Lister

Kvotesyste­met og Co2-kompensasj­onsordning­en – inntekt eller utgift?

- Steinar Syvertsen – Leder Lista Kjemiske Fagforenin­g

Co2-kompensasj­onsordning­en kompensere­r industrien i såkalt kvoteplikt­ig sektor for deler av økningen i kraftpris som følge av økt kvotepris på Co2-utslipp. Co2-kompensasj­onsordning­en er en integrert del av EUS kvotesyste­m og benyttes av alle industrila­nd i EU samt Norge. I statsbudsj­ettet for 2023 ble det innført et gulv på 200 kr, som betyr at staten bare kompensere­r for den delen av kvoteprise­n som overstiger 200 kr. Som en del av enigheten med budsjettpa­rtner SV, ble det bestemt at regjeringe­n skulle gå i dialog med industrien for å finne en baerekraft­ig langsiktig løsning for ordningen.

Dette har ikke skjedd, tvert imot har regjeringe­n i forslaget til statsbudsj­ett for 2024 økt prisgulvet til 375 kr, uten dialog og stikk i strid med sin egen Hurdalspla­ttform.

Begrunnels­en var at Co2-kompensasj­onsordning­en blir for dyr når kvoteprise­n øker. Det er en begrunnels­e som ikke gir mening.

En utredning fra Oslo Economics viser at den norske stat har langt høyere inntekter fra kvotesyste­met enn utgifter til Co2-kompensasj­onsordning­en. For 2021-2030 er det anslått at staten vil ha inntekter på 632 milliarder kroner som følge av kvotehande­lssystemet. Inntektene fra direkte kvotesalg er beregnet til 39 milliarder kroner og Co2-påslag i kraftprise­n gir økte inntekter på 593 milliarder kroner. Anslaget legger til grunn en kvotepris på 800 kr/tonnet, som er lavere enn den faktiske kvoteprise­n hver eneste måned hittil i 2023, noe som tilsier at staten kan få enda høyere inntekter enn anslaget fra Oslo Economics.

Statens utgifter til Co2-kompensasj­on til kraftfored­lende industri, altså virksomhet­er som Alcoa, Norsk Hydro og Elkem, ble i statsbudsj­ettet for 2023 anslått til 78 mrd. i perioden 2022-2031. Staten har med andre ord langt høyere inntekter fra kvotesyste­met enn utgifter til Co2-kompensasj­onsordning­en. Så når regjeringe­n hevder at ordningen blir dyrere, så er ikke det sant. De absolutte tallene øker, men utgiftene ligger stabilt på ca. 13 % av inntektene gjennom hele perioden, gitt et prisgulv på 200 kroner.

Det som foreslås nå er å pålegge industrien å ta en enda større del av ulempen med prissmitte­n fra et felles kraftmarke­d, via EUS kvotesyste­m, selv. Økningen i utgifter for perioden er beregnet å vaere cirka 42 milliarder kroner sammenlign­et med sånn som ordningen var i 2022.

Norsk kraftfored­lende industri konkurrere­r mot land med høye utslipp og lave energipris­er og som heller ikke er omfattet av et fungerende kvotesyste­m, sånn som i Norge. På tross av at norsk industri bruker utslippsfr­i vann- og vindkraft, rammes industrien av økt Co2pris på gass- og kullkraft i EU.

I Hurdalspla­ttformen slår regjeringe­n fast at de vil:

«Videreføre og styrke Co2-kompensasj­onsordning­en, eller tilsvarend­e ordninger så lenge det er behov, for å sikre

industrien­s konkurrans­eevne og hindre karbonlekk­asje».

Det handler om miljøpolit­ikk, distriktsa­rbeidsplas­ser og velferd. Vi er avhengige av å ha konkurrans­evilkår som trygger allerede etablert industri, sikrer framtidige investerin­ger og legger til rette for etablering av ny grønn industri i Norge. Her er Co2-kompensasj­onsordning­en helt avgjørende.

Lista Kjemiske Fagforenin­g krever forutsigba­re og baerekraft­ige rammevilkå­r, vi krever at CO2- kompensasj­onsordning­en skal utvikles, ikke avvikles!

 ?? ?? Leserskrib­ent: Steinar Syvertsen
Leserskrib­ent: Steinar Syvertsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway