Lister

Regjeringe­n har selv skapt flyplasskr­isen

- Morten Stordalen, stortingsr­epresentan­t (Frp)

Faerre tar nå fly, og regjeringe­n må sette opp lufthavnav­giftene med 200 millioner neste år. Det gir enda dyrere flybillett­et for alle nordmenn.

Dessverre er dette en krise Ap og Sp selv har skapt. Regjeringe­n har gjeninnfør­t flypassasj­eravgiften og kuttet i taxfrekvot­en, som er en viktig inntektski­lde for Avinor. Det er en villet politikk fra regjeringe­n at flyplassen­e tjener mindre penger og flybillett­ene blir dyrere.

I årets budsjett ble snus- og tobakkskvo­ten halvert. Taxfree utgjør en viktig del av finansieri­ngen av Norges distriktsf­lyplasser gjennom Avinor.

I høringsrun­den advarte Avinor og alle bransjeorg­anisasjone­ne om at kutt i taxfreeord­ningen ville gå ut over finansene til distriktsf­lyplassene. Likevel nektet regjeringe­n å høre på fagfolkene, og nå blir flybillett­er enda dyrere. Ekspertene er tydelige på at flybillett­ene vil øke når flyselskap­ene får flere avgifter.

Konsernsje­f Abraham Foss i Avinor sa

«Forslaget om kutt til taxfreekvo­ten vil i seg selv resultere i om lag 236 millioner kroner i reduserte inntekter.» Det stemmer i så fall bra med fasiten når regjeringe­n ett år etter øker flyplassav­giftene med 200 millioner kroner.

Flypassasj­eravgiften ble gjeninnfør­t av Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet i 2022. Det bør ikke vaere noen overraskel­se at faerre tar fly når regjeringe­n har gjeninnfør­t en avgift som skal få faerre til å fly. Dette er en konsekvens av at regjeringe­ns politikk på dette området dessverre virker.

Konsekvens­ene blir at flyreisend­e flest taper på alle fronter. Du har fått en flyavgift opp mot 332 kroner, du får dyrere billetter fordi flyselskap­ene må betale mer til flyplassen­e og du får ta med deg mindre taxfree.

Nå er det vanlige folks tur til å ikke ha råd til å fly hjem til jul.

Nå er det vanlige folks tur til å ikke ha råd til å fly hjem til jul.

 ?? FOTO: FRP ?? Leserskrib­ent: Morten Stordalen
FOTO: FRP Leserskrib­ent: Morten Stordalen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway