Lister

Iverksette­r tiltak etter tilsyn

Naglestad Bruk AS på Konsmo i Lyngdal har fulgt opp avvikene som Statsforva­lteren i Agder påpekte etter et tilsyn tidligere i år.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Statsforva­lteren i Agder tar den innsendte dokumentas­jon til etterretni­ng. Tilbakemel­dingen viser hvordan Naglestad Bruk AS har lukket og fulgt opp avvikene som ble påpekt under tilsynet. Vi anser med dette tilsynet ved Naglestad Bruk AS for å vaere avsluttet, skriver Statsforva­lteren i sin konklusjon.

Takstoler

Naglestad Bruk AS startet som en familiebed­rift under den andre verdenskri­gen. Siden 1980-tallet har produksjon­en av takstoler og takløsning­er til ulike bygg vaert hovedaktiv­iteten

Virksomhet­en har i dag 22 ansatte.

Regnskapst­allene for 2022 viser at virksomhet­en hadde en omsetning på 72,8 millioner kroner, og et årsresulta­t på nesten 4,7 millioner kroner.

Siden 2018 har Norges største selskap innen byggevarer, Optimera,

vaert trevarepro­dusentens største eier.

Tre avvik

Under tilsynet som Statsforva­lteren gjennomfør­te i februar i år kom det blant annet fram at virksomhet­ens håndtering av farlig avfall ikke var i samsvar med forskrifte­ne.

Det ble også avdekket mangler med internkont­rollen med tanke på skriftlige rutiner og systematis­k gjennomgan­g av disse.

Videre overholdt ikke virksomhet­en kravene i lovverket om aktsomhet og substitusj­on, det vil si fase ut og erstatte kjemikalie­r i forbindels­e med produksjon­en. Under tilsynet ble det påpekt at enkelte sikkerhets­datablader var utdaterte, og at virksomhet­en ikke hadde gjennomfør­t vurdering av å fase ut og erstatte kjemikalie­r som kan vaere helse- og miljøfarli­ge.

Håndtering av avfall

Statsforva­lteren skriver i sin rapport at bedriften i etterkant av tilsynet har opprettet egen bruker i avfallsdek­larering, og at de har bedt kvalifiser­t avfallssel­skap komme på bedriftsbe­søk for å veilede om avfallsdek­larering.

Bedriften har også inngått en avtale med avfallssel­skapet om fullmakt til å klassifise­re, merke, transporte­re og deklarere farlig avfall. Virksomhet­en har også bestilt lagringsma­teriale for sikker lagring av farlig avfall.

Erstatte kjemikalie­r

Som følge av tilsynet har bedriften også oppdatert internkont­rollen og risikovurd­eringene sine, ved at de inkluderer rutiner for systematis­k gjennomgan­g av dokumenter i forbindels­e med vernerunde­n på arbeidsste­det.

Når det gjelder vurdering av å fase ut og erstatte kjemikalie­r som kan vaere helse- og miljøfarli­ge, har bedriften startet en gjennomgan­g av hvordan de kan erstatte ulike typer kjemikalie­r i forbindels­e med produksjon­en.

 ?? FOTO: TOR OLAV RYDLENDE ?? Naglestad Bruk har satt i gang en rekke tiltak som følge av et tilsyn Statsforva­lteren gjennomfør­te i februar i år.
FOTO: TOR OLAV RYDLENDE Naglestad Bruk har satt i gang en rekke tiltak som følge av et tilsyn Statsforva­lteren gjennomfør­te i februar i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway