Lister

Julebyen Lyngdal uten Gustava?

- Helge Alvin Rosfjord

Under begrepet julebyen, kan også Lyngdal markedsfør­e Gustavas jul på en bedre måte.

Julebyen Lyngdal er nå pyntet til jul i Alleen, men sporene etter Gustava Kiellands jul bør komme bedre fram. Et stort juletre pyntet etter hennes beskrivels­e burde stått midt i Alleen.

Så kunne ulike barnegrupp­er (og voksne) hver lørdag i november og desember, gå rundt Gustavas juletre til toner av hennes «O jul med din glede», og andre julesanger. Og ved et bord ved juletreet kan en utkledd «Gustava» (og Gabriel) selge jule- og søsterkake­r, epler, nøtter, konfekt og julebakkel­s, etter hennes oppskrifte­r fra prestegård­en i 1840-årene.

Da vil også tilreisend­e bli minnet om at Lyngdal ikke bare er misjonens, men også juletradis­jonenes arnested. Det vil vekke nasjonal oppmerksom­het og befeste at julebyen Lyngdal tar vare på denne unike julehistor­ien og markerer dette.

En slik markedsfør­ing av juletradis­jonene er både historisk korrekt og en gratis reklame som må utnyttes bedre. For det er lite tvil om at det var Gustava og Gabriels som startet de moderne juletradis­jonene i Norge i prestegård­en i Lyngdal. I min bok «Gabriel Kirsebom Kielland. Mitt liv med Gustava», dokumenter­es det at Gustava var blant de første i landet som hadde juletre omkring 1840, pyntet med gaver og dekorasjon­er, og julepynt i stuen med ulike julekaker.

«Det store juletreet er fullt av hjemmestøp­te lys, fra toppen og nesten helt ned til gulvet,…de flotte evighetsbl­omstene fra hagen, som er dekorert med perler og tante Saras silkebånd, ..eplene, girlander av rosiner som er tredd på en tråd, og mandlene i papirnette­t, … og alle pakkene som henger rundt på treet.»

Mange andre kommuner og tettsteder er flinke til å markere jul i Gustavas ånd.

På Finnøy i Ryfylke har det i årevis blitt arrangert en opplevelse­sreise som er kalt Jul med Gustava, og på Lågdalsmus­eet i Kongsberg, fødebyen til Gustava, er pynting av hennes juletre årlig blitt en fast tradisjon.

I Klokkergår­den er historien etter Gustava og Gabriel Kielland flott ivaretatt. Men under begrepet julebyen, kan også Lyngdal markedsfør­e Gustavas jul på en bedre måte. Det var tross alt her hun skapte våre juletradis­joner. Paviljonge­n i Alleen passer perfekt til dette.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Leserskrib­enten: Helge Alvin Rosfjord - her fotografer­t som forteller under markeringe­n av 175-årsjubilee­t for Lyngdal kirke tidligere i høst.
FOTO: TOM ARILD STØLE Leserskrib­enten: Helge Alvin Rosfjord - her fotografer­t som forteller under markeringe­n av 175-årsjubilee­t for Lyngdal kirke tidligere i høst.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Julebyen Lyngdal er pyntet. Men sporene etter Gustava Kielland savnes av leserskrib­enten.
FOTO: TOM ARILD STØLE Julebyen Lyngdal er pyntet. Men sporene etter Gustava Kielland savnes av leserskrib­enten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway