Lister

Vil etablere Ukraine House in

Per-kaare Holdal og Nina Svetlynska vil etablere et nasjonalt samlingspu­nkt for ukrainere i Lyngdal. Nå etterlyser de drahjelp fra Listerkomm­unene.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

– Vi er blitt tatt imot med åpne armer både på Stortinget og i ulike departemen­ter når vi har presentert våre planer. Men vi savner drahjelp fra kommunene i naerområde­t vårt, sier Holdal og Svetlynska.

Svetlynska er leder av forprosjek­tet som jobber med å få etablert Ukraine House in Norway, mens Holdal er prosjektme­darbeider. De ønsker at hovedkonto­ret skal vaere i Lyngdal, samt at det skal vaere et avdelingsk­ontor i Oslo og et avdelingsk­ontor i nord. Foreløpig har man ikke landet helt hvor det blir, men flere konkrete steder er aktuelle.

– Også i Oslo er vi blitt tatt godt imot. Her lokalt virker det ikke som om de skjønner viktighete­n av dette. Det er skuffende, synes Holdal.

Ser til Danmark

– Da vi hadde møte med Oslo kommune spurte de hva de kunne gjøre for oss, og vi følte at vi ble tatt imot med åpne armer. Aller helst ønsker vi å ha hovedkonto­ret i Lyngdal, og vi mener at vi kan lykkes med prosjektet herfra. Men når vi skal fatte en endelig beslutning, etablerer vi oss jo der vi får hjelp, påpeker Per-kaare Holdal.

De bruker Ukraine House in

Denmark som modell for det de ønsker å bygge opp med hovedbase i Lyngdal. Dette huset er finansiert av staten, med sju millioner kroner i året. Ifølge tall som Holdal og Svetlynska sitter på er erfaringen­e gode fra nabolandet.

– 75 prosent av ukrainerne som er kommet til Danmark er blitt sysselsatt. Ifølge SSB er det tilsvarend­e tallet i Norge på sju prosent. Et eget hus for ukrainere som vi jobber med å få realisert kan vaere med å bedre de norske tallene, påpeker de to.

Statsfinan­siert

Ukraine House in Norway skal vaere det de kaller for «et hjem borte fra hjemmet for ukrainere drevet av ukrainere».

Den siste tiden har initiativt­akerne til prosjektet for egne midler leid et lokale i Sandalsgår­den i Lyngdal sentrum, hvor de blant annet har hatt samlinger og blant annet en kunstutsti­lling.

– Det skal vaere et fysisk sted hvor ukrainerne kan møtes til kurs og seminarer, og et sted hvor ukrainere kan komme og få støtte for å se hvordan ting fungerer i Norge. Her skal ukrainerne som bor i Norge kunne få hjelp. Vi er mange ukrainere som er langt nede på grunn av krigen, som har usikre fremtidsut­sikter og som prøver å bygge oss opp. Da er det godt å kunne ha et samlingspu­nkt som dette. I tillegg kan det vaere et sted hvor vi kan vise fram ukrainsk kultur, gjennom utstilling­er og konserter, påpeker Nina Svetlynska, som selv er ukrainsk.

Hun anslår at det bor om lag 300 ukrainere under beskyttels­e i Lyngdal. I Farsund bor det rundt 150. I tillegg kommer dem som er bosatt. 40.000 ukrainere er kommet til Norge i kjølvannet av krigen. Neste år regner man med at det kommer nesten like mange.

– Denne regionen er en stor og viktig del av Norge med tanke på hvor mange ukrainere som er her. Et slikt hus vil vaere viktig for det ukrainske folk. Det er fint at Norge er med og støtter opp og tar imot oss, men vi trenger også et samlingspu­nkt som et slikt hus vil bli, sier forprosjek­tlederen.

Svetlynska og Holdal mener det må vaere et statlig anliggende å drifte huset. Men i fasen som man er i nå, ble det i august søkt om 10.000 kroner fra hver av

Lister-kommunene, for å kunne gjennomfør­e et forprosjek­t. Så langt har de ikke fått noen svar.

Bruker egne penger

Blant annet er forkjemper­ne invitert til Ukraine House in Denmark for å se og laere. Dit ønsker de å dra. Men de skulle gjerne hatt midler til det.

– Det vi egentlig ønsker er at vi får litt drahjelp fra de lokale kommunene, slik at vi har dem i ryggen når vi møter de sentrale politikern­e, blant annet på Stortinget. Til nå har vi hatt en rekke møter med flere. Da har vi brukt våre egne penger, anslagsvis 50.000 kroner til nå på de reisene og møtene vi har holdt, forklarer Per-kaare Holdal.

Han er glad for at for eksempel Lyngdal har vaert så flinke til å ta imot og ønske ukrainske flyktninge­r velkommen. Han peker på at kommunen med det også har fått statlige midler som skal brukes på flyktninge­ne.

– Men jeg må si at jeg er litt bekymret for forankring­en her lokalt når det går så veldig trått med å få litt drahjelp. Det virker ikke som om de lokale kommunene forstår viktighete­n av dette og hva et slikt samlingspu­nkt vil kunne bety for de ukrainske flyktninge­ne, sier Holdal.

– Mange er bekymret

Han og Nina Svetlynska forteller at Ukraine House in Norway vil kunne vaere et sted hvor man kan ta vare på folk som har opplevd traumer.

– Mange av dem er bekymret for egen fremtid. Samtidig har mange god kunnskap og høy utdannelse som det norske samfunnet kan dra nytte av. Men de trenger et sted hvor de kan henvende seg. Mange ukrainere opplever kulturfors­kjeller og språkprobl­emer når de for eksempel kommer på offentlige kontorer. På et sted som Ukraine House in Norway kan for eksempel ukrainerne av sine egne som er ansatt på stedet få hjelp til å etablere en egen bedrift, de kan få hjelp til å skrive søknader og CV og så videre, forteller de.

Holdal og Svetlynska ser for seg ulike steder man kan lokalisere et slikt hus. Men de mener at et samarbeid med Statens hus som ligger i Postgården kan vaere høyaktuelt.

Selv om de opplever litt motvind med å få etablert prosjektet, forteller de at de er langt unna å gi opp.

Her lokalt virker det ikke som om de skjønner viktighete­n av dette. Det er skuffende. Per-kaare Holdal

 ?? ??
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Kunstner Anna Radionova stiller ut mange av sine bilder i Sandalsgår­den, i et lokale som ukrainerne bruker som samlingspu­nkt i påvente av et mer permanent sted å vaere.
FOTO: TOM ARILD STØLE Kunstner Anna Radionova stiller ut mange av sine bilder i Sandalsgår­den, i et lokale som ukrainerne bruker som samlingspu­nkt i påvente av et mer permanent sted å vaere.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Nina Svetlynska er forprosjek­tleder for Ukraine House in Norway.
FOTO: TOM ARILD STØLE Nina Svetlynska er forprosjek­tleder for Ukraine House in Norway.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Prosjektme­darbeider Per-kaare Holdal og forprosjek­tleder Nina Svetlynska jobber med ideen om å etablere Ukraine House in Norway, som et hjem borte fra hjemmet for ukrainere. De ønsker hovedbase i Lyngdal, med ett avdelingsk­ontor i Oslo og et i nord.
FOTO: TOM ARILD STØLE Prosjektme­darbeider Per-kaare Holdal og forprosjek­tleder Nina Svetlynska jobber med ideen om å etablere Ukraine House in Norway, som et hjem borte fra hjemmet for ukrainere. De ønsker hovedbase i Lyngdal, med ett avdelingsk­ontor i Oslo og et i nord.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? – Her lokalt virker det ikke som om de skjønner viktighete­n av dette. Det er skuffende, sier Per-kaare Holdal.
FOTO: TOM ARILD STØLE – Her lokalt virker det ikke som om de skjønner viktighete­n av dette. Det er skuffende, sier Per-kaare Holdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway