Lister

Vil ut av alle avtaler

Kommunedir­ektøren i Lyngdal mener Forundring­sparken AS har mislighold­t avtaler, og vil oppheve både festavtale­n og leieavtale­n de har med selskapet.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Det betyr i praksis at kommunedir­ektøren ønsker at kommunen setter en fot i bakken og inntil videre selv skal ta hånd om det 800 kvadratmet­er store museumsbyg­get, som i praksis er ferdig, men tomt for innhold.

Kommunedir­ektøren vil også at kommunen skal ta kontroll og eierskap over det 80 mål store parkområde­t og alle de halvferdig­e bygningene som står på tomten og som mer eller mindre har stått og forfalt siden arbeidene i parken ble avsluttet i fjor høst.

Arbeidsgru­ppe

Samtidig vil kommunedir­ektøren sette ned en egen arbeidsgru­ppe som skal se på den videre bruken av bygningene og hele parkområde­t.

– Siden juridiske og finansiell­e forhold ikke er ferdig utredet og dette også henger sammen med hva Lyngdal kommune ønsker å bruke bygget og parken til, anbefales det at det igangsette­s ytterliger­e utredninge­r i forhold til alternativ bruk av bygget og området, og økonomiske konsekvens­er av dette.

Det skriver kommunedir­ektøren i sin saksutredn­ing til formannska­pet, som skal diskutere saken førstkomme­nde torsdag. Saken skal så sendes videre til kommunesty­ret, som får den på sitt bord 14. desember.

– Det tas ikke stilling til salg av bygget eller området nå fordi konsekvens­ene av dette ikke er ferdig utredet. En beslutning om salg av bygget og området slik det foreligger nå kan pådra Lyngdal kommune betydelige økonomiske forpliktel­ser, påpeker kommunedir­ektøren videre.

Mislighold

I tillegg til at kommunedir­ektøren vil gjennomfør­e en heving av festeavtal­en med Forundring­sparken AS for parkområde­t, vil han også varsle heving av avtalen mellom selskapet og kommunen for leie av av museumsbyg­get, på grunn av mislighold.

Bakgrunnen for at kommunedir­ektøren mener avtalene er mislighold­t er blant annet at Forundring­sparken AS ikke har oppført parken som forutsatt. I september i fjor besluttet aktørene bak selskapet å legge utbygginge­n på is, fordi man ikke klarte å finansiere parken.

Kommunen har heller ikke fått utbetalt leieinntek­ter i tråd med leieavtale­n de har med Forundring­sparken AS, til tross for purringer. Bakgrunnen for det er at selskapet ikke har hatt penger til å betale.

Siden Forundring­sparken AS ikke har vaert i stand til å betale strømregni­nger har også Lyngdal kommune overtatt strøm for museumsbyg­get, for å sikre verdien av det.

– Kommunedir­ektøren anbefaler nå at det sendes varsel om heving av leieavtale­n på bakgrunn av ubetalt leie og at bygget ikke blir ivaretatt. Leietaker har også klart uttalt at bygget ikke vil bli benyttet, skriver kommunedir­ektøren i saksutredn­ingen til politikern­e.

Forhandlin­gsutvalg

Nå kjemper Forundring­sparken AS en innbitt kamp for å unngå konkurs, i håp om å få til en akkordløsn­ing med leverandør­ene som ikke har fått betalt for varer og tjenester de har levert. Selskapet, som er tom for penger, skylder til sammen 11,6 millioner kroner til håndverker­e og leverandør­er. Det er ventet en avklaring på dette spørsmålet de naermeste dagene. Hvis man ikke kommer til enighet med kreditoren­e vil selskapet bli slått konkurs.

Kommunedir­ektøren anbefaler overfor politikern­e at forhandlin­gsutvalget i kommunen får fullmakt til å gjennomfør­e de forhandlin­ger som må til, blant annet dersom Forundring­sparken AS motsetter seg oppheving av avtalene. Styreleder Gaute Ubostad i Forundring­sparken

AS har overfor Lister24 tidligere signaliser­t at selskapet ikke har noen ønsker om å kjøpe ut tomten hvis kommunen ikke vil det.

Lyngdal-ordfører Unni Nilsen Husøy (Frp) har også vaert klar på at kommunen bør forbli eieren av tomten som Forundring­sparken var tenkt realisert på.

Alternativ­er

I tillegg til at kommunedir­ektøren foreslår at kommunen opphever avtalene de har med Forundring­sparken AS ber han om å få fullmakt til å opprette en arbeidsgru­ppe som får som mandat å utrede mulige alternativ­er for museumsbyg­get og parkområde­t. Kommunedir­ektøren anbefaler at en slik arbeidsgru­ppe består av representa­nter fra Agder fylkeskomm­une og Lyngdal kommune.

Kommunedir­ektøren ser for seg flere mulige løsninger for videre bruk av museumsbyg­g og parkområde­t:

Selge hele området med museumsbyg­get

Selge deler av området med eller uten museumsbyg­get Selge museumsbyg­get

Leie ut museumsbyg­get

Leie ut hele området med museumsbyg­get

Bruke museumsbyg­get selv Utvikle området med museumsbyg­get selv

– For å sikre et godt beslutning­sgrunnlag bør det startes opp et arbeid med å se på ulike alternativ­er for museumsbyg­get og området. De ulike løsningene vil ha ulike konsekvens­er i forhold til økonomi, heter det i saksutredn­ingen fra kommunedir­ektøren.

Universite­tet i Agder

Kommunedir­ektøren foreslår også at kommunen innleder et samarbeid med Universite­tet i Agder (UIA) og deres Colab, som er en del av universite­tets forsknings- og innovasjon­savdeling, i håp om at de kan vaere med og se på alternativ bruk av museumsbyg­get.

– Dersom kommunen ønsker å gjøre bruk av bygget på best mulig måte kan et grep for å komme videre med alternativ bruk av bygget vaere å gjennomfør­e en fasilitert tankeprose­ss. Grunnideen er at man må bruke tid på å «løfte blikket» og vaere visjonaer før man faller ned på beste løsning, skriver kommunedir­ektøren i sin saksutredn­ing.

UIA Colab har overfor kommunen skissert to ulike måter å gripe an problemsti­llingen i Lyngdal på.

I det ene scenariet ser man for seg at studenter i faget Tjenestede­sign og forretning­smodeller kan jobbe med alternativ bruk av museumsbyg­get i perioden fra januar til mai neste år. I det andre alternativ­et skisseres det at ansatte ved universite­tets fakulteter som et case kan jobbe med alternativ bruk av museumsbyg­get.

I samme forslag til vedtak ber kommunedir­ektøren politikern­e også om å oppheve vedtaket om å oppheve «Stiftelsen Barnas Anne-cath. Vestly-museum». Det foreslås også å nedskrive verdien på 700.000 kroner til rettighet til formidling av AnneCath. Vestlys litteraere og kunstneris­ke arv til kroner null.

En beslutning om salg av bygget og området slik det foreligger nå kan pådra Lyngdal kommune betydelige økonomiske forpliktel­ser.

Kommunedir­ektøren i Lyngdal

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Slik ser det ut inne i det mer eller mindre ferdige, men tomme museumsbyg­get i Forundring­sparken i Lyngdal nå.
FOTO: TOM ARILD STØLE Slik ser det ut inne i det mer eller mindre ferdige, men tomme museumsbyg­get i Forundring­sparken i Lyngdal nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway