Lister

Samarbeid om mathjelp

-

Hva er definisjon­en på fattigdom i ett av verdens rikeste land? Å vaere fattig betyr normalt å ha trangere kår enn gjennomsni­ttet, men uten at man har problemer med å skaffe seg det nødvendigs­te for livets opphold. En fersk rapport fra forsknings­stiftelsen Fafo tyder på at vi i tillegg til en slik «relativ fattigdom» har en fremvekst av «absolutt fattigdom». Et tegn på dette er de økende køene ved utdelingen av gratis matposer rundt om i landet. Ni av ti i matkøen mottar ytelser fra NAV. Et flertall i køen - også lokalt - har vaert flyktninge­r som ikke har kommet inn i arbeidsliv­et, mange av dem fra Ukraina. Frelsesarm­een i Farsund har merket at matkøen minker etter at mottakerne måtte registrere seg. Nå er det faerre flyktninge­r i køen, men den er fortsatt lang.

Ingen skal måtte gå sultne etter at nødvendige regninger er betalt.

Generelt kan det fastslås at sosiale ytelser ikke har holdt tritt med prisøkning­en. Spesielt alvorlig er det at så mange barnefamil­ier er avhengig av å supplere Nav-ytelsene med matutdelin­g fra frivillige organisasj­oner. I 2023 skulle ingen her i landet vokse opp i absolutt fattigdom. Hele bildet viser at den norske velferdsst­aten står overfor en betydelig utfordring. Og den mest effektive måten å møte dem på, vil vaere å styrke samarbeide­t mellom det offentlige apparatet på den ene siden og Kirkens Bymisjon, Frelsesarm­een, andre frivillige organisasj­oner og lokale krefter som alle har høy kompetanse på sosialt arbeid.

Mer kan tydeligvis gjøres i så måte. Faerre enn halvparten av de frivilligb­aserte matutdelin­gene i Fafo-undersøkel­sen har noen form for samarbeid med sine respektive kommuner. Det knytter seg nå forventnin­ger til den avtalen som ble signert tidligere i høst mellom NAV og paraplyorg­anisasjone­n Frivilligh­et Norge. I en pressemeld­ing om avtalen roser Nav-sjef Hans Christian Holte sin nye partner for å gjøre «en fantastisk innsats for mange». Den rosen er utvilsomt vel fortjent.

Derfor må de frivillige, humanitaer­e aktørene bidra ut fra det de besitter av erfaringer, kompetanse, verdigrunn­lag og folkelige engasjemen­t. Nav-ledelsen må på sin side sørge for å trimme sin store organisasj­on for det nye samarbeide­t. For, som det heter: Det som ikke skjer lokalt, det skjer ikke. Fattigdoms­problemet må angripes på mange plan, fra mer sosial boligbyggi­ng til bedre inkluderin­g i arbeidsliv­et. Men den umiddelbar­e bistanden må styrkes. Ingen skal måtte gå sultne etter at nødvendige regninger er betalt.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway