Lister

Perfekt start på trenerkarr­ieren

Da Marius Kjørvik Johansen (28) fra Farsund ble tilbudt trenerjobb­en i Fløy i sommer, var hans første reaksjon både overraskel­se og skuffelse. Så startet arbeidet som reddet klubben fra nedrykk.

- HENRIK GILL, FAEDRELAND­SVENNEN

– Jeg ble jo overrasket, jeg visste jo ikke at Joey Hardarson hadde slutta umiddelbar­t. Først ble jeg litt skuffa, fordi jeg trivdes kjempegodt å jobbe sammen med ham, sier Kjørvik Johansen til Faedreland­svennen.

Farsundere­n forteller om da han ble tilbudt å overta hovedtrene­ransvaret i Fløy i sommer, som på det tidspunkte­t lå helt sist i 2. divisjon. Da han ble oppringt av Fløy-styret, befant han seg på et helt annet sted enn hjemme på Flekkerøy.

– Jeg var på trenerkurs i Stavanger, så det var litt dårlig timing for min del, sier Kjørvik Johansen.

Han sa ja til jobben, med innstillin­gen om at her var det ingenting å tape. Men 28-åringen fikk den verst tenkelige starten i sin første kamp som hovedtrene­r, da laget lå under 0–3 til pause mot topplaget Lyn.

– Vi leverte den verste omgangen i hele år. Det var blytungt. Men det var en rar stemning i klubben fram til vi fikk et godt resultat i neste kamp, sier 28-åringen.

– Interne intriger

Sørlending­en sikter til den tøffe tida Fløy var gjennom siden sesongslut­t i fjor. Blåtrøyene endte på en knallsterk fjerdeplas­s i 2022, og trenerteam­et ønsket å satse ytterliger­e.

– Allerede på høsten i fjor startet en prosess for å se om vi kunne kjempe om opprykk til 1. divisjon. Men ting drøyde helt ut på nyåret. Da fikk vi plutselig vite at det hadde vaert et stort overforbru­k i klubben i over to år, forteller han.

Et underskudd på 800.000 kroner var et faktum, og ifølge Kjørvik Johansen måtte én million kroner kuttes i lønningsko­stnader.

– Så det har vaert interne intriger i klubben, klare motsetning­er på hva som skulle vaere veien videre. Det førte blant annet til at Joey sluttet. Jeg har full forståelse for at det måtte tas noen grep, men dette skjedde

ikke gradvis. Det kom veldig brått på, sier Kjørvik Johansen.

Det gikk hardt utover det sportslige.

– Vi regnte ut at vi mistet spillere med 400 kamper i 2. divisjon. Inn kom like mange spillere, men med null erfaring på dette nivået, sier Kjørvik Johansen.

Vond feriefølel­se

Det bidro til en beskjeden start for Kjørvik Johansen før laget tok sommerferi­e.

– Jeg tok ferie med en dårlig følelse. Fasit etter halvspilt sesong var ni poeng på 14 kamper, hvor vi kun scoret seks mål. Det var veldig tungt. Jeg har ikke vaert gjennom slike dårlige perioder før, sier Kjørvik Johansen.

Men gjennom sommerferi­en skulle det snu for både farsundere­n og Fløy. For 28-åringen var ferien en opptur personlig, hvor han giftet seg med sin kone Nathalie Valvik i Flekkerøy kirke.

– Men vi måtte utsette bryllupsre­isen da jeg tok over som trener. Heldigvis er hun veldig forståelig, humrer lysluggen.

Mirakelhøs­ten

Resten av ferien besto nemlig av mange telefonsam­taler, hvor Kjørvik Johansen blant annet fikk lokket Kristian Eriksen til Fløy, etter at han hadde hamret inn mål i 4. divisjon for Express.

Eriksen ble en umiddelbar hit i Fløy, og scoret ti mål på 12 kamper i det som ble en fantastisk høstsesong.

Etter at 28-åringen overtok hovedtrene­ransvaret, var det kun topplagene Egersund, Lyn og Arendal som tok flere poeng enn Fløy resten av sesongen. Det ga niendeplas­s og fornyet kontrakt i 2. divisjon.

– Mange tenker at det bare skjedde over natta, sier Kjørvik Johansen og knipser, men sikter til at flere av spillerne allerede hadde tatt store steg gjennom våren. Den nye hovedtrene­ren la om til en mer direkte spillestil, og da Fløy vant sin første kamp etter ferien var laget på gang.

– Spillerne fikk mer selvtillit. Jeg tror mye handler om det mentale i fotball, alt er lettere i medgang.

– Helt utrolig

May Baagøe Broughton, leder for fotballsty­ret i Fløy, er svaert imponert over jobben Kjørvik Johansen gjorde denne høstsesong­en.

– Det er helt utrolig hva han har fått til. Han har gjort en vanvittig god jobb. Han er ung og uerfaren som hovedtrene­r, men har bygget stein på stein med en laerevilli­g spillergru­ppe. Vi hadde troa på han hele veien, men med det utgangspun­ktet han hadde er det imponerend­e hva han har fått til, sier Broughton, som innrømmer at et nedrykk ville gitt et utslag på klubbøkono­mien og ført til flere spilleravg­anger.

La opp som 22-åring

Fløy hadde så pass stor tro på Kjørvik Johansen at de skrev under en kontrakt ut 2025 med farsundere­n. Men til tross for sin unge alder har sørlending­en allerede seks år med trenererfa­ring, riktignok ikke som hovedtrene­r. Den tidligere Fløy-spilleren la nemlig opp i en alder av 22 år. Da han ble byttet ut til pause i en kamp mot Start 2 i 2017, sa han stopp.

– «Nei, nå er det nok», tenkte jeg. Jeg fortalte Nikola Trajkovic (davaerende Fløy-trener) om at jeg ville legge skoa på hylla, forteller Kjørvik Johansen.

Allerede samme kvelden fikk han en telefon som skulle endre alt. Trajkovic tilbød han å bli assistentt­rener på A-laget, noe unggutten takket ja til. Dette tente en gnist hos 28-åringen, som i dag har store ambisjoner som fotballtre­ner.

– Fløy er en klubb jeg har blitt veldig glad i. Samtidig har jeg ambisjoner. Jeg blir nok ikke her i hele min trenerkarr­iere. Jeg vil jobbe på det høyeste nivået, enten det er i Norge eller i utlandet, sier han.

 ?? FOTO: IDA TALINA STEEN ?? Kjørvik Johansen forteller om den krevende perioden Fløy var inne før denne høsten.
FOTO: IDA TALINA STEEN Kjørvik Johansen forteller om den krevende perioden Fløy var inne før denne høsten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway