Lister

Bytter fra rektor til gravferdsk­onsulent

Over 21 år etter at Jon-are Åmland var med og startet Lyngdal kristne grunnskole, har han sagt opp stillingen som rektor for å bli gravferdsk­onsulent.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

❞ Jeg er blitt 53 år gammel, og har rett og slett lyst til å gjøre noe annet. Jon-are Åmland

– Nå har jeg jobbet på LKG siden oppstarten i 2002. Jeg hadde riktignok ett års permisjon for å jobbe som journalist i Farsunds Avis/ Lister, men ellers har jeg jobbet i skoleverke­t. Jeg er blitt 53 år gammel, og har rett og slett lyst til å gjøre noe annet. Jeg kjenner at jeg har gjort mitt på skolen, og alt har sin tid, sier Åmland.

– Gjøre noe nytt

Sammen med sønnen Mats Åmland og byråleder Frank Ellefsen, møter han Lister i gravferdsb­yrået Jølstads lokaler i Lyngdal.

Der skal han fra februar neste år jobbe sammen med sin sønn Mats og gravferdsk­onsulenter som har sine kontorer rundt om i vestre del av Agder til Rogaland. Den nåvaerende rektoren er ansatt som avdelingsl­eder for begravelse­sbyråets kontorer i Vanse, Lyngdal og Moi i Rogaland.

– Det er veldig godt å kjenne på at jeg slutter ikke på skolen fordi jeg ikke har det greit der, eller fordi jeg ikke tror på konseptet. Alt er bare flott, det er rett og slett det at nå er tiden inne for å gjøre noe annet. Det siste året har jeg hatt lyst til å gjøre noe helt nytt, utvikle og bruke nye sider av meg selv. Dette med å jobbe i et begravelse­sbyrå er noe som jeg er for meg kan vaere meningsfyl­t, sier Jonare Åmland.

Vaere en støtte

Det siste året har sønnen Mats hatt ansvaret for begravelse­sbyråets kontor i Lyngdal.

Byråleder Frank Ellefsen sier at rundt fem prosent av tiden til en gravferdsk­onsulent brukes på å ta seg av den døde, de resterende 95 går med på å støtte og jobbe sammen med de etterlatte.

– Folk kommer til oss når de er på sitt mest sårbare og har det vondt og vanskelig. Det å få vaere til stede og vaere en støtte, er utrolig unikt og flott å vaere med på. Da jeg gikk inn i dette yrket, visste ikke jeg heller hva jeg gikk til. Jeg gikk inn i yrket naermest i blinde. Jeg fikk kartlagt personligh­etstrekken­e mine, og på den måten ble jeg mer bevisst på at dette kunne vaere en jobb for meg. Det er en del emosjonell­e- og praktiske ting som en ikke vet hvordan en reagerer på før en står i det. Byrået vårt passer på oss og gir oppfølging, sier Mats Åmland.

Ny mulighet

I den nye stillingen sin vil Åmland bruke mesteparte­n av sin tid til å bistå de etterlatte som har mistet et familiemed­lem.

– Jeg kjente på at tiden var inne nå dersom jeg skulle gjøre noe annet. Jeg har ønsket meg en jobb som ikke var så krevende i forhold til lederansva­r. Det å kunne jobbe tettere inn på mennesker var noe jeg ønsket meg, som kunne føles meningsfyl­t i forhold til å hjelpe mennesker i en tung situasjon. Jeg er takknemlig for den muligheten jeg har fått i Jølstad, sier Jon-are Åmland.

– På bakgrunn av sykemeldin­gen min denne høsten har jeg søkt fritak fra alle politiske verv ut 2024, og kommunesty­ret har å innvilget denne søknaden. Totalbelas­tningen med rektorjobb og politikk ble litt for mye, og jeg trenger derfor en pause fra politikken. Så får vi se hva fremtiden vil bringe, forteller 53-åringen.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Jon-are Åmland (t.v.) har sagt opp sin stilling som rektor ved Lyngdal kristne grunnskole og blir fra februar neste år gravferdsk­onsulent sammen med sønnen Mats Åmland. Bak står byråleder for Jølstad, Frank Ellefsen.
FOTO: TORREY ENOKSEN Jon-are Åmland (t.v.) har sagt opp sin stilling som rektor ved Lyngdal kristne grunnskole og blir fra februar neste år gravferdsk­onsulent sammen med sønnen Mats Åmland. Bak står byråleder for Jølstad, Frank Ellefsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway