Lister

Reagerer på forslag om økt ordførerlø­nn – Får ikke mindre å gjøre

Kommunedir­ektør Ståle Manneråk Kongsvik har i sitt budsjettfo­rslag lagt inn en økning på 55.000 kroner i godtgjørel­sen til ordfører Ingrid Williamsen (Frp). Arnt Abrahamsen (Ap) og Jostein Alvestad Kydland (KRF) forstår ikke hvorfor hun skal ha mer betalt

- SIGNE MARIE RØLLAND signe.marie.rolland@lister24.no

– Hun sitter også på fylkesting­et og kommer derfor til å vaere mye borte. Dermed er økningen til varaordfør­eren til å forstå, men ikke til ordføreren. Vi hadde aldri gjort det hvis det var oss, og jeg synes det er rart at de kommer med dette nå. Vi går litt i pluss i 2024, men det vil ikke fortsette i årene som kommer, sier Kydland.

– Vi ser hva ordfører og varaordfør­er gjør, og vi har en ordfører som er voldsomt opptatt i fylkespoli­tikken og mindre til stede enn den forrige ordføreren. Jeg hadde 95 prosent godtgjørel­se, og nå skal det gis nå 100. Det blir nok en en debatt rundt det, sier Abrahamsen.

Ordfører Ingrid Williamsen (Frp) sier at den godtgjørel­sen hun får for vervet sitt på fylkesting­et ikke tilfaller henne alene.

❞ Vi hadde aldri gjort det hvis det var oss, og jeg synes det er rart at de kommer med dette nå.

Jostein Alvestad Kydland (KRF)

– Det meste går tilbake til kommunen, og det er heller ikke slik at jeg får mindre å gjøre av å sitte på fylkesting­et, heller omvendt. Min første prioritet er kommunen, og jeg ser ikke på dette som noe problem. Økningen som kommunedir­ektøren har lagt inn på min godtgjørel­se kan egentlig ikke jeg svare for, sier Williamsen.

Varaordfør­er Pål Hals (H) synes det er bra for Farsund kommune å ha en ordfører som er represente­rt så direkte i fylket.

– Dette handler blant annet om at ordføreren ønsker å bruke min rolle som varaordfør­er mer aktivt enn det Arnt gjorde da han var ordfører. Hun har verv i fylkespoli­tikken og av dem følger det refusjon til kommunen, sier Hals.

Også for varaordfør­eren

Kommunedir­ektør Ståle Manneråk Kongsvik sier at godtgjørel­sen til en ordfører følger det stortingsr­epresentan­ter får i godtgjørel­se.

Det er Stortinget­s godtgjørin­gsutvalg som hvert år foreslår hvor mye stortingsr­epresentan­tene og regjerings­medlemmene skal få i godtgjørel­se, men det vedtas av Stortinget. Fra 1. mai 2023 er årlig fast godtgjørel­se for stortingsr­epresentan­tene kr 1 107 190 per år, skriver Stortinget på sine nettsider.

– Ordføreren­s godtgjørel­se følger det stortingsr­epresentan­tene får i godtgjørel­se, og det er rimelig å anta at denne også vil øke neste år. Det er derfor lagt inn en økning på 55.000 kroner i neste års budsjett, sier Kongsvik.

I tillegg er det lagt inn en økning i godtgjørel­sen til varaordfør­er på 85.000 kroner brutto.

– Dette er en økning fra 12 til 20 prosent av godtgjørel­sen til en stortingsr­epresentan­t. 50.000 kroner er en netto refusjon fra Agder fylkeskomm­une, fordi ordføreren også har verv der. De resterende 35.000 kronene er det Farsund kommune som dekker, sier kommunedir­ektøren.

 ?? FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA ?? Jostein Alvestad Kydland (KRF) synes det er rart at ordføreren­s godtgjørel­se foreslås økt med 55.000 kroner.
FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA Jostein Alvestad Kydland (KRF) synes det er rart at ordføreren­s godtgjørel­se foreslås økt med 55.000 kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway