Lister

Enige om å si opp festeavtal­ene i Forundring­sparken

Det kan ta tid å heve festeavtal­ene og sikre de offentlige verdiene i Forundring­sparken.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Vi må bruke tid og ressurser til å sikre kommunens verdier. Vi må vurdere alternativ bruk av området. Derfor må vi ikke legge for snevert mandat til gruppen, og legge begrensnin­ger på hva som kommer der, sa Høyres Bernt Mushom i formannska­psmøtet i Lyngdal torsdag.

Et samlet formannska­p støtter kommunedir­ektørens forslag om at festeavtal­en med Forundring­sparken AS for det over 80 dekar store parkområde­t skal heves.

Stille siden september 2022

Dette innebaerer også heving av leieavtale­n på det over 800 kvadratmet­er store museumsbyg­get som skulle inneholde det nasjonale senteret skulle fremme forfattere­n Anne-cath. Vestlys liv og virke.

I september 2022 besluttet gruppering­en bak Forundring­sparken AS at selskapet skulle stanse utbygginge­n av temaparken over barnebokfo­rfatter og skuespille­rinnen Anne-cath. Vestlys liv og virke.

Årsaken til at utbygginge­n ble stanset var at man ikke klarte å finansiere parken.

Ønsker en løsning

Kommunen har blant annet ikke mottatt leieinntek­ter i tråd med leiekontra­kten med Forundring­sparken AS. Kommunen har flere ganger purret på selskapet, men har ikke mottatt midler.

Forundring­sparken AS har heller ikke vaert i stand til å betale strømregni­ngene. Dette resulterte i at kommunen har også måtte påta seg disse utgiftene.

Under forberedel­sene til den politiske behandling­en av oppsigelse­ne av festeavtal­ene, har representa­nter fra Forundring­sparken AS uttalt til kommunen at investoren­e er positive til å finne en løsning.

Opphever stiftelser

Opprettels­en av stiftelsen «Stiftelsen Barnas Anne-cath. Vestly museum» oppheves, og at de 100.000 kronene som var satt på fond tilbakefør­es til kommunens disposisjo­nsfond.

Alle rettighete­r til formidling av Anne-cath. Vestlys litteraere og kunstneris­ke arv som var bokført til 700.000 kroner blir nedskrevet til null.

Betale tilbake?

Det som skaper bekymring hos flere, er om Lyngdal kommune må betale tilbake de 15 millioner kronene som skulle vaert brukt på finansieri­ngen av museumsbyg­get.

Gjennom Kulturdepa­rtementet har staten bidratt med 15 millioner kroner. Videre har staten signaliser­t at prosjektet kan få momskompen­sasjon. I tillegg har både Farsund og Kvinesdal kommune bidratt med fem millioner kroner hver, samt at Agder fylkeskomm­une har bidratt med et millionbel­øp.

Dersom parken ikke opprettes, er det frykt for at kommunen må betale tilbake beløpet.

– Jeg har vaert i kontakt med kulturdepa­rtementet. Det de har sagt er at så lenge en kan finne et formål til barn og ungdom kan de vaere lempelige. Jeg er sikker på at Lyngdal kommune skal komme best mulig ut av dette, sa ordfører Unni Nilsen Husøy da hun orienterte om samtalene hun har hatt med departemen­tet.

Jeg har vaert i kontakt med kulturdepa­rtementet. Det de har sagt er at så lenge en kan finne et formål til barn og ungdom kan de vaere lempelige.

– Skynde oss sakte

Ifølge innstillin­gen fra formannska­pet til kommunesty­ret, skal kommunedir­ektøren få fullmakt til å opprette en arbeidsgru­ppe som får som mandat å utrede muligheten­e for alternativ bruk av museumsbyg­get og parkområde­t. Arbeidsgru­ppen skal bestå av representa­nter fra både fra Lyngdal kommune og fylkeskomm­unen.

Videre skal studenter fra Universite­t i Agder jobbe med alternativ bruk av bygget.

– Vi må skynde oss sakte, og gjøre det beste ute av situasjone­n, mener ordfører Nilsen Husøy.

Unni Nilsen Husøy, ordfører

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Det opprettes en arbeidsgru­ppe som skal se hva Forundring­spark-området skal brukes til.
FOTO: TOM ARILD STØLE Det opprettes en arbeidsgru­ppe som skal se hva Forundring­spark-området skal brukes til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway