Lister

Truet med å skyte politiet

24-åringen fra Farsund skal ved tre anledninge­r ha fremført trusler om å skyte politibetj­enter. Nå er han tiltalt for dette og en rekke andre forhold.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Det er førstestat­sadvokat Carl Henning Leknesund som har utformet tiltalebes­lutningen som består av til sammen hele 11 punkter. Truslene mot ulike politibetj­enter og politiet generelt utgjør de mest alvorlige punktene.

Grove trusler

Ved 22.30-tiden søndag 26. september 2021 skal 24-åringen blant annet ha fremmet trusler mot politibetj­enter i en patrulje som var sendt ut for å pågripe ham på en adresse i Farsund sentrum. Da de skulle føre ham inn i en politibil, skal han ifølge tiltalen ha uttalte at han «skulle lage et helvete», at han skulle huske betjentene og finne dem - og at han konkret skulle ta den aktuelle politibetj­enten.

Under transporte­n til arresten til Kristiansa­nd etter denne hendelsen, skal farsundsma­nnen ha sagt til to andre politibetj­enter at det var siste gang han lukket opp for dem - og at han neste gang skulle bruke våpnene som var gjemt og som politiet ikke fant under en ransaking hos ham. Disse skulle han etter eget utsagn bruke til å skyte på betjentene. Han skulle skyte dem ned alle som var der, skal han ha uttalt.

Til den ene politibetj­enten som var til stede i bilen skal han ha sagt at han visste hvem han var, hvor han var fra og at han skulle «ta ham i morgen kveld».

Ved tre-tiden samme natt skal 24-åringen også ha truet en annen politibetj­ent i Kirkegaten i Farsund. Det skjedde etter at denne betjenten tok kontakt med ham etter at han hadde «vist fingeren», samt dratt ned buksa og vist rompa til en uniformert politipatr­ulje. «Jeg skal knuse trynet ditt», skal han ha sagt.

Idet han litt senere skulle settes inn i politibile­n for å bli fraktet til arresten nok en gang, skal han ha spyttet mot den samme politibetj­enten og truffet jakka hans.

– Truslene var egnet til å påvirke polititjen­esteperson­ene under utførelsen av deres tjenesteha­ndlinger, skriver førstestat­sadvokat Leknesund om begge disse hendelsene.

Ringte inn skytetrusl­er

Søndag 11. september i fjor skal 24-åringen igjen ha truet med å skyte politiet. Ved denne anledninge­n ringte han flere ganger til Agder politidist­rikts operasjons­sentral og opplyste at han ville oppsøke politistas­jonen i Farsund neste dag.

«Håper det er mange folk der, jeg har flere skudd», eller lignende, skal han da ha uttalt.

– Trusselen var etter omstendigh­etene egnet til å fremkalle alvorlig frykt, anfører førstestat­sadvokaten.

Liknende uttalelser skal 24-åringen også ha fremmet i telefonsam­tale med sin mor kort tid forut for onsdag 14. juni i år. Overfor moren skal han ha uttalt at han skulle ta med større våpen og «skyte politiet» og «skyte andre» eller lignende. Også dette var egnet til å fremkalle alvorlig frykt, ifølge påtalemynd­igheten.

Andre lovbrudd

Flere av de andre tiltalepun­ktene omhandler også våpen:

Søndag 16. oktober i fjor skal han ha båret en hjemmelage­t pistol som også var ladd uten aktverdig grunn. Dette skjedde på en adresse i Tvedestran­d.

Søndag 26. februar i år skal farsundsma­nnen ha stjålet en rifle og en halvautoma­tisk hagle fra et bolighus i Vanse. Påtalemynd­igheten

karakteris­erer dette som et grovt tyveri.

Tirsdag 13. juni i år skal han ha vaert i besittelse av såkalte Nunchucks - karatepinn­er - på en adresse i Farsund.

Ved halv ett-tiden natt til søndag 2. juli i år skal ha vaert i besittelse av to haglepatro­ner og en annen patron på en adresse i Farsund.

Tiltalen omfatter også oppbevarin­g av 54,11 gram cannabis, tyveri av en motorsykke­l, en bil og en sykkel ved tre ulike anledninge­r, samt et tilfelle av ruskjøring med bil i Risør i mai i fjor.

Han er også tiltalt for å ha tatt seg inn to kommunale leilighete­r i Farsund og for å ha tatt tilhold i den ene uten tillatelse verken fra beboeren eller kommunen som eier.

Når straffesak­en mot 24-åringen kommer opp for Agder tingrett i Tinghuset på Gåseholmen i Farsund onsdag 31. januar, vil det blant annet bli lagt fram påstand om inndragnin­g av det hjemmelage­de våpenet, karatepinn­ene og den beslaglagt­e ammunisjon­en. Påstand om tap av føreretten forbeholde­s også nedlagt.

Trusselen var etter omstendigh­etene egnet til å fremkalle alvorlig frykt.

Carl Henning Leknesund, førstestat­sadvokat

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? 24-åringen fra Farsund er blant annet tiltalt for å ha ringt inn flere trusler om at han skulle møte opp på politistas­jonen i hjembyen og skyte de som var der.
FOTO: TORREY ENOKSEN 24-åringen fra Farsund er blant annet tiltalt for å ha ringt inn flere trusler om at han skulle møte opp på politistas­jonen i hjembyen og skyte de som var der.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway