet fra norsk territoriu­m. Det handler om å markere vestlig styrke og samhold i en situasjon hvor Putin har gått til en brutal angrepskri­g mot et av sine naboland.

USS Gerald R. Ford-besøket rokker ikke ved den langvarige baerebjelk­en i norsk Russlandpo­litikk, der avskrekkin­g balanseres mot beroligels­e gjennom selvpålagt­e begrensnin­ger. Ved å velge Norge som første stopp, markerer USA at Europa og nordområde­ne ikke er havnet i skyggen av Asia i det geopolitis­ke bildet. Det er Russland i Ukraina – og ikke hangarskip­et i Oslofjorde­n – som øker spenningen. Derfor var besøket verken ulogisk eller skadelig, men logisk og nyttig.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway