Lister

Anbefaler nye turmål

I fjor var det kulturhist­oriske turer i Farsund som ble til bok. Nå er det Kvinesdal som står for tur.

- LARS ERIK HOLMEN LARSEN Lars.erik@lister24.no

– Grunnen til at vi tok Kvinesdal som neste bok var at jeg er godt kjent i Kvinesdal. Mitt første oppdrag for Lister friluftsrå­d i 2020 var kort og godt å gjøre meg kjent i Kvinesdal og få oversikt over alle turmål. Jeg fikk derfor god kjennskap til turene i kommunen og fikk mange gode bekjentska­per som har hjulpet meg med denne boken, forteller forfatter Øyvind Hjorth Lid i Lister friluftsrå­d.

– En annen grunn er at er mange er veldig flinke til å gå på tur der, og det er hele fire forskjelli­ge turlag som organisere­r postkasset­rim i Kvinesdal, legger han til.

Turbeskriv­elser

I likhet med boken som ble utgitt i fjor om kulturhist­oriske turer i Farsund, inneholder også denne boken anbefaling­er til turer. Naermere bestemt 32 i tallet. Fra Håland i sør til Salmeli i nord.

– I hvert kapittel har vi en turbeskriv­else og en til to forskjelli­ge, historiske artikler om kulturminn­er man går langs på turen. Det er ikke synlig kulturminn­er på alle stedene igjen, men man får da en bevissthet om historien på stedet, forteller forfattere­n.

Både kjente og litt mer ukjente turmål har fått plass i boken, ifølge Hjort Lid.

– Kjente turer som Tre varder, Orresteine­n og Dyreknuten på Feda er med. De mest brukte turmålene som Nonskarknu­ten og Hamrevarde­n likeså. Oppover dalen er selvsagt turer som Steinsland­svarden, Fjotlandsf­jellet og mange av turene på Knaben selvsagt med. Noen litt mer ukjente, som godt kunne fått litt mer oppmerksom­het, er Håland og Rørvikheia på motsatt side av fjorden på Feda. Turen til Grimeknute­n fra Helle og Lindeknude­n er også kanskje to turer som de faerreste har gått, sier han.

I hvert kapittel har vi en turbeskriv­else og en til to forskjelli­ge, historiske artikler om kulturminn­er man går langs på turen.

Øyvind Hjorth Lid

Over 100 på lansering

Boken som selges hos flere lokale bokhandler­e er realisert med støtte fra Kvinesdal kommune, Friluftsrå­denes Landsforbu­nd,

Traelandsf­os AS og Agder fylkeskomm­une. I tillegg til forfattere­n, har Elise Engesland-halsne, Øyvind Rogstad, Elisabeth Gyland, Christian Landmark og Sten Frøitland vaert bidragsyte­re til det endelige resultatet.

Boken ble først lansert på Kvinesdal Historiela­g sitt julemøte tirsdag denne uken.

– Det var over 100 oppmøtte, sier Lid.

Forfattere­n håper naturligvi­s at boken havner under mange juletraer i år, klar til å pakkes opp som gave på julaften.

– Håpet med boka er at alle som leser den, kan finne flere passende turmål, enten man ikke har gått dem før - eller at velkjente turer gir større opplevelse­r når man ser dem i et historisk perspektiv.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Christian Landmark (t.v.), Øyvind Hjorth Lid og Stein Frøitland i Lister friluftsrå­d er godt fornøyd med den nye boken.
FOTO: PRIVAT Christian Landmark (t.v.), Øyvind Hjorth Lid og Stein Frøitland i Lister friluftsrå­d er godt fornøyd med den nye boken.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Slik ser den nye turboken ut.
FOTO: PRIVAT Slik ser den nye turboken ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway