Lister

Fargerik sommer i Galleri Gulbrandse­n

For 42 år siden satt Tatjana Lars Kristian Gulbrandse­n modell for henne. I sommer stiller Anne Berit Nedland ut 10 portretter av den kjente kunstneren i galleriet som baerer hans navn.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

Årets sommerutst­illing i Galleri Gulbrandse­n i Flekkefjor­d heter «Det som var det som er». Det er de to kunstnerne Anne Berit Nedland og Ingrid Juell Moa som stiller ut i regi av Flekkefjor­d kunstforen­ing.

Nedland er opprinneli­g fra Gyland, og bor nå i Oslo. Moa bor i Ny-hellesund i Søgne. De er født med ett års mellom rom, i henholdvis 1950 og 1949, og er utdannet samtidig på Statens håndverk og kunstindus­triskole tidlig på syttitalle­t. Nedland har i tillegg utdannelse fra Statens kunstakade­mi v/per Palle Storm.

Begge kunstnerne kjente personlig Tatjana Lars Kristian Gulbrandse­n.

Ti ulike uttrykk

Anne Berit Nedland arbeider figurativt med leire, gips og pappmasje og noen ganger i bronse. Hun har blant annet laget en statue av Kong Olav V i Kristiansa­nd og en byste av ham i Lyngdal.

Motivene hennes er for det meste mennesker og dyr, gjerne i kombinasjo­ner. Til denne utstilling­en har hun tatt utgangspun­kt i et portrett hun laget av Gulbrandse­n da kunstneren satt modell for henne i 1981.

– Jeg har laget 10 «portretter» hvor ansiktsmal­ing og hår er inspirert av hans egne uttrykk. Sitater fra brevene hans blir også en del av utstilling­en. I tillegg har jeg med arbeider som ikke er knyttet direkte til

Tatjana Lars Kristian, opplyser hun på hjemmeside­n til galleriet.

Oppsummeri­ng i vev

Ingrid Juell Moe arbeider med billedvev.

Motivene på teppene på denne utstilling­en er hentet fra naturen; bjørk og årstider, bjørkestam­mens lys, rosa gneis, messinglav, marabek, gråstein, himmel og hav. De uttrykker ifølge kunstforen­ingen et forsøk på å holde fast og fange noe stødig i en nervøs verden.

– Teppene på utstilling­en er en slags oppsummeri­ng av et langt liv i tekstilen og vevens verden. Jeg var ganske ung da jeg møtte de bredstripe­te bolstere fra folkekunst­en. Variasjone­r preget av langvarig tradisjon over et tema med begrensend­e muligheter i en stram ramme og likevel med uendelige individuel­le uttrykk skapt av utallige kvinner i alle land til alle tider. Dette var tema for min diplomoppg­ave på SHKS i 1973, og er tilbake i denne utstilling­en, opplyser kunstneren på galleriets hjemmeside.

Åpner lørdag

Avdelingsl­eder Anne Tone Hageland for kultur, idrett og frivilligh­et i Agder fylkeskomm­une åpner utstilling­en 3. juni.

I tillegg til sommerutst­illingen, vises som vanlig to Gulbrandse­n-utstilling­er. Den ene er en fast utstilling som er en

visualiser­ing i bilder og gjenstande­r fra kunstneren­s virke, hans bolig, og hans uortodokse liv.

Den andre skifter mellom Gulbrandse­ns egne verk ut, og for tiden vises et lite utvalg av malerier fra hans forskjelli­ge tidsepoker.

 ?? ?? Kunstneren Tatjana Lars Kristian Gulbrandse­n fargerike skikkelse kommer til uttrykk i årets sommerutst­illing på Galleri Gulbrandse­n gjennom portretter laget av Anne Berit Nedland.
Kunstneren Tatjana Lars Kristian Gulbrandse­n fargerike skikkelse kommer til uttrykk i årets sommerutst­illing på Galleri Gulbrandse­n gjennom portretter laget av Anne Berit Nedland.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway