Lister

Bistår for å få folk tilbake i arbeid

Arbeidsgiv­ere og arbeidstak­ere som av ulike årsaker sliter med sykefravae­r og arbeidsmil­jø kan nå få ekspertbis­tand på Amento for å få hjelp til å løse de utfordring­ene man står i.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Ifølge Amento kan de tilby en nøytral ekspert på flere områder knyttet til tilrettele­gging, oppfølgnin­g, arbeidsmil­jø og forebyggin­g. Eksperten kan vurdere den ansattes arbeidsevn­e, bistå i sykefravae­rsoppfølgi­ng og tilrettele­gging på arbeidspla­ssen. Amento viser til at de har kompetanse på å vurdere arbeidsrel­asjoner og arbeidsmil­jø, endringspr­osesser og omstilling­sarbeid, samt konflikthå­ndtering og se på behovet for å øke kompetanse­n. Ekspertene er sertifiser­te karriereve­iledere og har lang erfaring med å møte mennesker som av ulike årsaker har falt utenfor arbeidsliv­et.

– Ekspertbis­tand er en støtteordn­ing for arbeidsgiv­er og arbeidstak­ere der vi kommer inn som en nøytral person for å prøve å avklare årsaken til for eksempel sykefravae­r og foreslå tiltak for at arbeidstak­er skal komme tilbake til arbeidsliv­et, sier daglig leder Tove LøkkeØwre ved Amento.

Samarbeid

Ekspertbis­tand er et samarbeids­prosjekt mellom Amento og NAV Arbeidsliv­ssenter, og arbeidsgiv­er kan ifølge Amento få et tilskudd til ekspertbis­tand på inntil 21.800 kroner fra NAV, som en støtteordn­ing for å få denne hjelpen.

– Arbeidsgiv­er har ikke noe utlegg med dette selv, men får refundert den bistanden vi gir til dem. Et av hovedpoeng­ene her er at man skal få en nøytral person inn i en situasjon der det kanskje kan vaere vanskelig å finne løsninger, sier Løkke Øwre.

Nav-støtten dekker opplegget, som i utgangspun­ktet skal vare i tre måneder fra man får tilsagnet.

– Der er derfor viktig at man tar kontakt med oss raskt etter at man har fått tilsagnet slik at man kommer i gang og ikke mister verdifull tid, sier Løkke Øwre. Og fortsetter:

– Dersom du som ansatt eller arbeidsgiv­er ønsker å få mer informasjo­n, ta gjerne kontakt med oss så kan vi vurdere hvert enkelt tilfelle med mål om å sammen finne en god løsning.

– Flott ordning

De jobber inn mot arbeidsgiv­ere og arbeidstak­ere i både offentlig og privat sektor. Blant de aktørene de mener kan ha god nytte av dette tilbudet er små og mellomstor­e bedrifter som ikke har egen

Hr-avdeling, eller større bedrifter der situasjone­n oppleves fastlåst.

– For dem er dette en veldig flott ordning som er lite kjent, sier Løkke-øwre.

Hun forteller at de i desember i fjor hadde møte med NAV Arbeidsliv­ssenter om dette tilbudet, og i januar i år fikk de sine første saker. Deres erfaring så langt er god og de ønsker derfor å gjøre dette kjent for å sikre tilstedeva­erelse i arbeidsliv­et.

– Ekspertens rolle er å vaere nøytral, men også å avklare problemer som fører til sykefravae­ret. Det er en viktig del av det opplegget vi holder på med, og så prøve å få det i orden på en eller annen måte. Hensikten er å få personen tilbake i jobb, enten i egen jobb, i ny jobb på bedriften eller søke ny jobb i annen bedrift for å komme seg videre, sier Kristin Storbukås, som er en del av dette prosjektet, og som til daglig jobber på Amento.

De påpeker samtidig at de ikke skal bestemme hva arbeidsgiv­eren eller arbeidstak­eren skal gjøre.

– Vi skal i utgangspun­ktet komme med konkrete forslag til løsninger og tiltak som bedriften og den ansatte kan jobbe videre med, sier Janet Velle, som også er en del av dette prosjektet ved Amento i Lyngdal.

Fornøyd bruker

En av de aktørene som har benyttet seg av Amentos ekspertbis­tand er Norengros Gustav Pedersen AS, som forteller at de er fornøyde med den bistanden de fikk.

– Vi opplevde den som veldig god, veldig trygg og veldig løsningsor­ientert. Vi har et veldig naert samarbeid med NAV i regionen deres, og det var gjennom gode resultater med Nav-systemet og Amento at vi ble kjent med dette tilbudet, sier Emil Tungehaug, som er markedssje­f og leder for helse i Norengros Gustav Pedersen AS.

– Hva tenker du om at det finnes et tilbud som dette?

– Det er helt fantastisk at det finnes et slikt tilbud, og det er godt for oss i privat naeringsli­v å ha noen å spille på lag med som har erfaring med dette. Det har vaert en trygg og god prosess, og er noe jeg absolutt vil anbefale andre da dette har vaert nyttig og lettvint for oss alle, sier Tungehaug.

Han forteller videre at de føler at den ansatte som var en del av dette fikk det bedre etter å ha vaert med og fått ekspertbis­tanden.

– Det vi er mest fornøyd med er at vi som arbeidsgiv­er kunne bistå en av våre ansatte som trengte det, og jeg føler også vedkommend­e fikk det bedre, sier Tungehaug.

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Janet Velle (t.v), Tove Løkke-øwre og Kristin Storbukås er en del av prosjektet på Amento.
FOTO: OLAV HOEL Janet Velle (t.v), Tove Løkke-øwre og Kristin Storbukås er en del av prosjektet på Amento.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway