Lister

Må gjøre flere tiltak for å

14,7 prosent av alle barn og unge under 18 år i Lyngdal, det vil si nesten hvert sjette barn, lever i vedvarende lavinntekt­sfamilier.

- TORREY ENOKSEN

– Lyngdal kommune ligger ganske mye høyere på en del parametere i forhold til kommunene i Lister, samt andre sammenlign­bare kommuner på Agder og på landsbasis. Kommunen vet en del om problemene, og har satt i gang en del tiltak som er bra. Blant annet har Lyngdal fått på plass en ny folkehelse­oversikt, som er veldig god. Kommunen har fått på plass en strategi for hvordan en skal jobbe med utfordring­ene i oversikten. Bekjempels­e av barnefatti­gdom er et av strategien­e kommunen må jobbe videre med, sier Stine Norrøne Ask fra Sørlandet kommunerev­isjon til Lister.

Gjøre nok mot barnefatti­gdom

Torsdag tok kommunesty­ret i Lyngdal stilling til en rapport om barnefatti­gdom som Sørlandet kommunerev­isjon har utført på oppdrag av kontrollut­valget i Lyngdal.

Bakgrunnen for forvaltnin­gsrapporte­n, er spørsmålet om kommunen i nok grad arbeider for å forebygge og dempe konsekvens­ene av barnefatti­gdom i kommunen.

Økende tall

Ifølge tall fra 2021 som gjengis i rapporten, lever over 340 barn, det vil si 14,7 prosent av alle innbyggern­e i Lyngdal kommune som er under 18 år, i en husholdnin­g med vedvarende lavinntekt.

I 2017 var tallet 11,7 prosent. Til sammenlign­ing viser tallene i Farsund og Lindesnes kommuner fra 2021 at henholdsvi­s 10,9 og 12,5 prosent av barna i disse kommunene levde i lavinntekt­sfamilier.

For Kvinesdal og Flekkefjor­d var tallene på henholdsvi­s 11 og 13,1 prosent av barn og unge under 18 år. Flekkefjor­d har de senere årene hatt en utvikling i barnefatti­gdom som ligner på Lyngdal.

– Årsakene til barnefatti­gdom i Agder er til nå ikke avklart, og forskning på dette området mangler i stor grad, heter det i rapporten.

Fire prosent av alle barn i Lyngdal lever i en husholdnin­g som har mottatt økonomisk sosialhjel­p fra NAV det siste året.

Sosialhjel­p

I rapporten heter det blant annet at innvandrin­gsbakgrunn, foresatte med lav utdannings­bakgrunn og enslige foresatte utgjør de tre største risikofakt­orene som kan knyttes til barnefatti­gdom, både på landsbasis og i Lyngdal.

– Fire prosent av alle barn i Lyngdal lever i en husholdnin­g som har mottatt økonomisk sosialhjel­p fra NAV det siste året. Dette tilsvarer 102 barn, og utgjør en lavere andel enn både fylket og landet, står det i rapporten.

– Mens forekomste­n av barnefatti­gdom i kommunen har økt de siste 10 årene, har antall barnefamil­ier som mottar økonomisk sosialhjel­p og andre former for offentlige overføring­er, holdt seg stabilt. Dette kan indikere på at disse husholdnin­gene av ulike grunner kan ha forholdt seg passive eller unnvikende til egne hjelpebeho­v og Nav-kontorets tjenester, står det.

Fra rapporten

Lav utdanning

51 prosent av barna som lever innen lavinntekt­sgruppene i Lyngdal, bor i familier der foreldrene ikke har høyere utdanning enn grunnskole.

Hele 65 prosent av barna med ikkevestli­g innvandrin­gsbakgrunn som er bosatt i kommunen, lever i husholdnin­ger med vedvarende lavinntekt.

– Dette er faktorer som går igjen i mange kommuner. Farsund ligger lavere på dette enn Lyngdal. Farsund ligger også betydelig lavere enn Lyngdal når det gjelder andelen befolkning med innvandrin­gsbakgrunn. Etter som Lyngdal har et mottak påvirker dette tallene, mener Stine Norrøne Ask.

Gjør tiltakene bedre kjent

For å få bukt med barnefatti­gdommen i kommune, anbefaler revisjonen at kommunen arbeider mer målrettet gjennom sine tverrfagli­ge forum for å bedre samhandlin­gen mellom virksomhet­ene knyttet til arbeidet med lavinntekt­sfamilier.

Hensikten med dette er at både enhetene som jobber inn mot disse gruppene og familiene opplever helhetlig og koordinert samarbeid.

Revisjonen anbefaler videre at kommunen å gjøre informasjo­n om sine tjenester bedre tilgjengel­ig på sine hjemmeside­r. Bakgrunnen for dette er å sikre at tjenesteti­lbud og tiltak som kan bidra til å gjøre hverdagen bedre for lavinntekt­sfamilier, nås ut og gjøres bedre kjent for målgruppen.

Prosjekter

Norrøne Ask viser til at NAV i Agder har de senere årene hatt et prosjekt rettet mot lavinntekt­sfamilier,

der en forsøker å hjelpe personer til å komme i jobb. Dette prosjektet er nå i ordinaer drift i Lyngdal.

Tiltaket omfatter opprettels­e av en koordinato­r som jobber direkte inn mot lavinntekt­s familier som skal bidra dem med hjelp, fra øvelseskjø­ring, søke om utdanning, til offentlige tjenesteti­lbud.

– Til tross for at det er høye tall, skjer det mye positivt. Det som er viktig nå er at en fortsetter å holde oppe trykket. Vi ser at Lyngdal har laget mange gode planer, nå må de settes i verk, sier Stine Norrøne Ask.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Kommunesty­ret i Lyngdal vedtok at det skal settes i verk en rekke tiltak for bekjempels­e av barnefatti­gdom.
FOTO: TORREY ENOKSEN Kommunesty­ret i Lyngdal vedtok at det skal settes i verk en rekke tiltak for bekjempels­e av barnefatti­gdom.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Stine Norrøne Ask fra Sørlandet kommunerev­isjon mener tiltakene Lyngdal kommune har satt i gang er gode.
FOTO: TORREY ENOKSEN Stine Norrøne Ask fra Sørlandet kommunerev­isjon mener tiltakene Lyngdal kommune har satt i gang er gode.
 ?? ?? En forvaltnin­gsrapport fastslår at Lyngdal
En forvaltnin­gsrapport fastslår at Lyngdal
 ?? ?? torrey@lister24.no
torrey@lister24.no

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway