Lister

En farlig gift i samfunnet

-

Den jødiske menigheten i Oslo – Det Mosaiske Trossamfun­d – har nå søkt regjeringe­n om en ekstrabevi­lgning for å styrke medlemmene­s trygghet, melder Vårt Land. I forslaget til statsbudsj­ett er det allerede avsatt midler til «tiltak for å motvirke antisemitt­isme og til aktivitete­r som gjør jødisk kultur, identitet og samfunnsli­v synlig i Norge». Budsjettpo­sten og ekstrasøkn­aden må leses som et faresignal som angår hele landet. Og la det med en gang vaere fastslått: Krigen i Gaza skal ikke føre til at norske jøder utsettes for hets, hatefulle ytringer og fysiske ubehagelig­heter. Men det er nettopp det som nå skjer, eller mer presist har økt kraftig i styrke denne høsten.

Krigen i Gaza skal ikke føre til at norske jøder utsettes for hets, hatefulle ytringer og fysiske ubehagelig­heter.

En rekke tilfeller er politianme­ldt og, får man tro, følges opp med det alvor slike saker krever. For antisemitt­isme er og blir en gift i samfunnet. I fjor ved disse tider ble det holdt minnemarke­ringer 80 år etter transporte­n av norske jøder til tyske gasskamre. Årlig holdes det også markering av Krystallna­tten lokalt. Men antisemitt­ismen har en årtusener lang historie før holocaust, og sluttet ikke med andre verdenskri­g. To så forskjelli­ge hendelser som koronapand­emien og Russlands invasjon i Ukraina satte ny fart i konspirasj­onsteorier rettet mot jøder. Mønsteret, og hatkrimina­liteten, går igjen i land etter land.

Mønsteret viser gjerne hvordan så ulike gruppering­er som selverklae­rte nynazister og enkelte muslimer med innvandrer­bakgrunn fra hver sin kant fyrer opp sitt jødehat, og benytter enhver anledning til å knytte hatet til aktuelle hendelser og tragedier. Dette handler ikke om å begrense ytringsfri­heten i debatten om Midtøsten-konflikten. Det handler om at en av våre ørsmå, nasjonale minoritete­r skal slippe å måtte skjule sin identitet.

Jødene er en av fem slike minoritete­r. Statsminis­ter Jonas Gahr Støre foretok en viktig markering da han for noen uker siden besøkte både synagogen og moskeen med et budskap om trygghet og sameksiste­ns. Da må hatet vike. Og da må alle ansvarsbev­isste krefter i dagens situasjon bidra til å demme opp for den giften som har ført til katastrofe­r opp gjennom historien. Sympatien med Israel etter terrorangr­epet i oktober har begripelig nok havnet i skyggen av Gaza-krigen. Men antisemitt­ismen i Norge må ikke tillates å havne samme sted.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway