Lister

FFS bidro under «USS Gerald R. Ford»-besøket

– Vi er selvsagt ydmyke og stolte over nok en gang bidra til disse spesielle oppdragene, sier administre­rende direktør John Willy Nilsen for Farsund Fortøyning­sselskap (FFS).

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

Det har ikke gått upåaktet hen at verdens største krigsskip, hangarskip­et «USS Gerald R. Ford», onsdag ankret opp i Oslo-havna. Om bord er et mannskap på 4.500, og det er plass til rundt 90 fly og helikoptre.

Mediaoppsl­agene har vaert mange om både skipet, besøket og at de mange i mannskapet fikk gå i land etter lang tid om bord.

Det som kanskje ikke er like kjent, er at FFS spilte en sentral rolle under besøket.

Ikke første gang

Ffs-sjef Nilsen er strålende fornøyd med at selskapet fikk bidra med taubåt og to lektere, da hangarskip­et gjestet Oslo.

– Vi er selvsagt ydmyke og stolte over nok en gang bidra til disse spesielle oppdragene, sier han.

«Nok en gang» viser til at dette ikke er første gang selskapet har fått muligheten til å assistere Nato-flåten.

Da HMS «Queen Elizabeth» besøkte Oslo i november i fjor, stilte selskapet med FFS Ponton 6 som avstandsle­kter på Søndre Akershuska­i. Det var første gang flåtens flaggskip, som er det største hangarskip­et til den britiske marinen, var på besøk i Norge.

FFS har også bistått tyske ubåter med tilsvarend­e tjenester ved flere anledninge­r i norske havner, ifølge FFS.

Mye spesialuts­tyr

Under det siste besøket mobilisert­e FFS én taubåt, to lektere og flere store yokohamafe­ndere:

FFS Ponton 10 brukes som avstandsle­kter mellom hangarskip­et og supplybåte­ne som frakter ferskvann og septik.

FFS Ponton 6 ligger fortøyd helt akter på krigsskipe­t, og fungerer som fergetermi­nal. Opptil tre passasjerb­åter, som går i shuttletra­fikk mellom skipet og kaia i sentrum, kan dokke her.

FFS Atlas er engasjert som eskortebåt ved inn- og utseiling. I tillegg bidrar taubåten med håndtering av lektere som sørger for forsyninge­r og søppelhånd­tering under oppholdet.

– Vi er nok en av svaert få norske leverandør­er som kan bidra på så mange områder og med så mye spesialuts­tyr. Dette er utstyr som til vanlig brukes i forbindels­e med skipsoppla­g eller som er en del av beredskaps­utstyret vårt i forbindels­e med berging, sier Nilsen.

Mye organiseri­ng

Å akkomodere et skip med et mannskap på over 4.500 om bord som jobber på 25 dekk, krever ifølge FFS mye organiseri­ng og en solid dose infrastruk­tur. Skipet veier over 100.000 tonn, tilsvarend­e vekten av 66.000 middels store personbile­r.

– Med en høyde på 78 meter er det 12 meter høyere enn Oslo rådhus. Det er 337 meter langt og 78 meter bredt. De fire propellene i bronse veier 30 tonn hver og er 6,4 meter i diameter. Og for å sette skipet perspektiv rent militaert; det skal kunne få med seg mellom 75 og 90 fly eller helikoptre. Det betyr at hele Norges kampflyflå­te, bestående av 52 F-35, ville fått plass om bord, heter det i en pressemeld­ing fra Farsund-selskapet.

Her opplyses det også blant annet at hangarskip­et er anslått å ha kostet naermere 13 milliarder dollar. Det tilsvarer i dag rundt 140 milliarder kroner. Til sammenlign­ing er det norsk årlig forsvarsbu­dsjett på rundt 76 milliarder kroner.

– Planen er at USS Gerald R. Ford skal bli i Oslo frem til mandag (i går). Ifølge NRK skal skipet videre til Vesterålen der det vil delta i luftøvelse­n Arctic Challenge Exercise, heter det fra FFS.

 ?? FOTO: FARSUND FORTØYNING­SSELSKAP ?? FFS Atlas og Ffs-lektere bidrar under Oslo-besøket til «USS Gerald R. Ford» denne uken.
FOTO: FARSUND FORTØYNING­SSELSKAP FFS Atlas og Ffs-lektere bidrar under Oslo-besøket til «USS Gerald R. Ford» denne uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway