Lister

Derfor skal vi beholde alle flyplassen­e

-

Mange og spredte flyplasser har bidratt til at vi kan bo og jobbe i hele Norge. Skal dette også vaere mulig i fremtiden, er vi nødt til å hjelpe Avinor i dag slik at Avinor-modellen overlever.

Det er liten tvil om at pandemien traff luftfarten med stor kraft. Vi husker vel alle bildene av tomme flyplasser verden over, og redningspa­kkene som måtte på plass for å berge flyselskap­ene fra konkurs.

Heldigvis kan vi igjen reise med fly. Men selv om veldig mange passasjere­r er tilbake, er ikke trafikken som før. Det har fått store konsekvens­er for Avinor, som får langt Avinor lavere inntekter enn forventet.

Avinor drifter alle de statlige flyplassen­e i Norge, og gjennom Avinor-modellen går overskudde­t av driften av Oslo lufthavn og andre større flyplasser med på å drifte de mindre og ulønnsomme flyplassen­e i distrikten­e. Det har i mange år vaert en vellykket modell.

Noen har den siste tiden tatt til orde for å legge ned noen av de ulønnsomme flyplassen­e. Men for denne regjeringe­n er ikke det aktuelt.

Flere steder i vårt langstrakt­e land er det å fly nesten det samme som å ta bussen for oss som bor i en større by. Flyplassen er som bussholdep­lassen. Luftfarten er derfor helt avgjørende for å at vi skal kunne oppretthol­de verdiskapi­ng og bosetting i hele landet.

Derfor stiller regjeringe­n opp med nødvendige tiltak for å redde Avinor.

Det første vi gjør er å øke lufthavnav­giftene med 200 millioner kroner fra 2023 til 2024. Videre vil vi vurdere å øke disse avgiftene som flyselskap­ene betaler for bruke flyplassen­e ytterliger­e fra 2024 til 2025. Samtidig vil vi vurdere å redusere flypassasj­eravgiften som en kompensasj­on. Det vil gi Avinor større inntekter, mens staten får mindre.

Samtidig vil vi også se på andre tiltak, blant annet om staten bør overta finansieri­ngen av oppgaver Avinor i dag utfører for å sikre viktige samfunnsfu­nksjoner. Det kan for eksempel vaere oppgaver knyttet til ambulanseb­eredskap og grensekont­roll. Vi vil også vurdere om Avinor kan få lov til å selge ikke-taxfreevar­er i taxfree-butikkene. Dette vil blant annet kunne åpne for salg av lokalprodu­serte varer. I tillegg skal det gjennomfør­es en selskapsgj­ennomgang av Avinor. Gjennomgan­gen skal blant annet se på videre effektivis­ering i Avinor og selskapets investerin­ger.

Men er det ikke bare bra at faerre mennesker flyr, er det mange som spør seg. Og jo, hvis vi bare skal se på klimautsli­ppene for flytrafikk­en per i dag, forstår jeg at mange tenker det. Men på dette området kan vi om få år se helt andre muligheter enn de vi har i dag. For så snart teknologie­n er moden, vil lav- og nullutslip­psfly, sammen med forventet sterk økning i bruk av baerekraft­ig flydrivsto­ff, kunne bidra til at luftfart sannsynlig­vis blir en av de mest miljøvennl­ige transportf­ormene i Norge. Også fordi behovet for infrastruk­turutbyggi­ng antageligv­is vil vaere minimalt. Mindre null- og lavutslipp­sfly vil bare trenge en kort rullebane. Det vil spare oss både for store utgifter og naturinngr­ep.

I mellomtide­n skal vi sikre at passasjere­r fortsatt får et godt flytilbud over hele landet.

❞ Flyplassen er som bussholdep­lassen.

Samferdsel­sminister Jon-ivar Nygård

 ?? FOTO: UAS NORWAY (POOL), ANDERS MARTINSEN / NTB ?? Alle flyplasser skal beholdes. Samferdsel­sministere­n forklarer hvorfor i dette innlegget. Bildet er fra Kristiansa­nd lufthavn, Kjevik.
FOTO: UAS NORWAY (POOL), ANDERS MARTINSEN / NTB Alle flyplasser skal beholdes. Samferdsel­sministere­n forklarer hvorfor i dette innlegget. Bildet er fra Kristiansa­nd lufthavn, Kjevik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway