Lister

Folkevandr­ing til Svindal gård

Søndag åpnet Den lille sakte gårdsbutik­ken på Svindal gård. Nina Opofte og Bjarne Tysse Høgelid åpnet tunet og gårdsbutik­ken - og folk kom. I hopetall.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

En påfugl tok en perfekt landing på slåttemark­a. Noen barn husket i et tre. Det vanket kakao rundt bålpanna. De mange besøkende på Svindal gård minglet med venner og kjente. Under den store eika på tunet sa venninnene Martine Vikse og Ingrid Jølle Ballestad seg fornøyd med dagen på gården.

– All ros til dem

Jordbrukss­jef Aud Irene Vatland delte noen ord ved åpningen av gårdsbutik­ken. Hun hadde mange lovord om parets innsats på Svindal gård.

– Jeg har fulgt dem helt siden de flyttet inn her og sett alt arbeidet de har lagt ned. Jeg har godkjent gammel dyrket mark og beite, bekken de har ordnet og løa som nå er fikset. Det er gøy å se åpningen av gårdsbutik­ken i dag. All ros til dem for jobben de har gjort. Nå håper jeg folk handler her, hvis ikke blir jeg sur på dem, smilte Vatland.

– Overvelden­de

Vertskapet selv var nesten målløse over dagen.

– I dag var det ny rekord med folk på Svindal. Det kom folk hele tiden, som en folkevandr­ing, sa Bjarne.

– Det har vaert overvelden­de og kjempegøy. Jeg er takknemlig og rørt. Saerlig over de gode ordene Aud Irene kom med. Vi setter jo stor pris på det, å få så fine ord fra henne, smilte Nina.

– Jeg hadde aldri trodd det skulle komme så mange. Man rekker ikke over å snakke med alle, la Bjarne til.

– Nå må alt få synke inn

– Hvordan var det å vise frem stedet og gårdsbutik­ken?

– Det er spesielt. Til vanlig er vi her alene hele tiden. Plutselig kommer det mange som synes at dette er spennende. Som ser det man holder på med.

Bjarne benyttet anledninge­n til å snakke litt om alt de brenner for; å fortelle historien om stedet, samt å holde ved like gamle tradisjone­r og kunnskap om jordbruk.

– Hvordan vil dere beskrive dagen?

– Helt fantastisk. Masse fine ord fra alle kanter. Over all forventing. Nå må alt få synke inn, konkludert­e paret.

– Kommer gjerne igjen

Gjennom hele dagen sto datteren på gården, Liva, og stekte og solgte vafler, kaffe og saft.

– Det var utrolig koselig å komme opp her. Jeg har allerede kjøpt gode produkter, sier Berit Gåsøy, mens hun kjøper lapper av Liva. Berit hadde tatt turen sammen med blant annet barnebarne­t sitt, Kaja Gåsøy Korvald.

– Alle er positivt overrasket. Her kommer vi gjerne igjen, sa Sebastian Lutcherath, mens han kjøpte seg to kaffekoppe­r.

Kjell Opofte, Oddvar Teistedal, Aud Teistedal, Christian Opofte og hunden Frøysti nøt sola foran gårdsbutik­ken.

I gårdsbutik­ken selges hjemmelage­de produkter av talg. Av talgen fra gressforet storfe lager Nina såper, kremer, salver og lys - for å nevne noe. Nina og søsteren, Silje, har også laget en bok med poesi og foto. Man vil også kunne få med seg hjem ull fra villsauene og fargerike, ferske gårdsegg fra gressbeite­nde høner.

Inne i Den lille sakte gårdsbutik­ken betjente Nina to storfornøy­de kunder: Thunyarat Thira Anunwut og Liv Vikse.

– Dette var så gøy. Veldig flott, slo Liv Vikse fast.

 ?? ALLE FOTO: CECILIE NILSEN ?? – Dette var så gøy. Veldig flott, slo Liv Vikse fast. Her handler hun hos Nina i Den lille sakte gårdsbutik­ken.
ALLE FOTO: CECILIE NILSEN – Dette var så gøy. Veldig flott, slo Liv Vikse fast. Her handler hun hos Nina i Den lille sakte gårdsbutik­ken.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Venninnene Martine Vikse og Ingrid Jølle Ballestad syntes dagen på Svindal var veldig gøy.
FOTO: CECILIE NILSEN Venninnene Martine Vikse og Ingrid Jølle Ballestad syntes dagen på Svindal var veldig gøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway