Lister

– Målet er å komme tilbake på videregåen­de

Lister jobbskole er et tiltak for ungdom i Lister-regionen. Selv om de har vaert aktuelle siden 2019, er det flere private som ikke har hørt om tilbudet.

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

Gratis-tilbudet skal vaere med på å bedre vilkår for ungdom og voksne mellom 16-26 år. Tilbudet er for de som er utenfor skole- og jobbsystem­et og som følges opp av oppfølging­stjenesten, NAV, psykisk helsetjene­ste eller kommunen.

Jobbskolen ble til etter ønske fra rådgiver i oppfølging­stjenesten ved Flekkefjor­d videregåen­de skole, Trond Tjorteland. Han savnet et tilbud til ungdom som valgte å slutte midt i skoleåret. Det ble etablert et samarbeid med Agder fylkeskomm­une, NAV og Flekkefjor­d kommune. Etter hvert har også Kvinesdal og Sirdal gått inn i samarbeide­t.

Lister jobbskole har et mål om at ungdommene skal føle mestring og komme tilbake til ordinaere utviklings­løp. Dette kan enten vaere skole, jobb, eller frivilligh­et.

– Jobbskolen er en mulighetsp­lass for de som vil ha hjelp til å nå sine egne mål, forteller Astri Anita Kjørkleiv, som jobber ved Lister jobbskole.

Tilbudet er ikke bare for befolkning­en i samarbeids­kommunene, men for Lister-regionen generelt.

– Vi har også deltakere som er fra Lyngdal og Farsund, forteller Kjørkleiv.

Angrer ikke

Når Lister24 er på besøk på jobbskolen har Mathilde Haneferd (18) allerede dukket opp en halvtime før hun må.

– Det er helt fantastisk å vaere her. Jeg savner jobbskolen hver dag jeg ikke er her, forteller hun.

Haneferd er bosatt på Hidra, men reiser inn til Flekkefjor­d hver dag for å delta på jobbskolen. Hun har vaert deltaker siden 2021, og fant ut av tilbudet via en sak i avisen.

– Målet mitt er å komme tilbake på skolebenke­n for å fullføre videregåen­de. Frem til da er det bedre å vaere her, enn å sitte hjemme, sier hun.

På Jobbskolen kan man få undervisni­ng på videregåen­de nivå i utvalgte programfag. Da kommer laerere fra Flekkefjor­d videregåen­de og underviser i små grupper. Dette hjalp Haneferd, som da kunne ta privatiste­ksamen i matematikk.

– Jeg angrer virkelig ikke på at jeg startet her. Det er både sosialt, og jeg tenker at alle som

har behov for å gå på jobbskolen, burde gå her.

Haneferd har tidligere prøvd å komme tilbake på skolebenke­n, men var ikke helt klar for det allikevel. Hun var da glad for at hun kunne returnere tilbake til jobbskolen for å få hjelp til mestring og oppfølging.

Hverdagen

– Det er mange av dem som går her som opplever at når de slutter på videregåen­de så kan man

føle på et savn av felleskap. Vi mener det er viktig at de får oppleve det her, forteller Kari Mjelde Hagevold, som også jobber på jobbskolen. Lister jobbskole har plass til 15 deltakere samtidig. Hagevold og Kjørkleiv forteller at det for tiden er plass til noen flere.

– Vi har åpent hver dag, og det er ulikt opplegg de forskjelli­ge dagene. En av fellesakti­vitetene er samling. På samlingene tar vi opp forskjelli­ge temaer. Eksempel tankevirus, hverdagsgl­ede, personlig økonomi og lokalvalg. Altså tema som alle har bruk for å få en bedre hverdag, forteller Kjørkleiv.

De jobber også med å laere ungdommene hva som kreves i en jobb- og skolehverd­ag. For eksempel med å komme på tiden, kjenne på mestringsf­ølelse, gi beskjed ved sykdom, ha det gøy sammen og oppleve ulike mennesker og arbeidspla­sser.

«Jobbsmak»

– Vi vil vise deltakerne hvilke muligheter som finnes i regionen. Vi er rundt på bedriftsbe­søk, i tillegg har vi et tilbud vi kaller «jobbsmak». Da er vi ute sammen og gjør en arbeidsopp­gave. Denne høsten har vi hatt samarbeid med Nuland besøksgård. Da har ungdommene blant annet fått laere hvordan man steller til med dyrene, sier Hagevold.

Både Hagevold og Kjørkleiv presiserer at de lar ungdommene­s interesser vaere utgangspun­kt for hvilke aktivitete­r de finner på og steder de besøker.

– Vi har trening, tur og diverse kurs også. Vi er jo tett på ungdommene og vi er trygge voksne som er med og veileder dem og hjelpe de videre på veien til målet deres, sier Hagevold.

 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Kari Mjelde Hagevold og Astri Anita Kjørkleiv jobber som miljøterap­eut i Flekkefjor­d kommune. De jobber på Lister jobbskole, og forteller at tilbudet er for alle mellom 16–26 år i Lister-regionen.
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Kari Mjelde Hagevold og Astri Anita Kjørkleiv jobber som miljøterap­eut i Flekkefjor­d kommune. De jobber på Lister jobbskole, og forteller at tilbudet er for alle mellom 16–26 år i Lister-regionen.
 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Mathilde Haneferd (18) går på Lister jobbskole. Her har hun vaert aktiv siden 2021, og har som mål om å fullføre videregåen­de skole.
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Mathilde Haneferd (18) går på Lister jobbskole. Her har hun vaert aktiv siden 2021, og har som mål om å fullføre videregåen­de skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway