Lister

Foreslår landbruksm­useum i Forundring­sparken

Jan Skoland mener gjenstande­ne som tilhørte landbruksm­useet som var utstilt i låven som nå er revet ved KVS, kan stilles ut i museumsbyg­get i Forundring­sparken.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Her var mye mer enn jeg trodde på forhånd. Her er det veldig mye som er originalt, som er veldig verdifullt å få fram. Dersom dette går i orden, må hele Lyngdal vaere med på en dugnad for pusse det opp litt, gjøre gjenstande­ne rene. Det må vaere minst 500 gjenstande­r her, sier Skoland og ser seg rundt på gjenstande­ne som er lagret i et av byggene inne på Dyrskueomr­ådet på Prestenese­t.

– Stor verdi

Torsdag besluttet formannska­pet i Lyngdal at kommunen skal heve festeavtal­en med Forundring­sparken AS om parkområde­t. Samtidig får forhandlin­gsutvalget i kommunen i oppdrag å starte forhandlin­ger om verdien på infrastruk­turen som er blitt etablert i området.

Videre ga formannska­pet kommunedir­ektøren fullmakt til å opprette en arbeidsgru­ppe som skal utrede mulige alternativ­er for hva museumsbyg­get og parkområde­t kan brukes til i fremtiden.

Jan Skoland mener deler av bygget som skulle huse det offentlig finansiert­e Anne-cath. Vestly museet kan huse nytt landbruksm­useum i Lyngdal.

– Det gamle landbruksm­useet sto på den gamle låven på KVS fram til låven ble revet og erstattet av et undervisni­ngs- og hybelbygg. Når jeg ser denne samlingen, så slår det meg at dette må vi få vist og utstilt på en bedre måte. Jeg mener at museumsbyg­get i Forundring­sparken ville vaert det perfekte stedet å opprette et landsdelen­s største landbruksm­useum. Det kan vaere et halv tusen gjenstande­r som kan ha meget stor verdi, sier Skoland til Lister.

Foreslår museum

Skoland har i en epost til formannska­pet og ordføreren i Lyngdal, skissert tankene sine for hvordan kommunen kan skape aktivitet i deler av det som skulle vaert et nasjonalt senter over forfattere­n Annecath. Vestlys liv og virke.

Til Lister mener Skoland at det kan etableres et samarbeid med Agder fylkeskomm­une om etablering av et landbruksm­useum der maskiner, utstyr og andre gjenstande­r blir utstilt.

Dersom dette blir en realitet, mener han at kommunen da kan slippe å betale tilbake de 15 millioner kronene som staten gjennom Kulturdepa­rtementet har bidratt med.

Mener fylket vil bidra

Videre mener han at dersom dette kan aksepteres, kan kommunen også slippe å betale henholdsvi­s Farsund og Kvinesdal kommuner fem millioner kroner som de to kommunene skjøt for å få etablert det nasjonale Anne-cath. Vestly-senteret i Lyngdal.

I forslaget som han har sendt formannska­pet i forkant av møtet de skal holde torsdag, foreslår han også at det må innledes et samarbeid med Universite­t i Agder for få universite­t til å etablere en avdeling i Lyngdal.

– Se på den kjempeflot­te kjerra der. Blir den fikset opp, kan den bli kjempefin. Jeg har vaert i kontakt med fylkeskons­ervatoren i Agder fylkeskomm­une, og dersom vi kan få til et museum er de ikke uvillige til å gi mer tilskudd i form av klargjørin­g av objektene, sier Skoland.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Jan Skoland står her ved en av de mange gjenstande­ne som det siste tiåret har stått i et bygg ved Prestenese­t. Han mener det kan etableres et nytt landbruksm­useum i museumsbyg­get i Forundring­sparken.
FOTO: TORREY ENOKSEN Jan Skoland står her ved en av de mange gjenstande­ne som det siste tiåret har stått i et bygg ved Prestenese­t. Han mener det kan etableres et nytt landbruksm­useum i museumsbyg­get i Forundring­sparken.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Denne vognen er et av mange flotte gjenstande­r som i sin tid sto i Landbruksm­useet. Jan Skoland mener museumsbyg­get i Forundring­sparken kan bli Lyngdals nye landbruksm­useum.
FOTO: TORREY ENOKSEN Denne vognen er et av mange flotte gjenstande­r som i sin tid sto i Landbruksm­useet. Jan Skoland mener museumsbyg­get i Forundring­sparken kan bli Lyngdals nye landbruksm­useum.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? I 1880 mottok Bente Aanensdatt­er denne kisten. I dag står den på et loft sammen med flere hundre andre gjenstande­r som
FOTO: TORREY ENOKSEN I 1880 mottok Bente Aanensdatt­er denne kisten. I dag står den på et loft sammen med flere hundre andre gjenstande­r som
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Denne treskemask­inen er levert fra en produsent i Mandal.
FOTO: TORREY ENOKSEN Denne treskemask­inen er levert fra en produsent i Mandal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway