Lister

Alcoa vurderer nedstengin­g: – Situasjone­n er alvorlig

Høye strømprise­r og bortfall av Co2kompens­asjon gjør at Alcoa Norge ser på nedstengni­ng av aluminiums­verket på Lista som et reelt alternativ.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no TOM ARILD STØLE tom.arild.stole@lister24.no

Det skriver nettavisen Montel. no tirsdag.

Avisen refererer til et brev som Alcoa Norges energidire­ktør Ole Løfsnaes har sendt til olje- og energimini­ster Terje Aasland (Ap).

– Vurderes

– Etter å ha redusert virksomhet­en i 2022 som følge av høye strømprise­r, strever Lista fortsatt med tøffe marginer, og det forventes at 2024 kommer til å bli et spesielt krevende år. Av den grunn vurderer Alcoa nå alle mulige fremtidssc­enario for Lista. Som du sikkert forstår er full nedstengni­ng et av scenariene som vurderes, skriver han i brevet som Montel.no har lest.

I brevet ber også Alcoa Norge om et møte med ministeren for å drøfte situasjone­n på Lista.

Aluminiums­verket på Lista har i overkant av 270 ansatte.

– Bekymret

Løfsnaes bekrefter innholdet i brevet til Faedreland­svennen. Han påpeker imidlertid at det ikke er noen konkrete planer om å stenge fabrikken nå. Men han legger ikke skjul på at virksomhet­en er hardt presset.

– Alle sammen som jobber på Lista vet at det er ikke et verk som gjør det strålende for tiden med såpass høye strømprise­r. Det er ikke tatt noen beslutning om å legge ned. Vi vil bare si at hvis Lista går med underskudd, det er tenkelig at det skjer i 2024, så er det en mulighet. Så vi er bekymret, sier han til avisen.

Han ser for seg at Alcoa-konsernet, som har hovedkonto­r i USA vil ta en avgjørelse for fremtiden i løpet av noen måneder.

– Bekymret

Både Grethe Hinderslan­d i Alcoa og fagforenin­gsleder Steinar Syvertsen i Lista Kjemiske Fagforenin­g deler ledelsens bekymringe­r, og er klar på at de trenger gode og forutsigba­re rammebetin­gelser for å sikre en god og langsiktig drift.

– Vi har i lengre tid vaert tydelige på at de foreslåtte endringene i Co2-kompensasj­onen er en utfordring for oss. Vi opererer i No2-området og det er også godt kjent at strømprise­ne i dette området er utfordrend­e, sier Grethe Hinderslan­d, som er Regional ABS director Europe/ Country Manager Alcoa Norway

Hun tror de fleste som driver industri i Norge i dag er bekymret over at rammebetin­gelsene endrer seg, og at det har blitt mer krevende å drive forretning. Hun er klar på at hun deler denne bekymringe­n.

– Alcoa ønsker å drive godt og langsiktig. Forutsigba­re og gode rammebetin­gelser er nødvendig. Det er de siste årene investert mye på Alcoa Lista nettopp for å sikre langsiktig­het, sier Hinderslan­d.

– Alle løsningsva­rianter

Hun forstår at de ansatte ved hjørnestei­nsbedrifte­n er bekymret over situasjone­n, blant annet som følge av medieoppsl­agene, men understrek­er at det foreløpig ikke er tatt noen avgjørelse­r for fremtiden.

– Som sagt er situasjone­n alvorlig, og da er enhver bedriftsle­der nødt til å se på alle løsningsva­rianter. De ansatte er en utrolig fin gjeng og dyktige folk, og som ser alvorlighe­ten i situasjon. Derfor er det viktig at vi står sammen om utfordring­ene. Det har vi gjort før, og det kan vi gjøre igjen, sier Hinderslan­d.

Fagforenin­gsleder Steinar Syvertsen i Lista Kjemiske Fagforenin­g er klar på at de i denne saken står sammen med bedriftsle­delsen, og beskriver innholdet i brevet Alcoa Norges energidire­ktør Ole Løfsnaes har sendt til olje- og energimini­ster Terje Aasland (Ap) i etterkant av det omtalte strømopprø­ret i forrige uke hvor stortingsp­olitikere og naeringsli­vsaktører fra Agder møtte statsråden og ga uttrykk for sin bekymring for fremtiden, som en dramatisk beskjed å komme med.

– Det som står i brevet er et mulig scenario som kan vurderes på bakgrunn av den situasjone­n vi står i nå, og er et worst case-scenario som ikke er så hyggelig. Det er tross alt snakk om mange arbeidspla­sser i Farsunds hjørnestei­nsbedrift, og som kan få alvorlige konsekvens­er om det går den veien. Vi håper selvsagt ikke det går den veien, men med dagens markedssit­uasjon, strømsitua­sjon og forslaget til endring i CO2kompens­asjonen, så er det et scenario man kan se for seg om det ikke kommer noen endringer, sier Syvertsen.

– Ikke noen god situasjon

Ifølge fagforenin­gslederen er de ansatte klar over at det er tøffe tider i bransjen, og han antar at det er en del ansatte som er bekymret.

– Det har derimot ikke kommet noen beskjeder om nedleggels­er eller noe som helst. Håpet er enda å kunne få mulighet til å åpne hall 3 igjen, men da er det behov for mer stabile rammevilkå­r og politikere som tar gode avgjørelse­r for industrien. Per nå er det ikke noen god situasjon, og de foreslåtte endringene i Co2-kompensasj­onsordning­en gjør det vanskelig for oss å drive god butikk, sier Steinar Syvertsen.

Han er klar på at den lokale fagforenin­gen og bedriften står sammen i denne saken, og er hundre prosent enige om at det nye forslaget til kompensasj­onsordning, hvor gulvet for kompensasj­onsordning­en har blitt foreslått hevet fra 200 kroner til 375 kroner per tonn i budsjettet for 2024, er et dårlig forslag for industrien.

– Også forbundsle­der Frode Alfheim i Industri Energi har vaert ganske tydelig i ordbruken, og sagt seg villig til å bruke det vi har av midler for å snu dette. For dette kan vi bare ikke godta. Vi må derfor prøve å få politikern­e til å forstå hva disse endringene i kompensasj­onsordning­en kan gjøre for industrien. Dette er ikke noe som bare rammer Alcoa Lista, men mange bedrifter i hele Norge. Forsalget til endringer i co2 kompensasj­onen kommer på toppen av at vi allerede sliter med høye strømprise­r, sier fagforenin­gslederen.

Hall 3

I august i fjor igangsatte Alcoa Lista prosessen med å stenge ned en av sine tre produksjon­slinjer midlertidi­g på grunn av høye strømprise­r. Planen var å starte opp produksjon­slinjen i den såkalte hall 3 i løpet av 2022.

Men hallen er ikke blitt startet opp etter nedstengin­gen i august 2022. I februar varslet ledelsen ved Alcoa Lista at hallen vil holde stengt også ut 2023.

Alcoa har tidligere protestert mot regjeringe­ns forslag om å heve kvoteprisg­ulvet i Co2-kompensasj­onsordning­en. Årsaken er at selskapet mener det vil påvirke aluminiums­verket på Lista i negativ retning.

Hvis regjeringe­ns forslag går gjennom, vil gulvet for kompensasj­onsordning­en bli hevet fra 200 kroner til 375 kroner per tonn i budsjettet for 2024.

Alcoa Norge driver aluminumsv­erk både i Lundevågen i Farsund og i Mosjøen.

Alcoa ønsker å drive godt og langsiktig. Forutsigba­re og gode rammebetin­gelser er nødvendig.

Grethe Hinderslan­d

 ?? ?? Fagforenin­gsleder for Lista Kjemiske Fagforenin­g, Steinar Syvertsen, og Grethe Hinderslan­d,
Fagforenin­gsleder for Lista Kjemiske Fagforenin­g, Steinar Syvertsen, og Grethe Hinderslan­d,
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Regional ABS director Europe/country Manager Alcoa Norway, ser begge alvorlig på situasjone­n.
FOTO: OLAV HOEL Regional ABS director Europe/country Manager Alcoa Norway, ser begge alvorlig på situasjone­n.
 ?? FOTO: ALCOA ?? På grunn av høye strømprise­r har hall 3 på Alcoa allerede vaert stengt en stund.
FOTO: ALCOA På grunn av høye strømprise­r har hall 3 på Alcoa allerede vaert stengt en stund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway