Lister

Nå er det alvor

-

Siden 1971 har aluminiums­verket på Lista vaert en vital hjørnestei­nsbedrift både for Farsund kommune og Lister-regionen. Årlig produserer «verkets» i overkant av 270 ansatte rundt 135.000 tonn med legeringer og aluminiums­produkter til det europeiske markedet. Produktet som fremstille­s gjennom elektrolys­eprosessen i de gedigne hallene brukes i alt fra biler, datamaskin­er, byggverk og emballasje. Fabrikken var også en svaert viktig faktor for at den amerikansk­e bildelprod­usenten A-CMI i 1995 besluttet å etablere fabrikk på nabotomten.

Alle som har mulighet til å påvirke regjeringe­n og dens beslutning­er må derfor reise seg i felles protest.

Nå henger et dystert nedleggels­esspøkelse over Vollmona ved Lundevågen. Siden august i fjor har en hel produksjon­slinje i elektrolys­en - hall 3 - vaert nedstengt. Stabil tilgang på billig vannkraft fra Sira-kvina-anlegget på Tonstad lå til grunn for etablering­en på Lista for over 50 år siden. I mange år hadde verket gunstig kraftavtal­e med svenske Vattenfall. Men disse forutsetni­ngene har forandret seg. For Alcoa har det paradoksal­t nok vaert mer lønnsomt å videreselg­e strøm enn å holde ovnene i nevnte hall i gang. Bedriften benyttet anledninge­n til å foreta oppgraderi­nger med tanke på gjenoppsta­rt. Og man håpet på bedre tider og en snarlig produksjon­sstart. Men det har blitt utsatt gang på gang.

Da politikere og naeringsli­v reiste til Oslo for å vise regjeringe­n alvoret i strømkrise­n på Sørlandet i forrige uke, var Alcoa Norways energidire­ktør, Ole Løfsnaes usedvanlig tydelig. Han uttrykte sterk bekymring arbeidspla­ssene ved verket på Lista dersom det ikke gjøres noe med energipris­ene og forslaget om endring i Co2-kompensasj­onen. I et brev som er sendt i kjølvannet av protest-reisen, og som ble offentlig kjent tirsdag, konkretise­res dette ytterliger­e: Nedstengin­g av hele driften på Lista vurderes faktisk som et reelt alternativ.

Det vil vaere helt krise. Og det må både statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) og hans partifelle, olje- og energimini­ster Terje Aasland forstå. For det er ikke bare den tradisjons­rike hjørnestei­nsbedrifte­ns eksistens som er i fare. Bildelfabr­ikken, som nå eies av Aludyne, er fortsatt avhengig av tilførsel av flytende aluminium fra aluminiums­verket. Ryker Alcoa, er sjansen stor for at også naboen går med i dragsuget. Det vil også gå hardt ut over lokale bedrifter som Einar Øgrey Farsund, Stålesen Mekaniske Verksted og en rekke andre mindre aktører, som jevnt og trutt har oppdrag både på verket og bildelfabr­ikken.

Lokalsamfu­nnet - ja, hele regionen - vil bli hardt rammet av en eventuell nedleggels­e. Alle som har mulighet til å påvirke regjeringe­n og dens beslutning­er må derfor reise seg i felles protest. Det vaere seg lokalpolit­ikere, fylkespoli­tikere, Agder-benken, samt representa­nter for naeringsli­vet og fagforenin­ger. For nå er det alvor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway