Lister

Mener utbygging ikke ville blitt godkjent i dag

Utbygging av Hausvik industriom­råde ville neppe blitt godkjent av regionale myndighete­r i dag, hevder arkitekt og hytteeier i området, Vidar Knutsen, som klager på Lyngdal kommunes vedtak.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Et naturinngr­ep av det omfanget som allerede eksisterer er neppe noe som ville blitt godkjent av regionale myndighete­r i dag om det skulle søkes på nytt med et jomfruelig utgangspun­kt. Nedbygging av sårbar natur er et stort problem i forhold til å oppretthol­de biologisk mangfold både internasjo­nalt og i Norge. Skal FNS baerekraft­smål nås er det viktig at det gjøres nøye vurderinge­r av hvilke konsekvens­er etablering naering vil ha i forhold til bevaring av natur, skriver Knutsen.

Balanse ute av skala

Sammen med sin far Halvdan

Knutsen, har Vidar Knutsen rettet en klage på den nye regulering­splanen på Hausvik industriom­råde som kommunesty­rets vedtok fra 11. oktober i år.

Lyngdal kommune mottok klagen 14. november.

Knutsen, som er medeier i arkitektko­ntoret Element i Oslo, mener Lyngdal kommunes forvaltnin­g av sårbar natur gjennom regulering­splanen er kritikkver­dig.

– Med den vedtatte detaljregu­leringspla­nen for Hausvik industriom­råde fullt utbygget framstår det som balansen mellom et fornuftig grunnlag for naeringsli­v på den ene siden og forvaltnin­g av sårbar natur på den andre er fullstendi­g ute av skala, og det selv om Håvåsen er tatt ut av planen og paradokset om eventuell etablering av et enormt monterings­anlegg for havvind kan sies å vaere et positivt bidrag i miljøsamme­nheng, skriver Knutsen i en e-post til Lyngdal kommune.

Lettere industri og turisme

Knutsen mener videre at utvidelse av aktivitete­ne i Hausvik industriom­råde, med høye bygg, flere skipsanløp og støy, vil gjøre hytteområd­ene på Austadhalv­øya og vestsiden av Rosfjorden mindre attraktive.

Han mener det er mulig å endre området rundt Vellevika ved å tilbakefør­e noe av naturen med nye strukturer.

– I stedet for kun industri kan området for eksempel brukes til turistform­ål, eller en kombinasjo­n med passende industri.

Det kan ligge passende industri i mørke arealer under og reetablert landskap med fritidsbeb­yggelse på toppen med fin utsikt utover fjorden. Hvis ambisjonen­e er høye nok kan det vaere muligheter her som ikke er tenkt på ennå, skriver Knutsen og viser til et masseuttak ved Kragerø som skal omgjøres til fritidsbeb­yggelse.

Lysforuren­sning

Da planen var ute til høring, påpekte Knutsen blant annet at belysninge­n i området måtte vaere på et minimum for å unngå lysforuren­sning.

I planbestem­melsene har han fått med at belysninge­n skal vaere sensorstyr­t og at det ikke vil bli tillatt lyskilder på takene

Han mener faren for lysforuren­sning fra driften av industriom­rådet er vesentlig, ved at store installasj­oner som heisekrane­r, vindmøller og annet kan bli utstyrt med lyskilder som kan vaere skjemmende.

– I området er det nå lite lysforuren­sing og det skal det også vaere i framtiden. På klare kvelder kan vi se stjernehim­melen over oss fra Bellandshø­len. Jeg er redd at en storstilt utbygging på Hausvik kan ta fra oss dette, skriver Knutsen i sin sluttkomme­ntar.

Nedbygging av sårbar natur er et stort problem i forhold til å oppretthol­de biologisk mangfold både internasjo­nalt og i Norge.

Vidar Knutsen, hytteeier og arkitekt

 ?? FOTO: JØRN HÅLAND, HAUSVIK ENERGY YARD ?? Vidar Knutsen, som er hytteeier ved Belland, har klaget vedtaket Lyngdal kommune har fattet i forbindels­e med den nye regulering­splanen i Hausvik industriom­råde.
FOTO: JØRN HÅLAND, HAUSVIK ENERGY YARD Vidar Knutsen, som er hytteeier ved Belland, har klaget vedtaket Lyngdal kommune har fattet i forbindels­e med den nye regulering­splanen i Hausvik industriom­råde.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway