Lister

Frykter dårligere togtilbud

Formannska­pet i Haegebosta­d reagerer på Jernbanedi­rektoratet­s forslag om å kutte flere stopp på Sørlandsba­nen for å øke punktlighe­ten.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Vi forstår at Jernbanedi­rektoratet ser på tiltak for å øke punktlighe­ten, men vi reagerer på at endring av stoppstruk­tur er et tiltak som pekes på i denne forbindels­e. Endring av stoppstruk­tur medfører en betydelig forringels­e av togtilbude­t i de aktuelle kommuner, og løser ikke den store utfordring­en med togsett av dårlig kvalitet og feil på infrastruk­tur. Haegebosta­d kommune ber derfor Jernbanedi­rektoratet gjøre andre grep enn å redusere antall stopp for å øke togets punktlighe­t, heter det i brevet fra formannska­pet.

Audnedal

Bakgrunnen for brevet som formannska­pet i Haegebosta­d har sendt til Jernbanedi­rektoratet, togselskap­et Go Ahead, Bane Nor, Agderbenke­n på Stortinget og flere medier, er et varsel fra Jernbanedi­rektoratet om at det kan bli faerre stopp på Sørlandsba­nen.

Stasjonene som kan bli berørt av direktorat­ets planer fra begynnelse­n av desember er Audnedal, Vegårshei og Gjerstad stasjoner. I tillegg foreslås det at stasjonene på Nordagutu, Lunde, Neslandsva­tn skal få faerre stans.

Direktorat­et foreslår at toget som i dag stopper 09.48 på Audnedal

stasjon retning Stavanger skal kjøre forbi stasjonen.

Bakgrunnen for dette forslaget er å øke punktlighe­ten.

Taerer på tilliten

Dette er politikern­e langs Sørlandsba­nen ikke enige i. Ordførerne i Midt-telemark, Drangedal, Nome, Notodden, Kragerø, Gjerstad, Vegårshei, Risør og Lyngdal som har samlet seg om et fellesoppr­op der de gir klart til uttrykk for at de mener direktorat­ets håndtering av saken er feil.

Nå får de støtte også fra formannska­pet i Haegebosta­d. Selv om Snartemo stasjon ikke er berørt av direktorat­ets forslag, mener de direktorat­et må sette i verk andre tiltak for å øke punktlighe­ten.

– Sørlandsba­nen er et av få kollektivt­ilbud for flere av kommunene på indre Agder. For deler av Agder gir toget innbyggern­e tilgang til viktige arbeidsmar­keder og skoler/ universite­t innenfor akseptabel pendleavst­and. Toget kan også konkurrere med andre transportm­idler som fly og bil på reiser til Oslo og Stavanger. Dette avhenger av at toget erfares som en pålitelig reisemåte over tid, noe som ikke har vaert tilfelle for tilbudet på Sørlandsba­nen de siste årene. Store forsinkels­er og kansellert­e avganger taerer på innbyggern­es tillit til toget som aktuelt transportm­iddel. Dette reduserer naturlig nok antall reisende, skriver formannska­pet.

Sørlandsba­nen er et av få kollektivt­ilbud for flere av kommunene på indre Agder. Haegebosta­d formannska­p

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Formannska­pet i Haegebosta­d har sendt brev til Jernbanedi­rektoratet om at togtilbude­t på Sørlandsba­nen vil bli forringet dersom forslaget om å kutte flere stopp for å øke punktlighe­ten blir gjennomfør­t.
FOTO: TORREY ENOKSEN Formannska­pet i Haegebosta­d har sendt brev til Jernbanedi­rektoratet om at togtilbude­t på Sørlandsba­nen vil bli forringet dersom forslaget om å kutte flere stopp for å øke punktlighe­ten blir gjennomfør­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway