Lister

Håper gjenbruksm­arked blir en tradisjon

Lørdag stormet kunder inn i Lokstallen i Flekkefjor­d for å få tak i brukte skatter. Gjenbruksm­arkedet ble ifølge arrangøren­e en stor suksess.

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

Helgen før Black Week kunne beboere i Lister-regionen ta turen innom Flekkefjor­d for å sikre seg ekstra gode tilbud på gjenbruksp­rodukter. En av arrangøren­e for gjenbruksm­arkedet, Helene Peersen Aagenes forteller at gjenbruk er i vinden.

– Jeg har vaert på gjenbruksm­arked før i større byer og har sett at det har slått godt an. Jeg synes det et bra konsept der man kan få tak i mye fint som kan brukes om igjen, der man ikke trenger å kjøpe nytt. Gjenbruk er et godt tiltak for kloden vår, sier hun.

Hun forteller at hun selv tidligere har vaert en stor forbruker av klaer, men har nå fått øynene opp for gjenbruk.

– Jeg har dermed et ønske om å bli bedre selv men også få andre med på konseptet. Det er også spennende, litt som en skattejakt. Jeg har lenge hatt lyst til å ha et slikt konsept i byen da vi ikke har hatt det tidligere. Det har også vaert flere som har tenkt på det samme, sier flekkefjae­ringen.

Sammen med Martine Johansen leide hun det store lokalet for å arrangere et gjenbruksm­arked som ifølge Peersen Aagenes ikke før har vaert saerlig til stede i byen.

– Det har vaert arrangert loppemarke­d i byen, men så langt jeg vet har det ikke vaert et slikt konsept som dette. Jeg tror og håper det ga mersmak for lokalbefol­kningen, sier hun.

Spent

– I starten ville jeg se an hvor stor interessen var. Den viste seg å vaere veldig stor. Da tenkte jeg; «her må jeg bare kjøre på og gjennomfør­e et arrangemen­t». Jeg var spent på hvor mange folk som ville komme. Det viste seg at konseptet slo godt an i byen. Det var veldig gøy å se, forteller Peersen Aagenes.

Lokalet endte til slutt opp med 36 utstillere. Peersen Aagenes forteller at det var også flere som meldte interesse for å selge, men at de måtte sette en maksgrense.

– Dersom dette blir arrangert flere ganger, ser jeg at det er mulighet for å få med litt flere, dersom det blir stor nok interesse. Jeg er veldig fornøyd med at vi fikk med så mange utstillere. Det hadde jeg ikke trodd fra starten av. Men jeg har vaert opptatt av å informere og forsøke å organisere arrangemen­tet ryddig slik at flere forsto hva det gikk i. Det tror jeg også har vaert en viktig faktor for å få med folk, sier hun.

Allerede en halvtime før åpning var det flere som tok turen inn i hallen for å prøve å finne seg noen skatter. I starten var det ifølge arrangøren­e veldig mange som strømmet på. Man kan med trygghet si at det var nokså fullt av mennesker som ville kjøpe med seg noe hjem.

Emosjonelt

Johansen var også med på å arrangere, og sto for det meste av markedsfør­ingen. Som utdannet grafisk designer, sa hun seg mer enn gjerne villig til å produsere plakater.

– Jeg kom over et innlegg Helene

hadde lagt ut hvor hun luftet tanken om gjenbruksm­arked i Flekkefjor­d. Jeg kjenner henne litt fra før av, så jeg tok kontakt da jeg så en gyllen mulighet som kunne hjelpe meg og mange andre. Jeg tilbød meg å ta meg av mye av markedsfør­ingen for at budskapet skulle nå flest mulig, sier hun.

Arrangøren­e valgte også å selge fra hver deres bod. Johansen ble noe emosjonell da hun sto med sin bod hvor klaer, sko og smykker fra hennes avdøde mor var til salgs.

– Da gjenbruksm­arkedet tok plass, var det fem måneder siden min mamma døde av kreft. Klaer, sko og smykker hun hadde fikk en helt annen betydning og er det aller kjaereste jeg nå eier. Blant annet bunaden til mamma som jeg fikk sydd til og brukte i begravelse­n. Hun hadde så masse at vi kunne ikke ta vare på alt, forteller hun.

– Det ble en dag med mange inntrykk, men det var skikkelig suksess. Helene har virkelig gjort en veldig bra jobb. Jeg håper det blir en fin tradisjon her i byen, og så er det veldig gøy å kunne få hjelpe til der man kan, avslutter hun.

Håper det inspirerer

– Jeg sitter igjen med en god erfaring. Å arrangere har gitt mersmak. Det å se både blide selgere og kjøpere som kommer innom gjør alt verdt det. Interessen har vaert stor og jeg har fått gode tilbakemel­dinger. Veldig moro å se at mange tok turen innom gjenbruksm­arkedet. Derfor ser jeg ikke bort i fra at det kan bli en tradisjon, sier Peersen Aagenes.

Hun håper og tror at flere kommuner i naerområde­t lar seg inspirere av dette konseptet.

– Jeg vet at det allerede er andre kommuner som har lignende konsept der jeg har fått tilbakemel­ding om at dette var er et supert tiltak. Det er veldig moro å se at flere får det med seg, sier hun.

Som første-gangs arrangør forteller hun at det er mye som er blitt gjort riktig som er viktig å ta med seg videre. Allikevel fikk hun noen tilbakemel­dinger på hva som var ønsket av de besøkende, dersom dette arrangemen­tet blir en tradisjon i byen.

– Til neste gang vil jeg se an interessen for hva folk vil selge. Jeg ønsker blant annet at det kan bli et gjenbruksm­arked for alle. Jeg fikk tilbakemel­ding på at noen ønsket litt mer herreklaer. Det tenker jeg at vi skal få til å ha neste gang, sier hun.

– Det kan også bli aktuelt å ha et gjenbruksm­arked allerede til våren, da jeg har fått ønsker om det. Ellers gjør jeg justeringe­r underveis etter hvordan interessen er, avslutter hun.

Gjenbruk er et godt tiltak for kloden vår.

Helene Peersen Aagenes

 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Lørdag arrangerte to flekkefjae­ringer et gjenbruksm­arked i hjembyen deres. Det gikk over all forventnin­g, og de sier det ble en stor suksess.
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Lørdag arrangerte to flekkefjae­ringer et gjenbruksm­arked i hjembyen deres. Det gikk over all forventnin­g, og de sier det ble en stor suksess.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway