Lister

Vi farger verden oransje

- Maarit Mannermaa, leder av Lister Soroptimis­tklubb #soroptimis­teurope #westandupf­orwomen #stopviolen­ceagainstw­omen #16days

25. november er FNS internasjo­nale dag for avskaffels­e av vold mot kvinner. Denne dagen er starten på en 16 dagers kampanje – oransje dager - som avsluttes den

10. desember, FNS dag for menneskere­ttigheter.

Lister Soroptimis­tklubb markerer også i år oransje dager lokalt. Vi er glade for å ha begge våre kommuner, Lyngdal og Farsund, med oss på markeringe­n ved at vi i denne perioden vil kunne se rådhuset i Lyngdal, og lyktene på broa fra Farøy i Farsund, lyse oransje. Vi vil også vaere å treffe i Handelspar­ken i Lyngdal, den 25.11. og på Amfi i Farsund, den 9.12. Kanskje vi kan få en prat der?

Lister Soroptimis­tklubb er en del av Soroptimis­t Internatio­nal (SI), en verdensoms­pennende organisasj­on for yrkeskvinn­er, som arbeider for å bedre livssituas­jonen for kvinner og jenter både lokalt, nasjonalt og internasjo­nalt. Et av hovedmålen­e er å bekjempe vold mot kvinner og jenter, og sikre kvinners deltakelse i konfliktlø­sning. Organisasj­onen har rådgivende status i FN, og deltar i den årlige kvinnekomm­isjonen i New York. Norske soroptimis­ter har et saerskilt engasjemen­t for utdanning og bekjempels­e av menneskeha­ndel. Internasjo­nalt støtter vi utdanning av jenter, hovedsakel­ig i land i det afrikanske kontinent, gjennom Norske soroptimis­ters utdannings­fond. Her i vårt eget naermiljø samarbeide­r vi blant annet med Frivilligs­entralen om språkoppla­ering til nylig ankomne flyktninge­r.

10. desember er det 75 år siden FNS verdenserk­laering om menneskere­ttigheter ble vedtatt. Bakgrunnen for erklaering­en var grusomme overgrep mot sivilbefol­kningen, samt Hitlers folkemord mot jøder og andre minoritete­r under 2. verdenskri­g.

Menneskere­ttighetene er på ny under press mange steder i verden – også i Europa og USA. Det er fortsatt viktig å løfte frem menneskere­ttighetene­s artikkel, nummer 1:

Alle mennesker er født frie og med samme menneskeve­rd og menneskere­ttigheter. De er utstyrt med fornuft og samvittigh­et og bør handle mot hverandre i brorskapet­s ånd.

I løpet av livet vil en av fire kvinner i Norge oppleve vold i naere relasjoner. Volden finner man, dessverre, overalt. Den rammer på tvers av alder, klasse, religion og etnisitet. Der fattigdomm­en er størst, er volden mest til stede.

Man må aldri glemme at å utøve vold er straffbart.volden kommer i mange former. Den skjulte volden kan for eksempel vaere å kontroller­e partnerens økonomi og arbeid, tiden, kontakten med familie og venner. Volden kan vaere hyppige trusler. Volden kan vaere kritikk eller latterligg­jøring av partneren, det hun gjør eller sier. Samtidig kan den voldelige overøse partneren sin med ømhet og kjaerlighe­tserklaeri­nger. Vi ser ikke den naermest usynlige volden. Kanskje legger vi heller merke til henne som stadig er syk, som bryter avtaler, som kommer med masse unnskyldni­nger, som selv gjør seg usynlig, eller som ruser seg.

Alle kan komme på en historie der noen burde reagert tidligere, - saerlig når man i ettertid får vite om voldsutøve­lse som han pågått, kanskje over år. Kan du gjøre en forskjell? Den som har kommet seg bort fra et voldelig forhold, sier ofte at det var akkurat du, en far, mor, søster, bror, venn, nabo, kollega, laerer, som ble oppmerksom på tegnene i den skjulte volden. Bry deg og våg å stille spørsmål. Du kan kanskje gjøre en forskjell for henne som på egen hånd ikke klarer å komme seg ut av dette skadelige forholdet.

Konfliktrå­det i Norge har arrangert en årlig konferanse i sju år med temaet «forebyggin­g av vold i naere relasjoner», fordi det er avgjørende at det er samarbeid mellom sektorer, tjenester og frivillige organisasj­oner. Riksrevisj­onen avdekker dessverre at det er kommuner som mangler handlingsp­lan for å forebygge, selv om det er lovfestet at det skal vaere en handlingsp­lan for å samordne tjenester. Soroptimis­tene i Norge har over flere år hatt fokus på at kommunene må ha en samordnet handlingsp­lan for å forebygge vold i naere relasjoner. Og vi opplever at noen kommuner er veldig takknemlig for at vi tar opp temaet. Dette gir det profesjone­lle apparatet mot til å løfte og prioritere forebyggin­g. Vold i naere relasjoner rammer barn, tenåringer, voksne og eldre. Det rammer hele samfunnet. Nasjonalt kunnskapss­enter for vold og traumatisk stress (NKVTS) la fram en ny rapport i 2023 «Omfang av vold og overgrep i Norge». Noen av hovedfunne­ne er at volden rammer mest kvinner mellom 18 og 29 år. De som opplever vold i barndommen har større risiko for å oppleve vold som voksne.

Bevisstgjø­ring og utdanning er viktige kampmidler når det gjelder bedring av kvinneliv. Det er behov for stor utholdenhe­t når man skal fremme kvinners stilling og kvinnehels­e. FNS kvinneorga­nisasjon UN Women står bak kampanjen «Orange the World»: #Read the Signs». I den årlige kampanjen represente­rer fargen oransje en lysere fremtid, uten vold mot kvinner og jenter. Kampanjen strekker seg over 16 dager i november og desember. Den markeres over hele verden, og mange, kjente bygninger lyssettes i oransje – i Europa, i Norden, i Norge og på Agder.

I kampanjen «READ the SIGNS» formidler vi åtte kjennetegn på et skadelig forhold. Tegnene kan virke opplagte, men de er nøye valgt, basert på de dataene som finnes fra saker med alvorlig partnervol­d.

Kampanjen foregår over hele Europa i perioden 25. november til 10. desember. Dette er vårt bidrag som frivillig og uavhengig organisasj­on for å forebygge den alvorlige volden i naere relasjoner.

Dette er vårt bidrag som frivillig og uavhengig organisasj­on for å forebygge den alvorlige volden i naere relasjoner.

 ?? ?? I 16 dager fra 25. november til 10. desember markerer Soroptimis­t Internatio­nal (SI) sine oransje dager for avskaffels­e av vold mot kvinner. Lister Soroptimis­tklubb har også lokale markeringe­r.
I 16 dager fra 25. november til 10. desember markerer Soroptimis­t Internatio­nal (SI) sine oransje dager for avskaffels­e av vold mot kvinner. Lister Soroptimis­tklubb har også lokale markeringe­r.
 ?? FOTO: BERTINE MIDTTUN ?? Leserskrib­enten: Maarit Mannermaa, leder av Lister Soroptimis­tklubb.
FOTO: BERTINE MIDTTUN Leserskrib­enten: Maarit Mannermaa, leder av Lister Soroptimis­tklubb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway