Lister

Ryersons gulldrøm brast

Julian Ryersons drøm om å bli tysk seriemeste­r brast etter et drama uten like i siste serierunde.

- ANDERS MJAALAND anders.mjaaland@fvn.no ARILD SANDVIK arild.sandvik@fvn.no

Lyngdølens Borussia Dortmund spilte 2–2 hjemme for Mainz etter en sjansesløs­ing uten sidestykke.

Og etter at gullrival Bayern München avgjorde i sluttminut­tene og vant 2–1 borte mot FC Köln, så er det de røde fra Bayern som tar nok et seriegull i Tyskland deres 11. på rad.

– Jeg føler med ham. Klart det er tøft for Julian når de hadde en så god mulighet til å vinne ligaen. Da er det blytungt, sier Mainz’ norske forsvarssp­iller, Andreas Hanche-olsen, til Faedreland­svennen i mixed zone under mektige Signal Iduna Park.

Spørsmålet vi stilte var «har du noe medfølelse med landslagsk­ollegaen din som sitter i den andre garderoben.

– Vi måtte gjøre det vi kunne for å vinne kampen og etterlate et godt inntrykk i siste seriekamp. Det var en kul kamp å spille. Atmosfaere­n var helt vanvittig, jeg har aldri vaert borti noe lignende. Det var sjukt, legger nordmannen til.

Eskortert bort

Dortmund-spillerne brukte lang tid på å komme ut etter nederlaget. Kun Julian Brandt av spillerne snakket med pressen i mixed zone. I tillegg stilte sportsdire­ktør Sebastian Kehl opp.

Stjerner som Jude Bellingham, Emre Can, Niklas Süle og Donyell Malen ble ført til en rekke med sorte biler ved spillerutg­angen.

Det samme gjorde Julian Ryerson, som tok seg tid til å hilse på Faedreland­svennens reporter, men ble deretter eskortert bort til bilene som sto oppstilt for å frakte spillerne videre til det som trolig var ment å vaere gullfest i Dortmund lørdag kveld.

Forberedt på gullfest

De mer enn 81.000 tilskuerne på tribunen var rekordtidl­ig inne på mektige Signal Iduna Park for å gire opp Julian Ryerson og lagkamerat­ene før sesongens viktigste kamp.

Premisset var glassklart.

Med seier over Mainz på hjemmebane, ville Dortmund, med Julian Ryerson fra start på venstrebac­ken, vaere tyske seriemeste­re foran Bayern München.

Men det var den andre norske spilleren på banen som skulle markere seg først.

Sjokkåpnin­g

Etter et kvarter spill, stanget Andreas Hanche-olsen inn en corner for bortelaget.

Og da Sebastian Hallér misbrukte et straffespa­rk for Dortmund noen minutter senere, begynte frustrasjo­nen å bre seg blant de gulkledde på tribunen og på banen.

I jakten på å få tilbake initiative­t om seriegulle­t, sendte Dortmund mange menn i angrep. Det ga mye rom på kontringer for Mainz.

Etter 24 minutter utnyttet gjestene en av disse, og Karim Onisiwo headet inn 0-2.

Da begynte panikken å bre seg på tribunene i Dortmund.

Til tross for at hjemmelage­t hadde mye ball, slet de gulsorte med å bryte ned et Mainz-lag uten noe å spille for. Da sjansene bød seg, klarte verken Donyell Malen, Julian Brandt eller de andre stjernespi­llerne å sette ballen i mål i den første omgangen.

Byttet posisjon

Dortmund-spillerne ble applaudert inn i garderoben halvveis med et håp om at ting ville snu i den andre omgangen.

Julian Ryerson ble flyttet over på høyreback da Marius Wolff måtte byttes ut.

Hjemmelage­t fortsatte å presse for en scoring, men var sårbare da kvikke Mainz-angripere fikk bryne seg mot stopperne Niklas Süle og Mats Hummels.

Fremover snudde heller ikke lykken for Dortmund. Både Sebastien Hallër og Donyell Malen misbrukte enorme muligheter i starten av andreomgan­gen.

Da begynte 81.365 tilskuere å forsone seg med tanken om at dette kanskje ikke ville gå.

Nytt håp

Men så skulle det komme fornyet håp da marginene endelig var på Dortmunds side.

Med drøyt 20 minutter igjen styrte portugiser­en Raphael Guerreiro ballen i mål via stolpen.

Signal Iduna Park «eksplodert­e» og håpet var tilbake.

Veteranen Marco Reus kunne sørget for at desibelniv­ået ville steget ytterliger­e, om han hadde klart å styre et presist innlegg fra Julian Ryerson i mål etter 73 minutter.

Men den tyske landslagss­pilleren headet ballen over.

Noen minutter senere var Julian Ryerson ferdigspil­t, etter å ha pådratt seg en smell. Lyngdølen satt noen sekunder med hodet i hendene langs reklameski­ltene – tydelig frustrert.

Frustrasjo­nen ble brått snudd til lykkerus.

Over høyttalera­nlegget kom beskjeden:

Köln hadde utlignet mot Bayern München på straffespa­rk. Der og da var Dortmund seriemeste­r.

«Knockout» på fansen

I Dortmund fortsatte hjemmelage­t å sløse med sjansene. Selv Mainz misbrukte en stor mulighet til å punktere kampen i det overtiden begynte.

Men så kom beskjeden som fikk det til å gå kaldt nedover Dortmund-fansen.

I det siste spilleminu­ttet av den ordinaere tiden mellom Köln og Bayern München scoret Jamal Musiala og sikret Bayern-seieren.

Til tross for at Niklas Süle reduserte med noen sekunder igjen å spille, var det klart:

Dortmund hadde mistet gullet på målstreken.

Etter et sjansesløs­eri man knapt har sett maken til i en avgjørende kamp noensinne.

Ute på gresset, lå gule og svarte spillere rett ut mens tårene strømmet.

På tribunen var det kun apati å spore, etter det som ble sesongavsl­utning for historiebø­kene i tysk fotball.

?? FOTO: WOLFGANG RATTAY / REUTERS ?? Julian Ryerson (i midten bak) og resten av Dortmund-spillerne måtte skuffet innse at det ikke ble seriegull i år heller.
 ?? FOTO: MICHAEL PROBST / AP ?? Skuffede Dortmund-spillere takker fansen etter kampen. Juian Ryerson står helt til venstre med draktnumme­r 26.