Lister

Bekymret for gjeldssitu­asjonen

Den økonomiske situasjone­n skaper bekymring hos politikern­e i Lyngdal, ikke minst gjelden på over en milliard kroner. Det er ikke rom for store endringer i budsjettet.

- TORREY ENOKSEN

– Det er et budsjett uten eiendomssk­att. Det er stramt, sa ordfører Unni Nilsen Husøy da hun kommentert­e budsjettfo­rslaget i møtet i formannska­pet i Lyngdal torsdag.

– Flertallet har valgt å beholde dagens skolestruk­tur. Vi skal vaere ansvarlige og ta opp penger for å få rustet opp skolene. Vi har en høy lånegjeld. Var det noe jeg kunne byttet vekk, var det gjelden. Det er en grunn for a vi har en høy lånegjeld, og det er noe vi politikere har satt oss selv i. Vi må derfor få ned lånegjelde­n, fremholdt hun.

Ramme på 876 millioner

Med en budsjettra­mme på vel 876 millioner kroner, som er satt opp med et merforbruk på 3,5 millioner kroner, innser politikern­e etter torsdagens formannska­psmøte at det er svaert lite rom for store endringer i budsjettet til de ulike tjenestene i 2024.

Med sine 10.854 innbyggere per 30. september i år, er den økonomiske situasjone­n i Lyngdal preget av svaert lite handlingsr­om.

Dette skyldes at kommunen neste år fortsatt vil ha statlige overføring­er som er lavere enn tilsvarend­e kommuner.

Samtidig har kommunen en gjeld på en milliard kroner. Flere politikern­e varslet torsdag at nå må kommunen ta tak i gjelden.

Nedbetalin­gsplan

Høyres gruppelede­r Bernt Mushom viste i sitt innlegg til at leieinntek­tene kommunen i dag får fra Hausvik Energy Yard er ført inn i driften. Mushom mener disse midlene burde blitt satt av på fond for å få ned gjelden.

– Det er et stramt budsjett, og vi må bruke fond for å dekke det vi mangler. Det er ikke baerekraft­ig på sikt. Det har vaert tydelig år for år, og i år er det tydeligere. Vi er nødt til å ta de nødvendige skrittene, mener Mushom.

Varaordfør­er Eivind Arnt Husøy (Ap) viste til at kommunen årlig betaler rundt 90 millioner kroner på renter og avdrag, midler som kunne gått til forbedring av tjenesteti­lbudet.

Avtalen politikern­e godkjente i oktober i år, med Hausvik Energy Yard som vil leie det over 275 dekar store området som skal settes av til havvind- og annen sjørelater­t industri, kan årlig gi kommunen mellom 15 og 20 millioner kroner i leieinntek­ter.

– Vi må ha en plan på nedbetalin­g av lånene. Hvis Hausvik industriom­råde skulle bli den

Hvis Hausvik industriom­råde skulle bli den suksessen som vi håper, da kan vi sette av midler øremerket på nedbetalin­g av lån.

Eivind Arnt Husøy (Ap)

suksessen som vi håper, da kan vi sette av midler øremerket på nedbetalin­g av lån. Det blir som en form for eiendomssk­att, sa Husøy.

Omsorg og skole

Flertallsp­artiene Frp, Arbeiderpa­rtiet og Venstre med støtte fra Senterpart­iet, la frem flere forslag til mindre justeringe­r i forhold til kommunedir­ektørens forslag.

Blant annet foreslår flertallsk­oalisjonen at det på neste års investerin­gsbudsjett skal settes av ti millioner kroner til bygging av fire omsorgsbol­iger ved Byremo omsorgssen­ter. Det meste her skal finansiere­s gjennom lån og tilskudd fra Husbanken, slik at dette prosjektet trolig vil gå i null.

I løpet av 2025 kan utbedring og moderniser­ing av de tre barneskole­ne Berge, Årnes og Å starte opp. Flertallsp­artiene foreslår at det settes av 12,5 millioner kroner hvert år i 2025, 2026 og 2027 til oppgraderi­ng av skolene.

Det foreslås videre at det settes av midler til Ingerstift­elsen som jobber for å gi ungdom oppfølging, arbeidstre­ning og aktivitete­r.

Utrede ny idrettshal­l

Krfs Reidun Bakken påpekte at det er behov for en ny idrettshal­l i Lyngdal. Hun ville bruke midlene fra salget av kommunens aksjer i Mandal Havn Strømsvika Holding til utredning av hvor den nye hallen bør bygges. Hun ble raskt gjort oppmerksom på at disse midlene kun kan gå til havnerelat­ert virksomhet.

– Det er i dag et stort behov for en ny hall i Lyngdal. Det foreligger to forslag, det ene på Lyngdal stadion som Lyngdal idrettslag har foreslått, og et annet som idrettsråd­et har foreslått mellom ungdomssko­len og stadion. Vi trenger en utredning for å bestemme hvor den skal ligge, slik at vi kan starte arbeidet med hallen i 2025, sa Bakken.

– Kommunen bruker lite penger på idrett. Arbeidet som har vaert gjort til nå er ikke godt nok. Det er ønske om en hall, spørsmålet er hva den vil koste, mente varaordfør­er Eivind Arnt Husøy. torrey@lister24.no

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? – Det er et budsjett uten eiendomssk­att. Det er stramt, sa ordfører Unni Nilsen Husøy da hun kommentert­e forslaget til budsjett for 2024. Her sammen med kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk.
FOTO: TORREY ENOKSEN – Det er et budsjett uten eiendomssk­att. Det er stramt, sa ordfører Unni Nilsen Husøy da hun kommentert­e forslaget til budsjett for 2024. Her sammen med kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Det kan komme mindre endringer i budsjettfo­rslaget fram mot kommunesty­rets behandling 14. desember.
FOTO: TORREY ENOKSEN Det kan komme mindre endringer i budsjettfo­rslaget fram mot kommunesty­rets behandling 14. desember.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Varaordfør­er Eivind Arnt Husøy fra Arbeiderpa­rtiet.
FOTO: TORREY ENOKSEN Varaordfør­er Eivind Arnt Husøy fra Arbeiderpa­rtiet.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Høyres Bernt Mushom er bekymret for kommunens gjeld.
FOTO: TORREY ENOKSEN Høyres Bernt Mushom er bekymret for kommunens gjeld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway