Lister

Leverer til sine velgere

-

Så er det første kommunebud­sjettet for «de nye kostene» i Farsund-politikken vedtatt. Kommunedir­ektør Ståle Manneråk Kongsvik hadde lagt frem et budsjettfo­rslag som ikke ga rom for «de store sprellene». Men den nye flertallsk­onstellasj­onen med Fremskritt­spartiet i førersetet - og Høyre og Industri- og Naeringspa­rtiet (INP) som støttespil­lere - tok likevel noen grep for å sette sitt preg på både drift og investerin­ger i 2024.

Dette var første leveranse tilbake til de som stemte på dem.

Den aller viktigste og mest symboltung­e justeringe­n fra flertallet­s side er innføring av bunnfradra­g på eiendomssk­atten. Samtidig vedtok de tre partiene å redusere kommunedir­ektørens foreslåtte økning av budsjettra­mmene til de to største og viktigste sektorene, oppvekst og helse og omsorg med 2,5 millioner kroner. Hvordan disse kuttene skal gjennomfør­es i praksis, sier de nye makthavern­e imidlertid ingenting om. Det blir opp til sektorene selv, og deres respektive kommunalsj­efer, å finne ut av.

Torsdagens budsjettde­batt på Husan viste tydelig hvilket maktskifte som har funnet sted i lokalpolit­ikken etter valget. Det er ganske steile fronter som står mot hverandre. Som det delvis også har vaert i de to periodene med Arnt Abrahamsen (Ap) som ordfører. Men nå er maktbalans­en snudd. Det er de borgerlige partiene som regjerer. Og det er Fremskritt­spartiet, med ordfører Ingrid M. Williamsen i spissen, som setter premissene for de grep som blir tatt.

Reaksjonen­e lot ikke vente på seg. Flere av opposisjon­spolitiker­ne kom saerlig med harde utfall mot kuttene i de foreslåtte, økte rammene til de nevnte to sektorene. Ord som «uansvarlig», «dårlig gjort» og «ikke tillitvekk­ende» ble brukt fra den siden i debatten. Flere reagerte saerlig på at flertallet ikke legger føringer for hva det skal kuttes i. Kritikken ble fra borgerlig side avfeid som «svartmalin­g». Posisjonen tar til orde for at det må foretas en omstilling i kommunens drift, der nye og kreative løsninger tas i bruk.

Torsdagens budsjettve­dtak er første leveranse fra Fremskritt­spartiet etter brakvalget 11. september, der de fikk 33,6 prosent av stemmene. Kutt i eiendomssk­atten var deres aller viktigste valgløfte. Også Høyre og INP hadde dette høyt oppe i sine programmer. Med innføring av bunnfradra­g, viser de overfor sine velgere at de mener alvor. Dette var første leveranse tilbake til de som stemte på dem. Strengt talt er de da også nødt til å levere på dette løftet, om de skal ha sin troverdigh­et i behold.

Hvorvidt det er kloke avgjørelse­r, vil tiden vise. Det bryter i hvert fall klart med kommunedir­ektørens anbefaling­er på sentrale punkter. Man kan åpenbart risikere «å spare seg til fant» i en økonomisk, krevende tid. Og kuttene vil garantert gå ut over noen - kanskje til og med noen av de aller svakeste. Men skulle dette baere galt av sted, har velgerne seg selv å takke. For det var dette det klare flertallet blant dem ville ha.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway