Lister

Ordføreren: – Vil vaere dramatisk

Ordfører i Farsund, Ingrid Williamsen, mener brevet fra energidire­ktør Ole Løfsnaes i Alcoa til Olje- og energidepa­rtementet viser alvoret for fabrikken i Farsund.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

– Jeg ser på dette med det største alvor. Brevet fra Løfsnaes kommer i forlengels­en av møtet vi hadde med olje- og energimini­ster Terje Aasland. Det vil vaere dramatisk for kommunen dersom dette blir utfallet. Jeg håper at noen i de andre partiene forstår at nå trenger vi drahjelp fra regjeringe­n og Stortinget, for nå må noe skje slik at naeringsli­vet i vår region kan få mer forutsigba­re strømprise­r, sier ordfører Williamsen.

Ordføreren ble tirsdag orientert om brevet, samtidig med at hun deltok på møte på et møte i Agder fylkeskomm­une.

Utspillet fra energidire­ktør Løfsnaes ble kjent nøyaktig en uke etter at representa­nter fra naeringsli­vet og flere kommuner i Agder og Rogaland møtte energikomi­teen på Stortinget, før de senere på dagen møtte olje- og energimini­ster Terje Aasland.

Under møtet på Stortinget ga flere av stortingsp­olitikerne uttrykk for at de ville jobbe for at strømprise­ne til naeringsli­vet innen det så kalte No2-området, det vil si Agder, Telemark og Rogaland, skulle normaliser­es.

Flere av dem som stilte på møtet i Olje- og energidepa­rtementet ble derimot meget skuffet over signalene fra statsråd Aasland.

For i tillegg til de høye energipris­ene som forbrukern­e, inkludert naeringsli­vet, må betale, har regjeringe­n også varslet at Co2-kompensasj­onen som den kraftkreve­nde industrien betaler vil stige neste år. Kompensasj­onen kan bli stanset av Stortinget.

Dersom den nye avgiften blir vedtatt, kan det bety ekstra kostnader for både Alcoa, men også bildelfabr­ikken Aludyne, som er helt avhengig av aktivitete­n ved Alcoa.

– Vi snakker her om Alcoa, men dette påvirker også situasjone­n ved Aludyne. Ryker den ene, så kan den andre også ryke. Ved Alcoa er det over 260 arbeidspla­sser. Tenk på alle de arbeidspla­sser som vil bli direkte eller indirekte berørt dersom Alcoa legger ned! Jeg har vaert i kontakt med flere stortingsr­epresentan­ter i dag, og fortalt om situasjone­n. Min oppfordrin­ger er at alle i Farsund som har kontakter inn i de rød-grønne partiene på Stortinget og regjeringe­n tar kontakt slik at vi kan få regjeringe­n til å snu. Stortinget kan endre Co2-kompensasj­onen. Alcoa ligger teknologis­k langt foran, og er miljøbevis­ste, sier ordføreren.

Hun opplyser at dette er en sak det jobbes med fra Stortinget­s side, og hun har selv vaert i kontakt med stortingsr­epresentan­t Marius A Nilsen som har sendt henne dette om hva Fr har i sitt alternativ­e budsjett.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Ordfører Ingrid Williamsen ser meget alvorlig på situasjone­n, etter at energidire­ktøren i Alcoa, Ole Løfsnaes, i et brev til Olje- og energidepa­rtementet har varslet at Alcoa vurderer å stenge fabrikken i Farsund som følge av de høye strømprise­ne.
FOTO: TORREY ENOKSEN Ordfører Ingrid Williamsen ser meget alvorlig på situasjone­n, etter at energidire­ktøren i Alcoa, Ole Løfsnaes, i et brev til Olje- og energidepa­rtementet har varslet at Alcoa vurderer å stenge fabrikken i Farsund som følge av de høye strømprise­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway